Pocsékul rajtoltak pólócsapataink az Euroligában

2003.11.23. 15:08
Katasztrofális hétvégéje volt a magyar csapatoknak a vízilabda Euroligában: szombaton a BVSC megalázó vereséget szenvedett Montenegróban, a Domino-BHSE pedig egy góllal kapott ki Dubrovnikban, míg a Vasas Barcelonában maradt alul. A LEN-kupa magyar párharcának első összecsapásán a fővárosban nagy meglepetésre az esélytelenebbnek tartott Szeged nyert az FTC ellen.
Azt minden érdekelt hangoztatta a férfi vízilabda Euroliga budapesti sorsolása után, hogy a magyar csapatok nehéz csoportokba kerültek, de Gerendás György, a BVSC edzője arra valószínűleg nem gondolt, hogy csapata megsemmisítő, hét gólos vereséget szenved első mérkőzésén a Primorac Kotor ellen. Nyomasztó hazai fölény jegyében indult a mérkőzés, majd a folytatást is a teljes egyoldalúság jellemezte: a kotoriak sorra-rendre bevették az olimpiai bajnok Szécsi kapuját, míg a magyar akciók három negyeden át egyetlen gólt sem eredményeztek. Vízilabdában elképesztően hosszú, 21 percig tartó gólszünet után szerezte első - és utolsó - találatát a BVSC: a negyedik negyed elején, 0-6-os állásnál a középcsatár Decker belőtte a becsületgólt, ám az eredmény így is kiütéssel ér fel.

Hiába vezettek Kissék

A Domino-BHSE is délszláv ellenfél, a Jug Dubrovnik ellen szállt medencébe a pólósok elitküzdelmeiknek első fordulójában. A mérkőzés folyamán háromszor vezetett a horvát gárda: az elején 2-1-re, aztán a harmadik negyedben 8-7-re, végül a negyedik játékrészben 12-11-re, ám mivel az utolsó hazai találat 7 másodperccel a vége előtt született, a magyar bajnoknak már nem maradt ideje az egyenlítésre, így vereség lett a horvátországi pólókirándulás vége. A Domino a találkozó java részében előnyben volt, akadt, hogy két góllal is elhúzott, Kiss Gergely duplája révén a negyedik negyed elején 10-8-ra, majd az összesen négyszer eredményes Szívós jóvoltából 11-9-re is, ez azonban nem volt elég az emberelőnyöket igen hatékonyan kihasználó dubrovnikiakkal szemben.

Kásás: El kell felejteni a mítoszt

Olimpiai bajnokok szálltak vízbe mindkét oldalon a kisebbik barcelonai csapat, a Barceloneta és a Vasas vasárnap déli Euroliga-mérkőzésén. Ez a magyar szuperalakulat teljesítményén ezúttal sajnos egyáltalán nem látszott. A légiósokkal is megerősített spanyol bajnokcsapat különösen a mérkőzés elején mutatott rendkívül hatékony, precíz játékot: a Barceloneta elhúzott 3-0-ra, de hiába zárkózott fel a Vasas, fordítani nem tudott. Azonban míg a katalánok rendre éltek lehetőségeikkel, addig Kásásék ziccereket rontottak, emberelőnyöket pocsékoltak el, a háló helyett zömmel a kapufát találták el, így nem is érhetett a találkozó másként véget, mint Vasas-vereséggel. Tanulságos Kásás Zoltán edző meccs utáni nyilatkozta: "mielőbb el kell felejteni a nagycsapat mítoszát és rettentő nagy alázattal kell dolgoznunk tovább."

Szegedi bravúr

A negyedik budapesti egylet, a Ferencváros is vereséget szenvedett a hétvégén, de Csapó Gábor együttese nem délszláv vagy dél-európai, hanem dél-magyar ellenfél ellen szaladt bele a fiaskóba. Az esélyesebb FTC ugyanis hatalmas meglepetésre háromgólos vereséget szenvedett a Szegedtől a vízilabda LEN Kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén, a Komjádi uszodában. Előbb a budapestiek szerezték meg a vezetést, de a második játékrészben már látszott, hogy a Szeged nem adja fel, Molnár Péter góljával a negyed vége felé először a mérkőzés folyamán vezetett Horváth Viktor csapata 4-3-ra, majd az összecsapás felénél 4-4 volt az állás. A fordulat a harmadik játékrészben következett be, amikor a Szeged magához ragadta a kezdeményezést és az FTC loholt az eredmény után. A utolsó negyedben szinte csak egy csapat volt a vízben, ezt a játékrészt 4-1-re nyerte meg a Szeged, hatalmas meglepetést okozva a LEN Kupa nyolcaddöntőjében.

Ez történt a vízilabda-kupákban
Euroliga, 1. forduló
B-csoport:
CA Barceloneta (spanyol) - Vasas-Plaket-Euroleasing 7-4 (3-0, 2-3, 2-0, 0-1)
A magyar gólszerzők: Vindisch 2, Kásás, Varga Zs 1-1.
A csoport másik meccsén: Partizan Beograd (szerb-montenegrói)-Olympiakosz Pireusz (görög) 5-5

C-csoport:
Primorac Kotor (szerb-montenegrói) - BVSC-Brendon 8-1 (2-0, 4-0, 0-0, 2-1) A magyar gólt Decker Ádám szerezte.
A C-csoport másik találkozóján: Mladost Zagreb (horvát)-Olympic Nice (francia) 10-6

D-csoport:
Jug Dubrovnik (horvát) - Domino-BHSE 12-11 (2-3, 4-3, 2-3, 4-2)
a magyar góldobók: Szívós 4, Kiss G. 3, Molnár, Biros 2-2

LEN-kupa, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:
Jégcsillag-FTC - Szeged-Beton VE 7-10 (2-1, 2-3, 2-2, 1-4)
góldobók: Tóth L. 2, Takács I A., Takács II A., Lehmann, Suti, Létay 1-1, illetve Torday 3, Pataky, Molnár 2-2, Varga I., Varga P., Török 1-1
A visszavágót december 6-án rendezik.