Nem vette át a GYISM a Budapest Sportarénát

2003.02.24. 19:05
A '60-as évek agit-prop. rendezvényei lehettek olyanok, mint a Budapest Sportaréna hétfő délelőtti sajtótájékoztatója volt. Az újságírók csak ültek és hallgatták, ahogy az építtető és a megnyitó szervezői elmagyarázták: minden szép és minden jó. Ennek ellenére délután a Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztérium vezetői nem vették át a franciáktól a komplexumot. Keddtől napi 21 millió forintba kerül a késés. A sportminisztérium már értesítette erről az építtető céget, a Bouygues-t, akiket nem ért váratlanul a döntés.
A délelőtti eseményen elsőként egy francia ember kezdett beszélni, azt azonban nem tudhattuk meg, hogy ki ő, mert nem mutatkozott be, a tolmács pedig nem tartotta fontosnak bemutatni. (Mintegy 40 perc múlva aztán kiderült, hogy ő Dominique Fondacci, az Aréna Üzemeltető Rt. vezérigazgatója.) Fondacci bejelentette: az Aréna a mai nappal elkészült és alkalmas kereskedelmi, kulturális és üzleti rendezvényekre.

Beethoven és a TNT is a megnyitón

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
Megtudhattuk azt is, hogy a megnyitóünnepség három napos lesz (március 13-16, kivéve 15.) és ezt a dátumot ők - az építtetők - már hónapokkal előre tudták, ám korábban mégsem közölték. Kiderült, hogy az ünnepség látványos és teátrális lesz, majd következhet az év hazai legjelentősebb sportrendezvénye, a divízió I-es jégkorong világbajnokság. A ceremónia komolyzenei részéről a Fesztiválzenekar gondoskodik, Beethoven IX. szimfóniáját adják elő. (Külön érdekesség - és az egész sajtótájékoztatóra jellemző volt - hogy a tolmács nem tudta lefordítani a francia szövegét és csak annyit mondott, hogy egy Beethoven mű csendül fel.)

Egy másik napon a megnyitónak lesz könnyűzenei része is - többek között a szokásossá vált Demjén, Charlie, Republic, TNT vonal -, az egyetlen meglepetés talán Révész Sándor lehet.

Van, aki már tavaly júniusban tudta, mikor lesz a megnyitó

Hegedűs László a Multimédia Concerts első embere büszkén újságolta: ő már tavaly június 30-án - amikor aláírták a rendezvényekről szóló szerződést - tudta, hogy március 13-án megrendezhetik a megnyitót. Büszkén mondta, hogy a terem napok óta sötét már nappal is, tehát a belső munkálatokkal végeztek, már csak kívül kell kisebb simításokat végezni. (Az Index fényképei nem erről tanúskodnak.)

Válasz nélkül maradt kérdések

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
A sajtótájékoztató legkínosabb része akkor következett, amikor az újságírók feltehették kérdéseiket. Jelentéktelen, semmitmondó, konkrétumokat nélkülöző válaszokat hallhattunk. Nem tudni például, mennyiért lehet kibérelni az Arénát, illetve hogy lesz-e a megnyitóról tv-közvetítés.

A legmegalázóbb pillanat a végére maradt. Arra a felvetésre, miszerint mennyiért lehet majd az 1200 férőhelyes parkolóban parkolni, a francia úr enyhe gúnnyal az arcán csak annyit mondott: nem sokba, pár forintba. . .

A Minisztérium nem vette át az Arénát

A magabiztosság és az elégedettség után délután bebizonyosodott: vannak még kifogásolnivalók. A magyar állam képviseletében a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium nem veszi át jelenlegi állapotában a létesítményt. Délután dr. Jánosi György be is jelentette mindezt.

Azt is kijelentette, hogy keddtől "ketyeg" a napi 21 millió forintos kötbér, és hogy igyekeznek minél hamarabb behajtani az összeget. Azt sem zárta ki, hogy bírósági úton történik az akaratuk végrehajtása, mert kétségkívül egyoldalú szerződés-módosítást hajtottak lépésükkel végre.

Hibalajstrom
Nem teljesült a zuglói önkormányzat által 2003. február 13-án kiadott használatbavételi engedélyben rögzített egyes, az élet- és közbiztonságot valamint az egészséget veszélyeztető hiányosságok megszüntetése
Nem történt meg a biztonságos üzemeltetéshez szükséges egyes berendezések és technológiai rendszerek megfelelősségének igazolása
Nem történt meg egyes funkcionális követelmények kielégítésének részletes bizonyítása és dokumentálása, pl. világítási rendszer, tűzvédelmi és katasztrófa elhárítási rendszer, beléptetés és közönségirányítási rendszer
Hiányzik az arénaépület tetőhéjjalása megfelelősségének igazolása
Nincs igazolva a fedett parkoló üzemeltetési és üzembiztonsági feltételeinek megfelelőssége
Nem biztosított az aréna és a fedett parkoló gyalogos forgalom számára biztosnságos megközelítésének feltételei
A minisztérium elöljárója hangsúlyozta: sportszakmai érvek mellett jelentősnek tekinthető dokumentációs hiányosságok is vannak. "A meglévő hibák azonban nem olyanok, hogy azokat ne lehetne rövid időn, napokon belül kijavítani" - állította. Kivált, mert már jelezték is ezeket a Bouygues-nak, akik mindezekről már korábban is értesülhettek - a cég a javarészét el is ismerte -, hiszen szinte napi rendszerességgel jelezték a meglévő gondokat. Kiemelte: bízik abban, hogy a március 13-i megnyitóra kifogástalan lesz az építmény.

200 ezer euró a hoki-vb "fájdalomdíja"

Jánosi jelezte, hogy ha március 15-ig nem lesz alkalmas az aréna a jégkorong-vb megrendezésére, akkor minden eszközzel törekedni fognak arra, hogy behajtsák a szerződésben lévő 200 ezer eurós újabb "kötbér-tételt".

Szilvásy György államtitkár ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy a franciák várhatóan kisebb működtetési hibaként fogják értékelni az általuk megjelölt hiányosságokat, mert a szerződésben szerepel egy olyan kitétel, miszerint az ilyen besorolású hibák felett szemet kell hunyni. "Nyilvánvaló, hogy a franciáknak ez lesz az érdekük, ezért felkészültünk erre az eshetőségre" - összegzett.