Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

Válságértekezlet a súlyemelő válogatottnál

2003.11.18. 11:57
A vancouveri súlyemelő világbajnokság negyedik napján már a második férfi súlyemelő esett ki, így reménytelennek tűnik, hogy a magyar versenyzők a tervezett négy olimpiai kvótát megszerezzék. A válogatott elfogadhatatlan teljesítménye miatt a szövetség elnöke válságértekezletet hívott össze.
Továbbra is kiábrándítóan szerepel a magyar válogatott a 73. férfi és 16. női súlyemelő-világbajnokságon Vancouverben. A legutóbbi világbajnokságon még ötödik helyezett 56 kilós Tancsics László pénteki kiesését követően ezúttal a 77 kilós súlycsoportban induló Baranyai János esett ki.

Sérülés is sújtja a magyar csapatot

Az élete első felnőtt vb-jén részt vevő sportoló szakításban képtelen volt megbirkózni a 142,5 kg-mal, a lökésre - csakúgy, mint Tancsics - pedig már ki sem jött.

A férfi csapat helyzetét tovább súlyosbítja, hogy a 94 kg-ban benevezett Ehrlich György térdsérülése miatt már biztosan nem indulhat. Ehrlich még a dominikai edzőtáborban esett el, és dr. Mezőfi Miklós csapatorvos véleménye szerint nem érdemes kockáztatni, így az a szinte példátlan helyzet állt elő, hogy hiába nevezett a szövetség nyolc férfi versenyzőt, ötnek kell kiharcolnia az olimpiai szereplést. (Ehhez Kecskés kilencedik, és Farkas tizennyolcadik helye járulhat hozzá.)

Mehet Alaszkába a kapitány?

Diószegi Sándornak (94 kg), Gyurkovics Ferencnek (105) és Stark Tibornak (plusz 105) minden korábbi várakozást felülmúlóan kéne szerepelnie ahhoz, hogy a csapat négy athéni kvótához jusson a kanadai világbajnokságon.

Zsuga Imre szövetségi kapitány a versenyt megelőzően azt sem tartotta kizártnak, hogy öt kvótát szereznek tanítványai, de most már a három olimpia hely a realitás, amit a kapitány elképzelhetetlennek tartott a kiutazás előtt. Fellengzősen azt is megemlítette, ha három kvóta lesz a férfiaknál, az olyan mérhetetlen kudarc, hogy ellenségei azt tanácsolták neki, ne is térjen haza, menjen Alaszkában.

Ráki legutóbb éremért volt harcban, most 13. lett

A hölgyek között csalódást okozott az 58 kilós súlycsoportban induló Ráki Henrietta is. Mind szakításban, mind lökésben kezdősúlyán ragadt, márpedig ilyen szintű versenyen a hatból két jó fogással senki sem reménykedhet jó helyezésben. Ráki összetettben végül a 13. helyen végzett, s csak az vigasztalhatja, hogy teljesítményével elindította a magyar női csapat már biztosan ott lehet az athéni olimpián. Ráki legutóbbi varsói vb-n a negyedik lett, és Zsuga Imre szarvashibája miatt nem jutott éremhez. (A kapitány és stábja addig tanakodott, amíg lejárt a nevezési idő, így Ráki hatodszor nem emelhetett.)

Az elnök: megengedhetetlen, ami történt

Dolovai Tamás csapatvezető nehezen tudott uralkodni érzelmein a gyászos szereplést követően. "Ráki jó erőben érkezett a vb-re, ám olyan technikai hibákat követett el, amelyek ezen a szinten megengedhetetlenek" - fogalmazott.

"Két jó fogás semmire sem elég, ez bebizonyosodott az ő esetében is. Nagy Szilviával és Nagy Nikolettával elégedett voltam, Baranyai kiesése pedig arra késztetett, hogy holnap délelőttre csapatértekezletet hívjak össze, ahol a még hátralévő versenyzőknek megpróbálom elmagyarázni, hol is vagyunk voltaképpen. Megengedhetetlen, ami a férfiakkal eddig történt, és csodára lenne szükség ahhoz, hogy a legalább négy olimpiai kvótánk legyen."

Nagy Szilvia második, Nagy Nikoletta pedig harmadik lett csoportjában a 63 kg-ban. Teljesítményük megfelelt az előzetes várakozásoknak, de csak holnap dől el hogy hányadik helyen végeznek.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Törökország

Isztambul még mindig a nagy kedvencek közé tartozik.