Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Újabb bronzérem a vívó vb-n

2003.10.08. 10:13
Bronzérmet szerzett a kardozó Ferjancsik Domonkos a havannai vívó-világbajnokságon, miután a döntőbe jutásért rendezett asszóban 15-14-re kikapott az ukrán Vlagyimir Lukasenkótól. A női párbajtőrözők ugyanakkor csalódást okoztak, hiszen Hormay hatodik helyén kívül a többiek ideje korán búcsúzni kényszerültek.
Ferjancsik a versenynap során rendkívül magabiztosan vívott, ezért hatott némileg meglepetésként, hogy a négyes döntő első összecsapásában valahogy nem találta a ritmust. Ezzel együtt volt esélye a győzelemre és a fináléba kerülésre - a mérkőzés során sokáig vezetett -, végül azonban mégsem ő örülhetett.

"Úgy érzem, egyértelműen azon múlt a továbbjutás, hogy gyakorlatilag nem volt időm a bemelegítésre. Márpedig nekem az asszók előtt szükségem van a ráhangolódásra" - nyilatkozta az MTI-nek Ferjancsik. "Negyed órával a kezdés előtt hoztak minket ide a csarnokba, s közölték, hogy ha összeszedtük magunkat, már kezdünk is. Ezek után teljesen ólmosak voltak a lábaim, egyszerűen nem éreztem a ritmust. Dühös vagyok, mert a mai produkcióm alapján előrébb is végezhettem volna.

A 64-es tábla küzdelmeit a Pabexpo nevű kiállítási csarnokban rendezik, míg a négyes döntőkre a városi sportcsarnokban, Ernesto Che Guevara hatalmas plakátarca alatt kerül sor. A két helyszín között elég nagy a távolság, autóbusszal mintegy 15-20 perc, ráadásul a szállítás szervezése kritikán aluli, s ennek időnként maguk a versenyzők is megisszák a levét.

Ferjancsik elődöntőbeli veresége ugyanakkor már csak azért is fájó, mert az őt némi szerencsével legyőző Lukasenko a fináléban magabiztosan múlta felül a sydneyi olimpia bajnokát, a román Mihai Covaliut. A magyar vívó egyébként az asszóvezetéssel sem volt megelégedve, talán nem teljesen alaptalanul.

"Nem lehetett tudni, mit hogyan ítél meg a bíró. Néha olyan tusokat adott meg, amelyekre nem számítottam, másszor meg szerintem egyértelmű találatokat vett el. Egy vívó számára az a legrosszabb, ha nem tudja, mire számíthat".

Mindezekkel együtt az tény, hogy a főtábla első négy körében mutatotthoz hasonló produkcióval Ferjancsik könnyeden nyerhetett volna. Az egyiptomi Samirt 15-5-re, a német Stehrt 15-8-ra, Lengyel Balázst 15-7-re, majd az olasz Pastorét 15-4-re verte a négyes finálé előtt.

A végeredmény:
Férfi kard egyéni, világbajnok:
Vlagyimir Lukasenko, 2. Covaliu, 3. Ferjancsik és Montano, 5. Pozdnyakov, ..9. Nemcsik Zsolt, ..10. Lengyel Balázs, ..26. Fodor Kende

A férfi kard mellett a női párbajtőrben is ukrán siker született a harmadik versenynapon: az ukrán Natalja Conrad az egész nap során remekül mozgott a páston, nagyon jó ütemben és pontosan támadott, így megérdemelten végzett az élen. Az előcsatározások során többek között Mincza Ildikót győzte le 15-10-re.

A magyar hölgyek csalódást okoztak, hiszen az olimpiai címvédő Nagy Tímea még a legjobb 32-be sem tudott bekerülni, míg Mincza és Tóth a legjobb tizenhat között esett ki. Egyedül Hormay Adrienn tudott a legjobb nyolc közé kerülni, ott azonban vereséget szenvedett az olasz Cristina Casciolitól és végül a hatodik helyen végzett.

A végeredmény:
Női párbajtőr egyéni, világbajnok:
Natalja Conrad, 2. Nisima, 3. Li és Cascioli, 5. Flessel-Colovic, 6. Hormay, 7. Bokel, 8. Zsivkova, ..12. Mincza Ildikó, ..15. Tóth Hajnalka, ..36. Nagy Tímea

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!