Múzeum nélküli sportnemzet

2004.07.21. 17:01
Nincs állandó kiállítóhelye a magyar sportnak. A Népstadion egykori felvonulási épületében kialakított múzeum, valamint a Sportaréna egyik terme csak időszaki kiállítások megrendezésére alkalmas. Az ideális egy kétezer négyzetméteres múzeum lenne, de a télre elkészülő sportszövetségi székházban már kilencszáz négyzetméteren lehet állandó kiállítása a magyar sportnak.
A Népstadion metróállomásnál eldugott tábla jelzi, hogy merre van a Magyar Sportmúzeum. A Dózsa György út 3. szám alatt találjuk meg a szocreál épületet, azonban már a bejáratnál kiderül: a magyar sportnak nincs állandó kiállítása. Ezt egy kis helyiségben ülő férfitől tudjuk meg, aki még elmondja, hogy jelenleg a Hajós Alfréd uszoda látványterveinek kiállítását láthatják az érdeklődők, a Sportarénánál pedig az Aranycsapat történetét mutatják be.

Alkalmatlan volt Hajós lakása

Mindez elég soványnak tűnik egy olyan országban, amely talán sportmúltjára a legbüszkébb. "Gyakran előfordul, hogy az időszaki kiállítás megtekintése után reklamálnak látogatóink: jó-jó, de hol a sportmúzeum? - meséli Szabó Lajos igazgató. - Nem is értik, hogy a magát sportnagyhatalomnak tartó Magyarországon nincs állandó kiállítása a sportnak."

A Testnevelési és Sportmúzeumot egy 1967-es sporthivatali határozattal alapították. Megítélésének - olvasható a múzeum történetéről készült tanulmányban - nem tett jót, hogy nem a tudományos, hanem az Agitációs és Propagandaosztályhoz tartozott. Az akkori vezetése rögtön egy hibás lépéssel nyitott: kiállítóhelynek Hajós Alfréd lakását vásárolták meg, amely a már akkor is hatalmas anyag bemutatására alkalmatlan volt.

Kétezer négyzetméter az ideális

Nem csoda, hogy tíz év elteltével odébb kellett állni. Ekkor kerültek a Népstadion egykori felvonulási épületébe, de a már akkor is kétszázezer egységből álló gyűjteménynek a 184 négyzetméteres kiállítótér huszonhét éve is kicsi volt. A sportmúzeumnak tizenöt éve állandó kiállítása, időszaki tárlatokon igyekeznek minél többet bemutatni a birtokukban lévő tárgyakból.

A Sportaréna ötszázötven négyzetméteres kiállítóterme enyhített valamit a gondokon, de az ideális egy kétezer négyzetméteres múzeum lenne. Ha ekkorába nem is, de egy kilencszáz négyzetméteres térbe - a Thököly út és Dózsa György út sarkán épülő, várhatóan a télre elkészülő sportszövetségi székházba - hamarosan beköltözhet a sportmúzeum.

A leendő állandó kiállítás - mondta Szabó Lajos - "nem feltétlenül" az olimpiák történetéhez kapcsolódna, mivel az újkori játékok kezdete előtt is létezett magyar sport. A futballt sem lehet kizárólag az olimpiákon keresztül bemutatni, és például asztaliteniszben is nyertek világbajnokságot magyarok, mielőtt olimpiai sportággá vált volna.