A síkfutás női bajnokát nem tiltották el dopping miatt

2004.09.14. 14:54
Az athéni olimpia női százméteres síkfutásának bajnoka, a fehérorosz Julia Nesterenko nagy meglepetésre lett első. Kiváló formában volt, de két éve fennakadt egy doppingellenőrzésen, ám nem tiltották el.
Az egyik lengyel sportnapilap megerősített információja szerint két évvel ezelőtt pozitív eredményt hozott a női 100 méteres síkfutás athéni győztesének doppingvizsgálata, de a Fehérorosz Atlétikai Szövetség különféle indokokkal elutasította Julia Barcewicz-Nyeszterenko eltiltását.

Nem megbízható eredmény miatt futhatott Nyesterenko

A sprinter akkor a lengyel bajnokságban is szerepelt, és az egyik teszt a tilalmi listán szereplő clenbuterol jelenlétét mutatta ki szervezetében. A viadalt szervező szövetség erről értesítette a fehéroroszokat, akik megtagadták a büntetést, azzal érvelve, hogy a varsói laboratórium nem rendelkezik NOB-akkreditációval, így az eredmény sem tekinthető megbízhatónak. Emellett az is érvként szolgált a szövetség számára, hogy Nyesterenko egy meg nem nevezett betegségre használt olyan gyógyszert, amely clenbuterolt is tartalmazott.

A felmentett futónő folytathatta felkészülését az athéni olimpiára, és azon fölényesen "leckéztette meg" vetélytársait. A 25 éves sprinter már az előcsatározások során is kiemelkedően szerepelt, négyszer futott 11 másodpercen belül, és mindig futamgyőztesként lépett tovább.

Most is vizsgálható a minta

A Przeglad Sportowy úgy tudja, hogy a varsói laboratóriumban a mai napig megtalálható Neszterenko B-próbájának "alapanyaga", vagyis még most is megvizsgálható a minta. Ráadásul az intézmény rövid időn belül megkaphatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság "igazolványát", tehát akár ott is minden szempontból hiteles eredményt mutathatnak ki. De az sem jelentene problémát, ha a lengyelek elküldenék a vizeletmintát egy NOB-akkreditációval bíró külföldi laboratóriumnak.

Nesterenko athéni hazatérése után váratlanul rosszul lett, kórházba kellett szállítani.