Férfi párbajtőrcsapatunk olimpiai részvevő

2004.04.01. 02:05
Sorrendben harmadik Világkupa-ezüstjével a magyar férfi párbajtőr-válogatott kijutott az athéni olimpiára. A három évvel ezelőtti világbajnok csapat a sírból küzdötte vissza magát, és lett negyedik a világranglistán.
A tavalyi havannai világbajnokságon betliző, és mindössze a tizenharmadik helyen végző magyar férfi párbajtőr-válogatott olimpiai részvételére minimális esélyt adtak a szakemberek. Az athéni részvételt ugyanis a világranglistás helyezés alapján lehetett kivívni - az első négy mehetett automatikusan -, és a mieink a kilencedikek voltak.

Az ukrán győzelem volt a legfontosabb

Erre a szezonra azonban kiváló formába került a Boczkó Gábor, Imre Géza, Kovács Iván, Kulcsár Krisztián összeállítású magyar csapat. A télen Barcelonában és Tauberbischofsheimben is második lett, és a lebonyolítás szabályai értelmében már "csak" az volt a dolguk, hogy egy tengerentúli versenyen is jól szerepeljenek.

Ez a hétvégén megtörtént, a nagy rivális ukránokat - ők negyedikek, a mieink ötödikek voltak a ranglistán a viadal előtt - elbúcsúztatták az elődöntőért, a négy között pedig a már korábban kijutott oroszokat is legyőzték. Előbbi együttest nagyon magabiztosan tíz tussal, utóbbit kettővel.

Három vívócsapatunk lehet Aténban

Mivel a másik ágon a velünk holtversenyben álló olaszok kikaptak a franciáktól, teljesült a nagy álom, és a válogatott a legutóbbi olimpiához képest a legerősebb trióval - plusz egy tartalékversenyzővel - lehet ott. (Sydneyben a tőröző Marsi Márk vívott Kovács Ivánnal és Fekete Attilával csapatban.) A finálét öt tussal (45-40) megnyerték a franciák, de emiatt korántsem marasztalható el a magyar gárda.

A férfi kardozók és a párbajtőrözőnők már korábban bebiztosították olimpiai szereplésüket, csakúgy, mint a tőröző Mohamed Aida. Utóbbi fegyvernemben megszűnt a csapatverseny, de Varga Gabriella is kvalifikációt érő helyen áll. Férfi tőrben és női kardban azonban eddig nem örülhettünk kvótának, igaz még egy zónaközi versenyen adódik lehetőség annak megszerzésére, de bravúr kell hozzá.