2012-ig nem lesz változás az olimpiai programban

2004.05.17. 17:37
Nyolc évig, vagyis a 2012-es olimpiáig változatlan marad az olimpiák műsora. Így az eddigi huszonnyolc versenyszámban továbbra is háromszáz aranyérem talál gazdára, és tízezer-ötszáz versenyző részvétele biztosított.
A magyarok számára is kedvező döntést hozott a Nyári Olimpiai Sportágak Szövetsége (ASOIF), mert biztossá vált, hogy a 2012-es ötkarikás játékokig egyetlen sportág sem kerül le a műsorról, így addig mindenképpen megmenekült az öttusa, valamint az ugyancsak komolyan veszélyeztetett softball és a baseball.

Eredményes lobbizás

A magyarok öttusában nyolc aranyérmet nyertek eddig - Balczó András a világ legeredményesebbje a sportágban -, '92-ben szerepelt azonban utoljára a csapatversenyben a programban, és ezzel együtt Atlantában bevezették az egynapos versenyt, valamint már a nőknek is részt vehettek.

A három sportágnak két évvel ezelőtt került veszélybe az olimpiai jövője, majd az érintettek erős, érzelmektől sem mentes lobbizásba kezdtek, és ez most időleges sikert hozott. (Akkor a hírek szerint a magyar szempontból kiemelten fontos vízilabda léte is veszélybe került.) A NOB Lausanne-ban ülésező végrehajtó bizottsága elfogadta az ASOIF határozatát.

A sportolói létszámot befagyasztották

"Minden olimpia után kielemezzük a versenyeket. A programot, a 28-as sportági és a 10 500 fős sportolói létszámot fagyasztottuk be" - mondta Jacques Rogge NOB-elnök. "Ha bármely sportág bekerül az olimpia műsorába, akkor valamelyiknek ki kell esnie, de ilyenre 2012-ig nem kerülhet sor" - tette hozzá határozottan.

Pár éve már felmerült a golf közelgő olimpiai tagsága, de a fallabdázók is szerepelni akarnak a műsorban, és akkor még nem tettünk említést a technikai sportágak képviselőiről.

A berlini játékok óta nem töröltek sportágat

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1936, Berlin óta nem törölt a műsoráról sportágat, igaz pár éve igen érzékenyen érintette a magyar vívókat, hogy Athénra a női tőrözők csapatversenye a női kard egyéni rovására a karcsúsítás áldozata lett.

Don Porter, a Nemzetközi Softball Szövetség elnöke üdvözölte a döntést: "nagyszerű hír. Két éve még borúsnak láttam mindent, de a mostani határozat nagyon csodálatos. Az is kedvező, hogy nemcsak ezt a három, eddig veszélyeztetett sportágat teszteli a NOB, hanem a többit is."