Ujvárinak elege van a hazudozásból

2004.08.18. 15:58
Úgy tűnik, a százszoros magyar válogatott irányító, Ujvári Eszter végleg búcsút int a magyar válogatottnak. A spanyol Ibiza játékosát azzal vádolta meg a szövetség főtitkára: pénzt kért a válogatottságért. Az ex-pécsi kosaras cáfol, korábban kért biztosítását továbbra sem kapja meg. Emiatt maradhat távol a nemzeti csapattól a két másik magyar klasszis, Dávid Kornél és Gulyás Róbert is.
Ujvári Eszter a tavalyi szezonban bajnokságot nyert a Como csapatával, a döntőben a legértékesebb játékos lett. Az Indexnek adott februári nyilatkozatában kifejtette, csak a válogatottság hiányzik neki, de reméli, hamarosan ismét Rátgéber László rendelkezésére állhat, mert végre a szövetség elöljáróitól biztosítást kap a találkozókra. (A tavaly szeptemberi Európa-bajnokságon emiatt mondta le részvételét.)

Elege lett a sértegetésekből

Az augusztusi felkészülési meccseken ennek ellenére nem juthatott szóhoz, és a hétvégén megrendezésre kerülő pécsi tornán sem lesz ott a válogatottban. Hogy miért, erről szerettük volna faggatni. Ujvári úgy hárította el korábbi megkeresésünket, hogy nem szeretne a sajtón keresztül üzengetni, aztán mégis meggondolta magát, mert személyét is sértő állításokat tett közzé a napokban a szövetség főtitkára. Ujvári ezek után juttatta el az Indexnek a következő közleményt, amit teljes terjedelmében közlünk:

"Ujvári Eszter vagyok, kosárlabdázó. Személyiségemtől eddig nagyon távol állt a nyilatkozgatás, és a médiában való szereplés sem volt eddig a fő elfoglaltságom bár - az elmúlt évi válogatott lemondásom(lemondatásom!) körülményeinek kommentálása -, most már tudom, hogy hibáztam, és beszélnem kellett volna, mi történt velem, és mi is volt az igazság, hiszen akkor is valótlanságokat beszéltek, ködösítettek az illetékesek.

Egyetlen egyszer sem reagáltam rájuk, nem védtem meg magam a kitalációktól, csúsztatásoktól, pedig az esetek legnagyobb részében, még csak köszönő viszonyban sem volt az igazság, a hangoztatott "tényekkel." Hogy most mégis megszólalok, az Bodrogváry Iván, a szövetség főtitkárának, minden képzeletet felülmúló, enyhén szólva is furcsa megnyilatkozása az oka.

Állítása szerint, most meg azért nem vagyok a válogatottban, mert nem kaptam meg a pénzt, amit akartam. Felháborító valótlanság, amit a főtitkár úr állít. Sajnálatos, hogy inkább a félreinformálást, vádaskodást, a felesleges hangulatkeltést választotta ismét, a valós problémák orvoslása, a feladatok megoldása helyett! De ha már megszólíttattam, akkor jöjjenek a tények, csupán az igazság, és a becsületem védelmében.

A főtitkár úr, Bodrogváry Iván kérte, hogy "nyilatkozzak" számára az éves keresetemről, a várva várt biztosítás megkötésének érdekében - ami, mellékesen, mindenkor, mindenkinél a szerződések értelmében titkos ugyan, de én megtettem -, hogy mi az az összeg, amivel számolni kell, ha megsérülök. Most már tudom, hogy hibáztam, mert ő ezt a bizalmas levelet több embernek elküldte - de nem a biztosító társaságoknak, tudtommal - szerintem nem európai módon.

Ugyan ebben az email-ben jeleztem felé, hogy a külföldi munkaadóm nem gördít akadályt a válogatottban való szereplésem elé, de a szeptemberi fizetésemet nem fizeti, ha a válogatottal vagyok. Pusztán információként jelzem, hogy a Magyarországon játszó válogatott játékosok bérét tapasztalatom szerint a magyar munkaadó, vagyis a klub fizeti akkor is, ha a válogatottban szerepelnek, így a mostani szeptemberi elfoglaltságot is, így miért is kérnének ők, ennek kompenzálását?!

KÉRTEM, HA VAN RÁ MÓD, AKKOR A SZÖVETSÉG SEGÍTSEN, DE EZ NEM VOLT LEMONDÓ INDOK! (Az emailek megtalálhatók nálam) Ezt a kérést, úgy fogalmazni és közreadni, ahogy a főtitkár úr tette a sajtóban: "Ujvári pénzt akart a válogatottságért, ezért nincs a nemzeti csapatban", és a VALÓS OKOKAT ELHALLGATNI - ami a régóta ígérgetett, de soha meg nem született biztosítási kompenzáció - több mint tisztességtelen! "Tisztelt" főtitkár úr, miért van értelme évek óta ködösíteni, sorozatosan valótlanságokat állítani, amikor egy probléma felmerül a kosárlabda sportban?

A válogatottságomról való lemondásom valós, és hiteles indokát a válogatott összetartás kezdete előtt egy héttel, július 26-án megírtam, és elküldtem a szövetség elnökének, Bartha Ferenc úrnak, akinek ez úton is köszönöm az értő, becsületes és segítőkész, sportemberi hozzáállását.

Vártam az utolsó pillanatig, hátha megoldják a nem egyedi problémát, de a szövetség irányából, senki nem szólt a mai napig sem. Bár a levél írásakor, úgy gondoltam, hogy ez megmaradhat az érintettek között, és csendben vissza vonulhatok a válogatottságtól, de most hogy a tisztességemet, becsületemet kikezdő nyilatkozat látott napvilágot, nem tehetek mást, közre adom, mert bízom a nyilvánosság erejében. Tudom, hogy ezzel a valós problémák nem oldódnak meg a kosárlabda sportban, és nem lehetek többé válogatott, de a személyemet, még a főtitkár úrnak sem engedem bemocskolni! Részemről az "ügyet"- szomorúan ugyan, de - ezzel lezártnak tekintem! Tisztelettel: Ujvári Eszter."

Ujvári problémája tényleg nem egyedi, hiszen a Spanyolországban légióskodó Dávid Kornél és a Moszkvához szerződött Gulyás Róbert is jelenleg emiatt nem tagja a magyar keretnek. Ujvárinak egyébként többször műtötték a térdét, vagyis jogos a félelme, hogy újra megsérülhet.

Az Ibiza nem fizethet

Spanyol klubja, az Ibiza ezek után értelemszerűen azt mondhatná, nincs szüksége egy sérült játékosra, a szerződésében szereplő összeget pedig nem fizeti ki, ezért ragaszkodik mindenáron a biztosításhoz. A biztosításban foglalt összeg információink szerint - mindkét nem esetében - csak egy kaució, ki sem kell fizetni, csak akkor, ha probléma adódik.