Nem tartanak a doppingkontrolltól a magyarok

2003.11.04. 12:10
Hiába költöttek néhányan dollármilliókat új, és az eddigieknél jobb doppingszerek előállítására, az ellenőrök ezúttal megelőzték őket. Amerikában hetek óta tart a THG körüli doppingbotrány, és egyelőre megbecsülni sem lehet hány élsportolót érinthet az új csúcsszteroid kimutatásának lehetősége. Magyar szakemberek szerint nem valószínű, hogy a THG a hazai sportolókhoz is eljutott volna. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) igazgatója szerint más nemzeteket viszont gyengíthet.
Október kilencedikén, amikor a párizsi atlétikai világbajnokság kétszeres aranyérmese, Kelli White második doppingpróbája is pozitívnak bizonyult, még nem lehetett sejteni, mekkora botrány van kialakulóban. White a nők között megnyerte a száz és kétszáz méteres síkfutást, de miután vizeletében modafinilt találtak, megfosztották érmeitől, noha a stimulánsként ismert szer nem szerepelt a doppinglistán.

Csúcsszteroidokról van szó

Október tizenhetedikén aztán az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) szervezete bejelentette, hogy tíz amerikai atléta szervezetében is szteroidokat találtak. A szervezet igazgatója, Terry Madden az egykori NDK-t emlegetve széleskörű összeesküvésről beszélt, a szaksajtó egy része pedig ma már az amerikai élsport összeomlásáról ír.

"Kémikusok, sportolók és edzők összeesküvéséről van szó. Mindannyian meg voltak győződve arról, hogy ennek a szernek a használatát nem lehet kimutatni" - mondta Madden, aki a tetrahidrogesztrinonről (THG) csúcsszteroidként jellemezte, amit sokkal nehezebb kimutatni mint a korábbi teljesítményfokozó doppingszereket, például a nandrolon, vagy a kezdetleges Nerobolt. A THG hatása ugyanis hónapokig tart, ugyanakkor a szervezetben csak három-hét napig lehet kimutatni.

Két olimpiai bajnok a bukottak listáján

Egy hét sem telt el az USADA bejelentését követően, amikor az Európa-bajnok sprinter Dwain Chambers is fennakadt a rostán. Ő is THG-t használt, csakúgy, mint a középtávfutó Regina Jacobs és a súlylökő Kevin Toth és John McEwen. Október 26-án az olimpiai bajnok Calvin Harrisonról derült ki, hogy modafinillel érte el sikereit.

Két nap múlva újabb három érintett neve került nyilvánosságra. A váltóban olimpiai aranyérmes Chryste Gaines-é, a párizsi vb-n 400 m gáton második Sandra Gloveré és a szintén 400 gáton amerikai bajnok Eric Thomasé.

Az ismételt ellenőrzés hatékony lehet

A Nemzetközi Atlétika Szövetség, élén Gyulai István főtitkárral azonnal kezdeményezte az összes megvizsgált lelet újraértékelését. "Ha bebizonyosodik, hogy az edzők irányításával doppingoltak, akkor őket is felelősségre kell vonni" - szögezte le rögtön Gyulai. A Nemzetközi Úszó Szövetség is fontolgatja az újabb vizsgálatot. A NOB vezetői is jelezték: rajtuk nem fog múlni, hogy a legutóbbi téli olimpia leleteit ismét vizsgálat alá vessék. (Az olimpián győztes sífutónak, Johann Mühleggnek meg kellett válnia aranyérmétől.)

"A modafinil a gyorsaságra és a frissességre hat, a THG nevű szteroid-származék a hirtelen izomnövekedést segítheti elő" - ismertette az Indexnek a szerek hatásait dr. Bakanek György a hazai doppingvizsgálatok irányítója, a GYISM szakértője. Bakanek szerint az ismételt ellenőrzés az úszóknál és téli olimpián résztvevő sportolóknál is hatékony lehet.

Molnár részben örül

"Ezek a szerek eddig nem voltak a doppinglistán, de teljes joggal kerültek fel rá, mert kétségtelenül teljesítményfokozó hatásuk van" - értékelt. Bakanek szerint véletlenül is alkalmazhatták a gyógyszert, és elképzelhető, hogy miután rájöttek, milyen jótékony hatásai vannak, kísérletezni kezdtek vele. Arról nem mondott véleményt, milyen előzetes bejelentés alapján kezdhetett vizsgálódni az amerikai hatóság. "A versenyzőknek ugyanakkor pontosan tudniuk kellett, mit és miért szednek be" - mondta a szakember.

A Molnár Zoltán MOB-igazgató ambivalens érzésekkel fogadta a hírt. "Részint örülök, mert most végre az ellenőrök egy lépéssel előbb járnak, mint a vétkező sportolók, részint szomorú, hogy újra előkerült a doppingtéma" - fogalmazott.

A "álbetegek" ellen is harcolni kell

"Nem vitás, dollármilliókba került az új szer fejlesztése, és mégsem sikerült tökéletesre" - mondta. Molnár szerint igen komoly lépés történt a sport tisztaságának megőrzése érdekében. "Mindemellett az is tarthatatlan, hogy az állóképességet érintő sportágakban nemrégiben felfedezett vagy kiújult asztmájukra szedjenek doppingszereket a sportolók. Az utóbbi időben nagyon sok versenyző lett krónikus beteg, ezt a folyamatot is meg kell fékezni. Az EPO-t, a THG-t sikerült, ez a következő lépés.

"Nem valószínű, hogy a magyar sportolókig is eljutott a THG, de kizárni persze nem lehet" - mondta az Index felvetésére Molnár. A magyar versenyzőknek akár előnyt is jelenthet a botrány, amely a riválisokat gyengítheti.

Ne maradhasson titokban

Molnár beszámolt arról is, hogy versenyzőiket rendszeresen - olykor hetente - ellenőrzik, mi több: valamennyi szövetségnek elő van írva, hogy ők is vizsgálják sportolóikat, erre ugyanis plusztámogatásokat kapnak. "Úgy gondolom, elértük, hogy ne maradhasson titokban egy doppingeset, és igenis járjon következményekkel" - jelentette ki.