Leszek én még a legjobb négyben

2004.01.29. 17:22
Az év idei első tenisz Grand Slam-tornáján aratott három győzelmével várhatóan több mint húsz helyet javít a világranglistás helyezésén Kapros Anikó, és az ötvenedik hely környékére jut. A húszéves játékos sikeréért tizenkétmillió forintot kapott.
Az Austral Open három magyar főtáblás teniszezője közül Kapros Anikó kapta a legnehezebb ellenfelet az első fordulóban, hiszen neki a tizedik kiemelt orosz Petrovával kellett mérkőznie. Kapros két 6:3-as szettben múlta felül jóval esélyesebb riválisát, az ausztrál Stosur ellen még simábban jutott tovább, Mandula Petra ellen ugyanakkor nagy csata várt rá, közel háromórás küzdelem. Miután sikerrel megvívta ezt is, a nyolcaddöntőben a kolumbiai Zuluaga ellen lépett pályára, aki simán győzte le.

A Petrova elleni meccsre a legbüszkébb

Kapros Anikó
A 32. kiemelt dél-amerikai aztán a negyeddöntőből játék nélkül került a négy közé. Kaprost, szerdai hazaérkezése után erről kérdeztük először. "Hallottam én is, hogy az elődöntőbe került Zuluaga, és ha megverem, akkor most még mindig az ausztrál nyárban lehetnék, nem a pesti télben. De nem bosszant az eset, akkor lettem volna mérges, ha ő adja fel játék nélkül soron következő találkozóját" - magyarázta. "Úgy érzem, leszek én még a legjobb négy között" - mondta lelkesen.

Kapros kifejtette, az első meccsére a legbüszkébb, mert az orosz Petrova ellen olykor kifogástalanul játszott. "A juniorok között kikaptam tőle, és úgy gondoltam, épp itt az ideje, hogy visszavágjak. Az edzőmmel, vagyis apukámmal jó taktikát dolgoztunk ki, mindkét oldalról jól mozgattam, hibázásra kényszerítettem, és igazán jó érzés, amikor az ember egy toptízes játékos ellen uralja a meccset" - értékelt.

Keményebbek lettek az ütései

Hozzátette, érzése szerint Mandula Petra ellen határtalan győzni akarása segítette a sikerhez. "Drámai meccs volt, a térdem meg is sérült, de nem vészesen, így folytathatom a kemény munkát, amit a tél elején elkezdtem. Erőnlétben ugyanis sokat fejlődtem, az ütéseim keményebbek lettek, fiúk ellen edzek, ennek is köszönhető a siker" - jelentette ki.

A torna tanulságaként a juniorok között három évvel ezelőtt győztes Kapros annyit emelt ki, hogy megerősödött a hite és az önbizalma. "Korábban is volt, de a saját bőrömön tapasztalhattam meg, mennyivel másként játszanak felnőttek, és mennyivel kell erősebbnek lennem. Szerencsére az óhatatlanul súlyos vereségek nem vetettek végzetesen vissza" - állította.

Tízesével előre, megalapozottan

Kapros tavaly egy makacs sérülés következtében kiszorult a legjobb százból, de szorgalmas munkájával előrelépett. Céljaként azt jelölte meg, hogy idén tízesével szeretne előrelépni. "Megfontoltan, megalapozottan és biztos előre" - fogalmazott.

Az Indexnek azt is megjegyezte: nem nyugtalanította, hogy a kortársai előbbre tartanak, mert mindvégig hitt abban, hogy nála is elérkezik az áttörés ideje. Mostani produkcióját is így értékeli, pontosabban egy igen fontos lépésnek nevezte.

Bahamákon töltött gyerekkor

Beszámolt arról is, hogy Ausztráliában nagy népszerűségnek örvendett, az egyik napilap például egy teljes oldalt szentelt eredményének. "Nagyon lekötötte az újságírókat, hogy magyar létemre a Bahamákon nőttem fel, mert a szüleim az egyik ottani cirkuszban voltak artisták. A közös számukat akkor hagyták abba, amikor anyukám, Kéri Anikó, aki egyébként olimpiai bronzérmes tornász volt, terhes lett. Sokszor elmondtam már ezt a sztorit, de nem unom, mert nagyon büszke vagyok rájuk" - lelkendezett.

A húszéves magyar versenyző eddigi rekordnyereményét könyvelhette el Melbourne-ben, hiszen tizenkét millió forintnak megfelelő ausztrál dollárról szóló csekket kapott veresége után. Szerdától két hétig itthon edz, aztán utazik következő versenyére.