McEnroe: Hat éven át doppingoltam

2004.01.12. 15:23
Minden idők egyik legjobb teniszezője azt állította egy tekintélyes angol lapban, hogy éveken át tudtán kívül kapott doppingszert. "Azt kaptam, amit a lovak, csak nekik túl erős volt" - mondta John McEnroe, néhány nappal azután, hogy a jelenlegi elitmezőny egyik tagja, Greg Rusedski pozitív doppingtesztet produkált.
Meghökkentő kijelentést tett John McEnroe a Daily Telegraph című lapnak: a hétszeres Grand Slam-győztes amerikai teniszsztár kijelentette, hogy tudta nélkül évekig szedett doppingszert.

A lovaknak erős volt a szteroid

"Anélkül, hogy arról sejtelmem lett volna, hat éven át egy nem tiltott szteroidot kaptam. Ezt korábban lovaknak is adták, amíg ki nem derült, hogy nekik túl erős" - nyilatkozott McEnroe.

A 43 éves klasszis azonban nem részletezte, milyen körülmények között jutott a doppinghoz és a szert sem nevezte meg. Ellenben kijelentette, jó lenne, ha a férfi teniszezők profi szervezete, az ATP felhatalmazná őt, hogy szerezze vissza a sportág jó hírnevét.

Agresszív lett a drogoktól

Kérdés, hogy a minden idők egyik legzseniálisabb játékosának tartott McEnroe utóbbi időben tett kijelentései mennyit javítottak a teniszezők tekintélyén. Tavalyelőtt megjelent - Nem mondod komolyan (You Cannot Be Serious) című - önéletrajzában például bevallotta, hogy volt feleségével, Tatum O'Neal színésznővel együtt használt kábítószereket. O'Neal erre reagálva elmesélte, hogy azért váltak el, mert McEnroe túl agresszív lett a drogoktól.

A dopping kérdése az utóbbi időben napirenden szerepel a teniszben is. Január 8-án derült ki, hogy a brit Greg Rusedski szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó nandrolon nyomaira bukkantak. Rusedski egyelőre játszhat, és az argentin Chela nyert is a sydneyi tenisztorna első fordulójában.

Rajta kívül eddig két ismert teniszező bukott le nandrolonhasználat miatt: a már visszavonult cseh Petr Korda 1998-ban egyéves eltiltást kapott. Honfitársát, Bohdan Ulihrachot 2002 októberében kétéves eltiltással sújtották, de tavaly júliusban felmentették, miután kitudódott, hogy nem szándékosan vette be a doppingszert.

Scarpa: Így doppingoltak engem

McEnroe-n kívül jó néhányan vallották már be, hogy doppingoltak. Elsőként a '88-as olimpián negyedik súlyemelő, Csengeri Kálmán vallott. "Becsaptuk a világot" - című könyvében azt részletezi, hogyan csempésztek negatív vizeletet a kémcsövekbe. Ugyancsak nagy visszhangot váltott ki a '96-os olimpiát követően az olasz kajakos olimpiai bajnok Daniele Scarpa. "Így doppingoltak engem" - című könyve nagy siker volt Olaszországban.