Kovács Katalin nem indulhat egyesben az athéni kajaktornán

2004.06.12. 13:02
Janics Natasa nyerte a szegedi kajak-kenu országos bajnokság, egyben olimpiai válogató talán legnagyobb érdeklődéssel várt küzdelmét, a női k-1 500 m-t: így ebben a számban ő és nem az eddigi egyeduralkodó Kovács Katalin képviselheti Magyarországot az augusztus 13-án kezdődő athéni játékokon.
Szombaton, a kajak-kenu országos bajnokság második napján összesen nyolc döntőt bonyolítottak le a Maty-éri pályán, ezek közül négy szelektáló volt az ötkarikás csúcseseményre.

Elsőként a kenu egyesek 1000 m-es végjátékának szereplőit szólították a rajthoz, a mezőnyben természetesen ott volt a májusi, szolnoki első válogatón győztes Joób Márton is, aki újabb győzelmével bebiztosíthatta volna olimpiai részvételét. A verseny azonban nem az ő elképzelései szerint alakult, hiszen meglepetésre végül kikapott klubtársától, a szintén a Démász-Szegedet képviselő Vajda Attilától, aki eddig a felnőttek között nem rendelkezett említésre méltó eredménnyel. A válogatási elvek alapján tehát ebben a számban a jövő pénteki különpárbaj, az úgynevezett szétlövés dönt majd a görögországi utazó személyéről.

Janics hajszállal győzött

Ezután következett a "csúcstalálkozó", a világbajnok Kovács Katalin és az újdonsült Európa-bajnok Janics Natasa csatája. A kérdés az volt, hogy az MTK 28 éves klasszisa - aki az elmúlt három évben nem talált legyőzőre ebben a számban - vissza tud-e vágni a szolnoki vereségért a Démász-Szeged 21 éves, vajdasági születésű lapátforgatójának. Nos a válasz szűk két perc után megérkezett: nem.

Kovács kezdte jobban a futamot, és egészen a hajráig - hacsak minimális különbséggel is - vezetett, Janics azonban tartotta a tempót, és a partról úgy tűnt, riválisa mozgása kissé görcsössé vált. Ezt kihasználva a hazai közönség biztatását élvező Európa-bajnok megszerezte a győzelmet, igaz, mindössze 114 ezredes előnnyel érkezett a célba.

Kovácsnak világbajnokként elég lett volna ezen a viadalon nyernie az athéni részvételhez (négyesben már tagja az együttesnek), így azonban eldőlt, hogy kedvenc számában nem lehet ott az olimpián.

Kettesben Janics és Kovács együtt

A válogatóként is funkcionáló finálék zárásaként a női k-2 500 m résztvevői szálltak vízre, a mezőnyben ott volt egy frissen alakult páros, Kovács Katalin és Janics Natasa kettőse is. A szolnoki viadalt - megelőzve a Szabó Szilvia, Bóta Kinga világbajnok egységet - a Paksy Tímea, Benedek Dalma duó nyerte, amely azóta Poznanban, a kontinensviadalon is diadalmaskodott. Szabóéknak vb-aranyérmesként elég lett volna az ob-n nyerniük, Paksyék számára szintén a siker ért csapattagságot.

Amit azonban néhány napja még kevesen gondoltak volna: egyik hajó sem nyert. A győzelmet ugyanis óriási fölénnyel a jelenlegi legjobb két magyar kajakos, Kovács és Janics szerezte meg. Ez tehát azt jelenti, hogy várhatóan ebben a számban is szétlövés lesz Paksyék, illetve Kovácsék között.

A férfi k-2-esek 1000 m-es küzdelme - hasonlóan a c-1 leghosszabb távjához - nem hozott döntést, hiszen az első szelektáló összecsapáson aranyérmes Bauer Márton, Siebel Lajos Eb-5. duó csupán a harmadik lett, győzött a Benkő Zoltán, Beé István páros. Így tehát ebben a számban is "pótvizsgázniuk" kell majd az érintetteknek.