A görögök esküsznek: kész lesznek az olimpiára

2003.08.26. 16:39
Az elmúlt hétvégén Athénban járt magyar delegáció szerint rendben haladnak a jövő évi olimpia előkészületei. A Molnár Zoltán vezette küldöttség megfelelőnek találta a magyarok szállás és edzés lehetőségeit. A görög szervezők ígéretet tettek arra, hogy mindennel időre kész lesznek és minden idők legjobb játékát rendezik.
Az olimpia hazatér Athénba. A legnagyobb szeretettel és a lehető legjobb feltételekkel várjuk a világ legkiválóbb sportolóit - jelentette ki Zsanna Angelopulosz-Daszkalaki, az ATHOC, a 2004-es nyári játékok szervezőbizottsága elnök asszonya a görög fővárosban rendezett hétvégi csapatvezetői szemináriumon.

197 ország 395 sportvezetője, köztük a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) képviseletében Molnár Zoltán csapatvezető és Nagy Zsigmond nemzetközi titkár vett részt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) leendő főhadiszállásán, a Hilton Szállóban lezajlott tanácskozáson, ahol előadások hangzottak el az olimpia valamennyi lényeges részletkérdéséről, az érkezéstől az elutazásig, a versenyek szervezésétől az olimpiai faluban történő elhelyezésig.

A görög kormányfő is segít

A vendégeknek lehetőségük nyílt helyszíni szemlére is: megtekinthették a csaknem kész olimpiai falut és a 34 versenyszínhelyet; utóbbiak döntő többségénél még rengeteg munka vár a házigazdákra, akik esküdöznek arra, hogy időben készen lesznek. Ígéretük megvalósulását az is segítheti, hogy Dennis Oswald, a NOB szemlebizottságának vezetője Kosztasz Szimitisz kormányfővel is tárgyalt, aki szükség esetére azonnali személyes közbelépést helyezett kilátásba. Az olimpiai falu általános tetszést aratott.

"Újból meggyőződtünk arról, hogy egy év múlva minden idők legjobb, legkényelmesebb olimpiai faluja várja a sportolókat" - mondták el hazaérkezésük után az Athénben járt MOB- képviselők. A 3-4 emeletes téglaépületek négy kétszobás, tágas, légkondicionált apartmanjaiban négy versenyzőre jut 1-1 fürdőszoba. A magyarok szálláshelye a központi étteremtől mintegy 400, a külön autóbuszok végállomásától alig 500 m-re van. Rendkívül hasznos újítás, hogy az olimpiai falutól gyalogosan néhány perces sétával elérhető a 11 sportág kiszolgálására felszerelt edzésközpont.

Magyar javaslat és meghívás

A magyar delegáció az athéni tanácskozáson a doppingellenőrzésekkel kapcsolatban javasolta a NOB, az ATHOC és a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tevékenységének összehangolását, hogy ne ismétlődjenek meg a Salt Lake City-ben előfordult esetek, ahol akadt olyan magyar résztvevő is, akit féltucatnyi alkalommal rendeltek ellenőrzésre. Azt is ideje lenne már eldönteni, hogy a három szervezet közül melyik végezze a vizsgálatokat, mert egyelőre sajnos még nincs megegyezés. Az azonban biztos, hogy minden eddiginél szigorúbb, vérvétellel kombinált ellenőrzésekre kerül sor és az előzetes hírek szerint több mint 3000 ellenőrzést kívánnak elvégezni - közölték a MOB-küldöttek.

Molnárék abban is megállapodtak az ATHOC képviselőivel, hogy ez év október végén, november elején a görögök szakmai konzultáción fogadják a magyar szempontból legfontosabb sportágak szakvezetőit, elsősorban azokat, akik nem vettek, illetve vesznek részt olimpiai tesztversenyen. A megfelelő tapasztalatok szerzése érdekében ez rendkívül fontos lehet.