Emánuel
3 °C
12 °C

Férfi párbajtőrcsapatunk olimpiai részvevő

2004.04.01. 02:05
Sorrendben harmadik Világkupa-ezüstjével a magyar férfi párbajtőr-válogatott kijutott az athéni olimpiára. A három évvel ezelőtti világbajnok csapat a sírból küzdötte vissza magát, és lett negyedik a világranglistán.
A tavalyi havannai világbajnokságon betliző, és mindössze a tizenharmadik helyen végző magyar férfi párbajtőr-válogatott olimpiai részvételére minimális esélyt adtak a szakemberek. Az athéni részvételt ugyanis a világranglistás helyezés alapján lehetett kivívni - az első négy mehetett automatikusan -, és a mieink a kilencedikek voltak.

Az ukrán győzelem volt a legfontosabb

Erre a szezonra azonban kiváló formába került a Boczkó Gábor, Imre Géza, Kovács Iván, Kulcsár Krisztián összeállítású magyar csapat. A télen Barcelonában és Tauberbischofsheimben is második lett, és a lebonyolítás szabályai értelmében már "csak" az volt a dolguk, hogy egy tengerentúli versenyen is jól szerepeljenek.

Ez a hétvégén megtörtént, a nagy rivális ukránokat - ők negyedikek, a mieink ötödikek voltak a ranglistán a viadal előtt - elbúcsúztatták az elődöntőért, a négy között pedig a már korábban kijutott oroszokat is legyőzték. Előbbi együttest nagyon magabiztosan tíz tussal, utóbbit kettővel.

Három vívócsapatunk lehet Aténban

Mivel a másik ágon a velünk holtversenyben álló olaszok kikaptak a franciáktól, teljesült a nagy álom, és a válogatott a legutóbbi olimpiához képest a legerősebb trióval - plusz egy tartalékversenyzővel - lehet ott. (Sydneyben a tőröző Marsi Márk vívott Kovács Ivánnal és Fekete Attilával csapatban.) A finálét öt tussal (45-40) megnyerték a franciák, de emiatt korántsem marasztalható el a magyar gárda.

A férfi kardozók és a párbajtőrözőnők már korábban bebiztosították olimpiai szereplésüket, csakúgy, mint a tőröző Mohamed Aida. Utóbbi fegyvernemben megszűnt a csapatverseny, de Varga Gabriella is kvalifikációt érő helyen áll. Férfi tőrben és női kardban azonban eddig nem örülhettünk kvótának, igaz még egy zónaközi versenyen adódik lehetőség annak megszerzésére, de bravúr kell hozzá.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!