Nincs már életveszélyben Martinek

2003.12.12. 09:08
A '88-as olimpia kétszeres bajnoka, a '96-os atlantai játékok egyéni bronzérmese, Martinek János tisztázatlan körülmények között kiesett harmadik emeleti szállodai szobájából az olaszországi Cataniában. A 38 éves öttusázó kritikus állapotban került kórházba, de már túl van az életveszélyen.
Martinek János néhány napja utazott el az olaszországi Cataniába, a Katonai Világjátékokra. Martinek pályafutása befejezése után edzősködött a Budapesti Honvédnál, ezúttal is ebben a minőségében kísérte el a magyar csapatot, ő volt a csapat vezetője.

A La Gazzetta dello Sport szerint szerdáról csütörtökre virradóra öngyilkossági kísérletet követett el, kiugrott szállodai szobájából.

Kétszeres olimpiai, háromszoros világbajnok

Martinek János
Martinek a '88-as szöuli olimpián egyéniben aranyérmes lett, és Mizsér Attila valamint Fábián László társaságában tagja volt az első helyen végző csapatnak is. Rá egy évre csapatban és váltóban is világbajnok lett Budapesten, ezzel szerezte meg harmadik vb-elsőségét.

Az olaszországi verseny a Világkupa-sorozat része, Martinek tanítványa, Kállai Ákos a második helyen végzett. Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság igazgatója megdöbbenéssel fogadta a hírt. "Pár hete voltam együtt Janikával, kiegyensúlyozottnak tűnt és vidámnak, elképzelni sem tudom, mi történhetett vele. Egyelőre semmi biztosat nem tudunk, mi is csak várjuk a híreket" - mondta az Indexnek az igazgató.

A harmadikról esett vagy ugrott

Császári Attila, a hazai szövetség elnöke és a MOB alelnöke, az olasz követségtől próbál információkat beszerezni, de egyelőre nem tudott meg újabb részleteket. Az Indexnek elmondta, hogy Martinek a harmadik emeletről zuhant a mélybe, de nem biztos benne, hogy ez öngyilkossági kísérlet volt.

Bővebb információkkal a helyszínen tartózkodó Kállai Ákos sem tudott szolgálni. "Tanácstalanul állunk mindannyian, akik itt vagyunk" - nyilatkozta az Indexnek Martinek tanítványa.

Ki kellett venni a lépét, az orvos optimista

Az olasz kórházban utolértük azt az orvost, aki Martineket műtötte. Érdeklődésünkre elmondta, hogy valóban életveszélyben volt, de a gyors műtéti bevatakozásnak köszönhetően állapota jelenleg kielégítő, életfunkciói rendben vannak. Kifejtette: Martineknek a bordatörései miatt a lépe repedt meg,ezért el kellett távolítani. Az orvos azt nem tudta megmondani, hogy kiugrott vagy kiesett a harmadikról. A sebész optimistán vélekedett a teljes gyógyulást illetően.