Fazekas második a diszkoszvetésben

2003.08.27. 12:01
Idei első vereségével a diszkoszvető Fazekas Róbert ezüstérmes lett a párizsi világbajnokságon. A magyar versenyző 68 centivel kapott ki az olimpiai bajnok litván Aleknától.
A tavalyi Európa-bajnok Fazekas Róbert idén még nem veszített versenyt, így joggal bízhattunk abban, hogy megszerzi a magyar atlétika első világbajnoki aranyérmét. Mint az Indexnek a versenyt megelőzően elmondta, nem nyomasztja a tét, hiszen az aranyéremért érkezett Párizsba, és csalódott lenne, ha nem tudná hazavinni. Klubtársa, a hétfői ezüstérmes kalapácsvető, Annus Adrián hozzátette: Fazekas szemlátomást nyugodt, és a bemelegítésnél jó eredményeket ért el.

Másodikra jött fel a második helyre

Fazekas Róbert
Fotó: EPA/Kay Nietfeld
Az előzetes esélyeknek megfelelően a szombathelyi versenyzőnek két nagy ellenfele volt, két olimpiai bajnok, a legutóbbi, a litván Alekna, valamint a '88-as, a német Lars Riedel. Riedel harmadikként lépett a dobókörbe, míg a litván ötödikként. Előbbi 66.28-cal kezdett, utóbbi sokkal biztatóbban, 69.69 centivel. (Akkor még nem lehetett tudni, ez a dobás jelentette az aranyérmet.)

Fazekas tizedikként dobott, és a második helyre lépett előre 66 méter 86 centis eredményével. A második sorozatban Alekna rontott, Fazekas azonban nem, mi több: ő is 69 méter fölé jutott, mégha egyetlen centivel is.

Három méterrel volt mögötte a harmadik

A Haladás atlétája tehát megnyugodhatott, hiszen megközelítette riválisát, egyszersmind biztossá vált, hogy a második helyet megszerzi, mert a többiek három méterrel voltak mögötte. Harmadikra sem Alekna, sem Fazekas nem javított, és mivel a folytatásban sem, így Fazekasnak be kellett érnie az ezüstéremmel. (A bronzérmet a fehérorosz Vaszilij Kaptyuh (66,51) nyakába akaszthatják.)

"Most még nem tudok örülni a második helynek" - mondta könnyeivel küszködve Fazekas a verseny után. "Nem szabadott volna pont a vb-n kikapni. Úgy jöttem ki a stadionba, hogy jó formában vagyok, képesnek tartottam magam a 70 méter fölötti eredményre is. A harmadik sorozatnál merült fel bennem, hogy Alekna nyerni fog, de még azt gondoltam van esély javítani, mert azt már a második sorozat után tudtam, másodiknál rosszabb nem lehetek. Szerintem az olimpia is kettőnk között dől majd el" - összegzett.

A diszkoszvetésen kívül három döntőt rendeztek még. A mozambiki Maria Mutola (800 m), a katari Saif Saaeed Shaheen (3000 m akadály), az amerikai Jerome Young (400 m) és az orosz Alina Lebegyeva (női hármas) diadalmaskodott.

Nagy verseny akadályfutásban

Maria Mutola és Kelly Holmes
Fotó: EPA/Fabrice Coffrini
A női 800 méteren előre oda lehetett volna adni az aranyérmet Maria Mutolának, főleg miután a mozambiki futónő két legnagyobb riválisa a szlovén Jolanda Ceplak és az osztrák Stephanie Graf visszalépett. Mutola mostani sikerével (1:59.89 p) harmadik vb-aranyát gyűjtötte be és készülhet a brüsszeli Golden League-viadalra, ahol ha ismét nyer, egyedül elviszi az 1 millió dolláros fődíjat.

Óriási versenyt hozott a férfi 3000 m akadály. A katari Saif Saaeed Shaheen 8:04.39 perccel győzött hatalmas hajrában, miután körönként előzgették egymást a kenyai Ezekiel Kemboival. Csaknem felrobbant a hangorkántól a Stade de France a férfi 400 m döntője alatt - kedden 54 340-en váltottak jegyet, így először volt telt ház -, mivel két francia is rajthoz állt, egyikük, Marc Raquil (44.79 mp) bedobta magát harmadiknak. A két amerikai párharcába azonban nem tudtak beleszólni, Jerome Young nyert (44.50 mp) az esélyesebb Tyree Washington (44.77 mp) előtt.