Új sportág bemutatója, a világ legjobbjaival

2003.07.17. 10:20
A repülősport rajongói júliusban egy eddig soha, sehol nem látott versenyen találkozhatnak a világ legeredményesebb pilótáival. A versenyzők július 26-án (szeles idő esetén 27-én) egy új repülősportágban, a gyorsasági akadályrepülésben mérik össze tudásukat az 1. Nemzetközi Gyorsasági Akadály-repülőversenyen.
A gyorsasági akadályrepülés - mint oly sok más dolog a világban - magyar találmány, így természetes, hogy a június 27-i ausztriai főpróba után, az első nemzetközi versenyt Magyarországon, a Tököli Repülőtéren rendezik meg. A repüléselméleti szempontból újszerű verseny az örömrepülések és légi bemutatók látványelemeit és a tétversenyek izgalmát ötvözi. Az ötlet olyan sport és műrepülés rajongóktól származik, akik a különleges kunsztokra mindig fogékony közönség, és a kihívást kereső pilóták számára egyaránt vonzó repülősportágat szerettek volna létrehozni.

40-50.000 érdeklődöt várnak

A gyorsasági akadályrepülés lényege, hogy objektíven megítélhető. A pilóták egy 150.000 négyzetméteres pályán, meghatározott műrepülő figurákat hajtanak végre, a lehető legrövidebb idő alatt. A szabályok a közönség számára is könnyen érthetők és követhetők. A versenyt a pilóták tehetsége és felkészültsége dönti el. Az ötletgazdák a sportesemény gyakorlati megvalósításában is nagy szerepet vállaltak és nem titkolt céljuk volt az is, hogy a verseny vizuálisan a helyszínen elhelyezett vetítővásznon, illetve a televízió képernyőjén látványos és könnyen érthető legyen a nagyközönség számára. A szervezők azt remélik, hogy a hazai versennyel hagyományt teremtenek.

A gyorsasági akadály-repülőversenyen, Besenyei Péter mellett a világ legfelkészültebb pilótái fognak átrepülni a látványos elemekből összeállított akadálypályán. Az indulók között ott lesz a német Klaus Schrodt, aki a tavalyi év motoros-műrepülő világbajnoka, is. A verseny egyetlen hölgy résztvevője, a háromszoros világbajnok orosz Svetlena Kapanina. Az eseményre 40-50.000 érdeklődöt várnak, jegyek július 14-től a Ticket Expressz jegyirodákban, valamint helyszínen kaphatók.

Besenyei: Nem elég műrepülőnek lenni

A sajtótájékoztatón Besenyei Péter elmondta, hogy a gyorsasági akadálypálya biztonságos legyőzéséhez nem elég műrepülőnek lenni. Ezen a versenyen fontos a légi-bemutatókon szerzett gyakorlat és az alacsonyrepülésben szerzett tapasztalat. Ezek nélkül a verseny veszélyes lehet. A biztonságos repülés kedvéért, az ausztriai főpróba után, a világ top pilótái versenyeznek először a légi-akadálypályán.