Mandula: Jó, hogy nem vonultam vissza

2003.06.12. 13:52
A világranglista 52. helyén álló magyar teniszező, a Roland Garroson a negyedik fordulóig jutó Mandula Petra az Indexnek Bécsben elmondta sikerének és millióinak titkait. Agykontroll, új edző, kiegyensúlyozottság, jól időzített szakítás.
Mandula Petra a Roland Garroson az amerikai Chanda Rubin ellen a negyedik fordulóban búcsúzott, igen közel volt ahhoz a döntő szettben, hogy megismételje két évvel ezelőtti bravúrját, és bejusson a legjobb nyolc közé. A harmadik játszmában azonban 7:5-re alulmaradt a nyolcadik kiemelttel szemben. Teljesítménye így is figyelemre méltó, hiszen 15 millió forint körüli összeget keresett egy hét alatt, a világranglistán pedig 23 helyet javítva az 52.-re rukkolt előre.

Jó szájízzel szeretné abbahagyni

Mandula érdeklődésünkre elmondta: talán az előző heti jó szereplésének köszönhető, hogy Bécsben már az első fordulóban búcsúzott. Nem tagadta, elfáradt fejben, ez okozhatta, hogy a döntő szettben 5:0-s vezetése után kapott ki, de szerencsére fáradtsága nem Párizsban éreztette hatását.

A legjobban jegyzett magyar játékos kifejtette, hogy még körülbelül öt évet szeretne játszani. "25 évesen már igen nehéz a lépést tartani a fiatalokkal, nekem szerencsére még megy, de ki tudja meddig lesz ez így? Annyi biztos, mindenképpen ügyelni fogok arra, hogy jó szájízzel hagyjam abba a teniszt."

A magánéletet háttérbe szorítja a tenisz

Az Index emlékeztette arra, hogy jó egy éve már szóba hozta a visszavonulását. "Egy szerencsétlenül sikerült mondat volt, amelyik úgy hangozhatott, hogy egy elkerülhető vereség után óhatatlanul megfordul az ember fejében, hogy nincs értelme tovább szenvedni. Ez az állapot viszont nem tart tovább félóránál. Belátom, egyértelműen jó döntés volt, hogy nem vonultam vissza. De mondom, igazán komolyan nem is gondoltam erre."

Mandula elárulta, hogy a magánéletét most háttérbe szorítja a tenisz, nemrégiben véget vetett ugyanis hosszú kapcsolatának. "Friss még ez a szakítás, és úgy tűnik, hogy tartós kapcsolatot most nem fogok létesíteni, bár kérőim vannak szép számmal. Most talán jobb, ha nem viszem ki a magánéletbeli problémákat a pályára. Talán ez is közrejátszott abban, hogy három meccset nyertem" - magyarázta.

Az új edző, Köves Gábor csiszolta a röptéit

Edzőváltásával kapcsolatban megjegyezte, jót tett számára, hogy Juhász Gábor - neki egyébként elmondása szerint sokat köszönhet - helyett az egykori Davis Kupa-játékossal, Köves Gáborral készül. "A fonákröptém kétségkívül javult Gábor érkezése óta, másrészt lelkileg közelebb áll hozzám, hiszen ő nemrégiben hagyta abba az aktív játékot, pontosan tudja, min kell átmennem hétről-hétre" - értékelt.

Sikerének titkáról szólva kijelentette: "az agykontrollnak köszönhetően most sokkal jobb vagyok fejben, hiszek magamban, az önbizalmam is nagyobb lett. Domján László vett kezelésbe a tavasztól, és ez alighanem meg is látszik a játékomon." Emellett a rendezett és megoldott életvitelét hangsúlyozta. E tekintetben mindenképpen megelőzi a többi magyar játékost. (Alig két éve még négyen voltak a legjobb százban, most már csak egyedül ő.)

Mandula: már tőlem kérnek kölcsön

"Pénzügyileg mostanság jó passzban vagyok, hiszen tízmillió felett kerestem Párizsban is, már odáig jutottam, hogy tőlem kérnek kölcsön" - állította.

A közeljövő fő feladatának azt tekintette, hogy a játékában való hullámzást kiküszöbölje. "Nem fog könnyen menni, de ha még tartósan a százas elitben szeretnék maradni, akkor muszáj kiegyensúlyozottnak kell lennem."