Válságértekezlet a súlyemelő válogatottnál

2003.11.18. 11:57
A vancouveri súlyemelő világbajnokság negyedik napján már a második férfi súlyemelő esett ki, így reménytelennek tűnik, hogy a magyar versenyzők a tervezett négy olimpiai kvótát megszerezzék. A válogatott elfogadhatatlan teljesítménye miatt a szövetség elnöke válságértekezletet hívott össze.
Továbbra is kiábrándítóan szerepel a magyar válogatott a 73. férfi és 16. női súlyemelő-világbajnokságon Vancouverben. A legutóbbi világbajnokságon még ötödik helyezett 56 kilós Tancsics László pénteki kiesését követően ezúttal a 77 kilós súlycsoportban induló Baranyai János esett ki.

Sérülés is sújtja a magyar csapatot

Az élete első felnőtt vb-jén részt vevő sportoló szakításban képtelen volt megbirkózni a 142,5 kg-mal, a lökésre - csakúgy, mint Tancsics - pedig már ki sem jött.

A férfi csapat helyzetét tovább súlyosbítja, hogy a 94 kg-ban benevezett Ehrlich György térdsérülése miatt már biztosan nem indulhat. Ehrlich még a dominikai edzőtáborban esett el, és dr. Mezőfi Miklós csapatorvos véleménye szerint nem érdemes kockáztatni, így az a szinte példátlan helyzet állt elő, hogy hiába nevezett a szövetség nyolc férfi versenyzőt, ötnek kell kiharcolnia az olimpiai szereplést. (Ehhez Kecskés kilencedik, és Farkas tizennyolcadik helye járulhat hozzá.)

Mehet Alaszkába a kapitány?

Diószegi Sándornak (94 kg), Gyurkovics Ferencnek (105) és Stark Tibornak (plusz 105) minden korábbi várakozást felülmúlóan kéne szerepelnie ahhoz, hogy a csapat négy athéni kvótához jusson a kanadai világbajnokságon.

Zsuga Imre szövetségi kapitány a versenyt megelőzően azt sem tartotta kizártnak, hogy öt kvótát szereznek tanítványai, de most már a három olimpia hely a realitás, amit a kapitány elképzelhetetlennek tartott a kiutazás előtt. Fellengzősen azt is megemlítette, ha három kvóta lesz a férfiaknál, az olyan mérhetetlen kudarc, hogy ellenségei azt tanácsolták neki, ne is térjen haza, menjen Alaszkában.

Ráki legutóbb éremért volt harcban, most 13. lett

A hölgyek között csalódást okozott az 58 kilós súlycsoportban induló Ráki Henrietta is. Mind szakításban, mind lökésben kezdősúlyán ragadt, márpedig ilyen szintű versenyen a hatból két jó fogással senki sem reménykedhet jó helyezésben. Ráki összetettben végül a 13. helyen végzett, s csak az vigasztalhatja, hogy teljesítményével elindította a magyar női csapat már biztosan ott lehet az athéni olimpián. Ráki legutóbbi varsói vb-n a negyedik lett, és Zsuga Imre szarvashibája miatt nem jutott éremhez. (A kapitány és stábja addig tanakodott, amíg lejárt a nevezési idő, így Ráki hatodszor nem emelhetett.)

Az elnök: megengedhetetlen, ami történt

Dolovai Tamás csapatvezető nehezen tudott uralkodni érzelmein a gyászos szereplést követően. "Ráki jó erőben érkezett a vb-re, ám olyan technikai hibákat követett el, amelyek ezen a szinten megengedhetetlenek" - fogalmazott.

"Két jó fogás semmire sem elég, ez bebizonyosodott az ő esetében is. Nagy Szilviával és Nagy Nikolettával elégedett voltam, Baranyai kiesése pedig arra késztetett, hogy holnap délelőttre csapatértekezletet hívjak össze, ahol a még hátralévő versenyzőknek megpróbálom elmagyarázni, hol is vagyunk voltaképpen. Megengedhetetlen, ami a férfiakkal eddig történt, és csodára lenne szükség ahhoz, hogy a legalább négy olimpiai kvótánk legyen."

Nagy Szilvia második, Nagy Nikoletta pedig harmadik lett csoportjában a 63 kg-ban. Teljesítményük megfelelt az előzetes várakozásoknak, de csak holnap dől el hogy hányadik helyen végeznek.