Súlyos vereség a jégkorong vb-n

2004.04.16. 19:09
A magyar jégkorong-válogatott hiába vezetett négyszer is, végül két góllal kikapott a házigazda Norvégiától az oslói divízió I-es világbajnokság csütörtöki fordulójában. A pénteki játéknapon az eddig száz százalékos olimpiai negyedik fehéroroszok vártak Ladányiékra. A nagyobb rutinnal rendelkező beloruszok az utolsó harmadban iskola játékkal kiütötték a magyar együttest.
Amennyiben a Dusan Kapusta edzette magyar együttes, legyőzné esélyesebb ellenfelét, még maradna esély a csoportgyőzelemre, mely A-csoportos indulást jelentene. A két együttes legutóbbi találkozóján, Budapesten a fehéroroszok nyertek 6-3-ra.

Hatalmas iramban kezdtek a fehéroroszok

Mindössze másfél percet kellett várni, de ekkor pár pillanat alatt két komoly lehetőség is akadt az ellenfél előtt. Három és fél perc elteltével vezethette első támadását a magyar csapat, de Ocskay hiába indította remekül Palkovicsot, a lehetőség kimaradt. A 10. percben az angolok ellen is botrányosan közreműködő szlovák Lauff játékvezető emberelőnyös helyzetbe segíti a beloruszokat, azonban a mieink remekül kivédekezték ezt a két percet.

Azonban amint kiegészültünk, Zhurik révén előnybe került az ellenfél. A mieink - csak úgy, mint a torna első két mérkőzésén - hátrányba kerültek, de egy perccel később egy megnyert buli után Palkovics bombázott Shabanov kapujának jobb alsó sarkába. Hiába az egyenlítés, fél perccel később már ismét a fehéroroszoknál volt az előny. Kastistyn lőtt tiszta helyzetből Budai kapujába.

Ladányi egyenlíthetett volna, de a harmad közepéről ellőtt bombája a kapufáról kivágódott. A következő percben ismét Budai bravúrjai kellettek, így az első harmad egygólos fehérorosz előnnyel zárult.

Magyar helyzet nélküli második harmad

A második húsz perc elején a Palkovics kiállítása utáni két percet sikeresen kivédekezték, majd mi kerültünk emberelőnybe, a találkozó folyamán először. Az ellenfél erejét jelzi, hogy ebben a két percben még felállni sem tudtunk a harmadukban. A folytatásban a mieink a mezőnyben "partiban" voltak a két kapu előtt azonban csak Budainak akadt dolga. A 12. percben aztán már ő is tehetetlen volt, egy végletekig kijátszott helyzet után Tsyplakov lövését még védte, de a kipattanót már belőtte a fehérorosz játékos. Vas kiállítása után Budai már-már természetesnek tűnő bravúrjai kellettek, hogy kapott gól nélkül húzzuk ki ezt a két percet.

Kiütés a záró harmadban

A záró harmad elején kétszer is emberelőnybe került a magyar együttes, de az ellenfél nagyobb rutinjának, talán a mieink fáradtságának tudható be, mindkét esetben érintetlen maradt a fehérorosz háló. Amikor pedig kiegészültek büntettek, így már három gól volt a két csapat között a különbség. Sajnos nem sokáig, mert egy újabb emberelőnyös helyzetből, Stravkos révén újabb gólt szereztek.

Sajnos a mieinknek szerencséje sem volt, hiszen Peterdi hiába fektette el a kapust és kerülte meg a kaput, a korong keresztbe ment a kapu előtt. Ugyanez perszwe a túloldalon bement, hiszen Tsyplakov emberhátrányból szerezte meg csapata hatodik gólját. Vas kiállítása miatt az utolsó két percnek emberhátrányban mentünk neki, és ezt Tsyplakov kegyetlenül kihasználta, ezzel már-már megalázóvá téve a fehéroroszok győzelmét.

Divízió I-es világbajnokság:
Magyarország - Fehéroroszország 1-7 (1-2, 0-1, 0-4) Gólszerzők: Palkovics (14.) illetve Zhurik (12.), Kastistyn (14.), Tsyplakov (32., 55., 59.), Szalej (49.), Raszolko (51.),