Dömötör
11 °C
14 °C

Győzelemmel kezdett hokiválogatottunk a vb-n

2004.04.13. 08:49
Az éremszerzés szempontjából feltehetően kulcsfontosságú győzelmet aratott magyar jégkorong-válogatott a norvégiai divízió I-es világbajnokság első napján. Dusan Kapusta csapata 5-3-ra győzte le a briteket, akik egy perccel a vége előtt egyenlítettek ki. Palkovics és Peterdi viszont az utolsó percben volt eredményes, így sikeresen mutatkozott be a csapat.
A két évvel ezelőtti ezüst-, és a tavalyi bronzérem után a magyar jégkorong-válogatott Oslóba is az éremszerzés reményében kelt útra. Az első, egyszersmind talán a legfontosabb lépést a britek ellen kellett megtenniük a mieinknek, mert a papírforma alapján valószínűleg a szigetországiak lesznek még versenyben a dobogó harmadik fokáért. (Az olimpiai negyedik fehéroroszok és a házigazda norvégok előzetesen nagyobb játékerőt képviselnek.)

A gyors angol gólra Ladányi kettővel válaszolt

Nem kezdődött jól magyar szempontból a találkozó, mert a negyedik percben nagy kavarodás után Ward vezetéshez juttatta az angolokat. A játékosok nehezen találták a ritmust, némiképp tompán játszottak, de még az első harmadban felpörögtek, aminek meg is lett az eredménye, Ladányi Vas kiugratása után egyenlített, a kapus lábai között lőtte a korongot a hálóba.

A második játékrészt sokkal jobban kezdte a csapat, sorra dolgozta ki helyzeteit, és Ladányi, akár csak egy éve a BSA-ban az első meccsén duplázott. Az előnyt növelhette is volna a társulat, de kimaradtak a helyzetei.

Kovács fonákja eredményezte harmadik gólunkat

A záró húsz percet nagy lendülettel kezdte riválisunk. Gyorsan előnybe kerültek - négyen játszottak három magyar védő ellen - és Thornton lövése utat talált az akkor már bravúrok sorát bemutató Budai kapujáig.

Kapusta: Mindekire szükség volt
A kapitány így értékelte a mérkőzést: "Fontos a győzelem, de a hibáinkból tanulni kell. Sajnos a bíró nem igazán volt következetes, a britek sokkal több emberelőnyt kaptak, pedig nem gondolom, hogy ennyivel sportszerűtlenebbek lettünk volna az ellenfélnél. Budai és Ladányi remekül játszott, de a hajrában mindenkire szükség volt a sikerhez. Nincs megállás, kedden a belgák ellen is nyerni kell!"
A befejező harmad feléig az angoloké volt az irányítás, igaz ehhez hozzájárult az is, hogy a mieink játéka meglehetősen tisztátalan volt - összesen héttel több büntetést kaptunk -, de Budai eszén nem tudtak túljárni. Majd valamelyest váratlanul Csibi kapuvasa után Kovács Szélig pontos és cseles passzából megszerezte a vezetést. (A védő lövést színlelt, ám ehelyett Kovácshoz játszott, aki a kapu közvetlen közeléből fonákkal "csúsztatott" a gólvonal mögé.)

Palkovics és Peterdi döntött

Az angolok ezek után még inkább rákapcsoltak, és egy perc negyvenöt másodperccel a záró dudaszó előtt emberelőnybe kerültek. Kapusukat lehozták, így kettős volt a létszámfölényük, és gyorsan ki is használták a kínálkozó lehetőséget. Clarke a levegőben szúrt bele egy korongba, ami végül a kapuban landolt. A magyar válogatott azonban nem roppant össze, Gröschl kiváló centerezése után Palkovics ötvennégy másodperccel a vége előtt nagy gólt lőtt a felső sarokba.

Az angolok ismét levitték a kapusukat, de ezúttal pórul jártak, mert eladták a korongot, amire Peterdi csapott le, és tökéletes lövésével eldöntötte a nagy iramú, és végig nyílt összecsapást. Kedden a csoport legkönnyebb együttesével, Belgiummal játszik a magyar gárda, fél egytől.

Az első meccsen a fehéroroszok 10-0-ra leiskolázták a belgákat, a norvégok nyolcat lőttek a hollandoknak.

Jegyzőkönyv
Magyarország - Nagy-Britannia 5-3 (1-1, 1-0, 3-2)
gól: Ladányi (12., 22.), Kovács (53.), Palkovics (60.), Peterdi (60.), illetve Ward (4.), Thornton (42.), Clarke (59.)

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!