A kormány mindent megtesz a vb-döntő megrendezéséért

2003.04.09. 16:59
Medgyessy Péter megnyitójával elkezdődött a "Tehetség és Kurázsi" Nemzetközi Sakkverseny, melyen a honi élmezőnyön kívül több nemzetközi nagymester is asztalhoz ül. A verseny az idei év egyik legjelentősebb viadala.
A péntektől Budapesten megrendezésre kerülő "Tehetség és Kurázsi" nemzetközi sakkverseny színvonalát nem csak az olimpiai ezüstérmes magyar csapat, hanem több nemzetközi nagymester is emeli. Harminc éve nem rendeztek hazánkban ilen nagy jelentőségű sakk-rendezvényt.

A versenyen - mely Lékó Péter világbajnoki felkészülését hivatott szolgálni - a Linaresben győztes és a világranglistán 4. helyezett magyar nagymester mellett a bledi olimpián ezüstérmes csapat tagjai közül Polgár Judit, Almási Zoltán és Ács Péter, valamint az ifjúsági világbajnok Berkes Ferenc is asztalhoz ül. A tíz résztvevős budapesti torna - amelyen a hazai legjobbak mellett indul a nyolcszoros világbajnokjelölt, svájci Viktor Korcsnoj és az angol Nigel Short is, aki 1993-ban vb-döntőt játszott.

Magyarország polgárai tehetségének, a szellem erejének köszönhetően tarthat számot nemzetközi elismerésre. Tudósaink, tanult művészeink, szakembereink vagy éppen világhírű sakkozóink nemcsak nemzeti büszkeségünket növelik, országunk jó hírét is erősítik - hangsúlyozta Medgyessy Péter a Nemzetközi Sakkverseny megnyitóján. A miniszterelnök mint a sakkbajnokság fővédnöke volt jelen a megnyitón.

A kormányfő elmondta: Tehetséges fiataljainknak köszönhetően sakk-nagyhatalommá váltunk. Medgyessy Péter egyik legkedvesebb kötelességének tartja, hogy kormánya támogassa a kiemelkedő teljesítményt nyújtó honfitársakat a többi közt úgy, hogy szerepet vállal egy nemzetközi sakk-verseny megrendezésében. Hozzátette: Mindent megtesz azért, hogy a sakkvilágbajnokság döntőjének helyszíne hazánk legyen.

Még nem dőlt el a helyszín
Lékó Péter tavaly nyáron a dortmundi szuperverseny megnyerésével vívta ki a jogot, hogy megmérkőzzön az orosz Vlagyimir Kramnyikkal, az Einstein-csoport klasszikus világbajnoki címéért. A párharcra várhatóan a nyáron kerül sor, a jogokat birtokló londoni cég még nem döntött a helyszínről.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: Nem megyünk üres kézzel az Európai Unióba. Hazánk legnagyobb "természeti kincse" polgárai tehetsége és kurázsija, minden újabb magyar Nobel-díj, minden megnyert diákolimpia vagy nemzetközi sakk-verseny erről üzen a világnak.

Medgyessy Péter azzal zárta beszédét: elképzelni sem tud jobb nyitányt uniós tagságunk előtt, mint egy nemzetközi sakk-versenyt, ahol a leleményes emberi elme küzd meg a kihívásokkal. Küzd, de a lehető legnagyobb békében. Azt kívánja tehát, ilyen legyen az új Európa is: okos, sikeres, sportszerű és békés.