Magyar nőt a csúcsra

2003.05.22. 17:00
Hatévnyi küzdelem és két tragikus baleset után egy éve magyar alpinista állt a Mount Everesten. Erőss Zsolt az életét felforgató egy óráról, a csúcsra juttatandó nőkről és legújabb hegymászócéljáról beszélt az Indexnek.
Május 25-én lesz egy éve, hogy hatévnyi küzdelem, három expedíció és két tragikus baleset után magyar alpinista állt a Mount Everesten. Erőss Zsolt egész életét a hegymászásra tette fel, így mindennapjait gyökeresen felforgatta az az egy óra, amit 8850 méter magasan töltött. De mit kezd a hegymászó azután, hogy elérte a Földön rendelkezésre álló legmagasabb pontot?

Új életcél után néztél?

Nincs rá szükségem. A hegymászásban nem csak a magasság, hanem a feladat szépsége is fontos. Rengeteg érdekes hegymászóprobléma maradt még a világon, soha nem mászott útvonalak, nehéz de szép mászások.
Ilyenre készülünk a nyáron is. Hamarosan indul az expedíció, és a Karakorum két 8000 méter feletti csúcsára, a 8068-as Hidden Peakre és a 8035 méter magas Gashebrum II.-re szeretnénk feljutni. Ezek az Everestnél alacsonyabbak, de nemzetközi szinten is komoly mászásokra adnak alkalmat. Szerintem ez az alpinizmus jövője is. Kis létszámú csapatok, sportos, technikás utakat másznak akár alacsonyabb, 7000 körüli csúcsokra.

Még csak meg se változtatta az életedet a Mount Everest?

A céljaim és az állandó időhiányom nem változtak. Minden más igen. Az Everest-mászás annyi ismertséget hozott, hogy felhagyhattam a fárasztó és unalmas ipari alpinista munkákkal. Előadásokat tartok, könyveket adtunk ki, filmen dolgozom. Az utóbbi két expedíció körüli médiafigyelem megszüntette az általános közönyt. Az embereket érdekli a hegymászás, egyre többen látják, hogy ez nem néhány őrült öngyilkossági kísérlete, hanem van szépsége, van benne értelem.
Sajnos a siker felszínre hozta a hegymászó-társadalom szervezeti problémáit is. A szövetség évtizedek óta változatlan, régi elveket valló vezetője a sajtóban kereskedelmi expedíciónak nevezi például a mostani túránkat is, noha csak arról van szó, hogy manapság önerőből már lehetetlen egy ilyen út lebonyolítása. Ezzel, és a modern, gyorsan mozgó, kis létszámú expedíciók elutasításával A szövetség a magyar mászás nemzetközi szintre emelését akadályozza meg.

Megengedheted magadnak, hogy szakíts az amúgy legendás, edzések nélküli expedíciózással, és úgy készülhess fel, mint a hasonló kvalitású, külföldi mászók? A magashegyi mászás ezen a területen már az élsporthoz hasonlít, és komoly felkészülés elképzelhetetlen a rendszeres napi munka mellett.

A támogatókat kevésbé mozgatta meg a sikeres expedíció. Sokan tudnak rólam, vannak szponzoraim, de az előadások és egyéb kötelezettségeim minden időmet elveszik. A tragikus anyagi helyzetből kilábaltam, de edzésre fordítható szabadidőm továbbra sincs. Voltam néhányszor a Tátrában, Alpokban, és vezettem egy sí tanfolyamot, rendszeres hegymászásra viszont nem volt lehetőségem. A Gashebrum expedícióra is úgy fogok elmenni, mint azt a Nanga Parbat mászásánál tettem. Odakinn, a hegy alatt fogom felerősíteni magam.

Ez is engedélyek nélküli mászás lesz, mint amire 1999-ben is kényszerültél?

Szerencsére azoknak az időknek vége. Az expedíciózás első nagy akadályán túl vagyunk. A támogatóknak köszönhetően komoly felszereltségű, engedélyekkel és megfelelő technikai háttérrel rendelkező expedíciót hoztunk össze. Ez nagy eredmény, hiszen a két, 8000-es csúcsra csak az engedélyek 14 000 dollárba kerültek, a csomagok alaptáborba szállítására pedig például 13 000 dollárt kell kifizetnünk a hordároknak. De ez egy nagy expedíció, 13 fővel és sok céllal.
A csapatnak tagja lesz négy női hegymászó is. Egyik célunk ugyanis, hogy végre magyar nő is eljusson egy 8000 méter feletti csúcsra. Ezután pedig egy új utat próbálok megmászni Mécs Lacival a magasabbik hegyre, a Hidden Peakre.

Mikorra tervezitek az indulást?

Már június 2-án elrepülünk Pakisztánba, a mászás pedig július közepére esik majd. Addig azonban lesz még egy utolsó, ünnepi előadásom, ahol szó esik majd az új tervekről is. A lényeg azonban a kettős évforduló lesz. Idén lesz a Mount Everest első megmászásának 50., és a magyar Everest-mászás első évfordulója. A két dátum közt csak négy nap a különbség.
Május 29-én az ELTE Bolyai János termében filmeket vetítek mindhárom eddigi magyar Everest-kísérletről, hiszen mindegyiknek tagja voltam. És itt zárul az az on-line már most is zajló aukció is, amelyen a csúcsot megjárt felszereléseimre licitálhatnak azok, akik ezzel szeretnének segíteni a WWF Tisza-programján.