Árpád
-2 °C
9 °C

McEnroe: Hat éven át doppingoltam

2004.01.12. 15:23
Minden idők egyik legjobb teniszezője azt állította egy tekintélyes angol lapban, hogy éveken át tudtán kívül kapott doppingszert. "Azt kaptam, amit a lovak, csak nekik túl erős volt" - mondta John McEnroe, néhány nappal azután, hogy a jelenlegi elitmezőny egyik tagja, Greg Rusedski pozitív doppingtesztet produkált.
Meghökkentő kijelentést tett John McEnroe a Daily Telegraph című lapnak: a hétszeres Grand Slam-győztes amerikai teniszsztár kijelentette, hogy tudta nélkül évekig szedett doppingszert.

A lovaknak erős volt a szteroid

"Anélkül, hogy arról sejtelmem lett volna, hat éven át egy nem tiltott szteroidot kaptam. Ezt korábban lovaknak is adták, amíg ki nem derült, hogy nekik túl erős" - nyilatkozott McEnroe.

A 43 éves klasszis azonban nem részletezte, milyen körülmények között jutott a doppinghoz és a szert sem nevezte meg. Ellenben kijelentette, jó lenne, ha a férfi teniszezők profi szervezete, az ATP felhatalmazná őt, hogy szerezze vissza a sportág jó hírnevét.

Agresszív lett a drogoktól

Kérdés, hogy a minden idők egyik legzseniálisabb játékosának tartott McEnroe utóbbi időben tett kijelentései mennyit javítottak a teniszezők tekintélyén. Tavalyelőtt megjelent - Nem mondod komolyan (You Cannot Be Serious) című - önéletrajzában például bevallotta, hogy volt feleségével, Tatum O'Neal színésznővel együtt használt kábítószereket. O'Neal erre reagálva elmesélte, hogy azért váltak el, mert McEnroe túl agresszív lett a drogoktól.

A dopping kérdése az utóbbi időben napirenden szerepel a teniszben is. Január 8-án derült ki, hogy a brit Greg Rusedski szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó nandrolon nyomaira bukkantak. Rusedski egyelőre játszhat, és az argentin Chela nyert is a sydneyi tenisztorna első fordulójában.

Rajta kívül eddig két ismert teniszező bukott le nandrolonhasználat miatt: a már visszavonult cseh Petr Korda 1998-ban egyéves eltiltást kapott. Honfitársát, Bohdan Ulihrachot 2002 októberében kétéves eltiltással sújtották, de tavaly júliusban felmentették, miután kitudódott, hogy nem szándékosan vette be a doppingszert.

Scarpa: Így doppingoltak engem

McEnroe-n kívül jó néhányan vallották már be, hogy doppingoltak. Elsőként a '88-as olimpián negyedik súlyemelő, Csengeri Kálmán vallott. "Becsaptuk a világot" - című könyvében azt részletezi, hogyan csempésztek negatív vizeletet a kémcsövekbe. Ugyancsak nagy visszhangot váltott ki a '96-os olimpiát követően az olasz kajakos olimpiai bajnok Daniele Scarpa. "Így doppingoltak engem" - című könyve nagy siker volt Olaszországban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.