Vilma
-8 °C
3 °C

Öt új sportág is felkerülne az olimpiára

2004.09.23. 14:40
A golf, a rögbi, a fallabda, a karate és a görkorcsolya pályázik komoly eséllyel arra, hogy 2012-től felkerüljön a nyári olimpia műsorára. Ugyanakkor a magyarok számára fontos öttusa, valamint a softball és a baseball ötkarikás jövője bizonytalan.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövőre dönt arról, hogy mely sportágakat veszi fel, s melyeket törli a programból. A kritériumok között szerepel többek között, hogy a sportág milyen történelmi múltra tekint vissza, mennyire képes együtt haladni a világ változásaival, férfiak és nők egyaránt űzhetik-e, és milyen a népszerűsége világszerte.

Egy új sportág csak egy régi törlésével kerülhet műsorra

Az előkészületek már javában zajlanak, a jelenlegi 28 ötkarikás sportág szövetségei már megkapták azt a kérdőívet, amelytől fontos adatokat vár a NOB. Jacques Rogge NOB-elnök korábban jelezte: minden programba lépés egy törléssel jár együtt, mert különben a "gigantizmus" veszélyezteti a játékokat.

A belépésre esélyesnek tartott sportágak közül a golf és a rögbi már volt az olimpia műsorán, a fallabda, a karate és a görkorcsolya nem.

Módosítások csak 2012-től

Az öttusát, a softballt és a baseballt többen már a 2008-as pekingi olimpián sem látták volna szívesen, azonban a NOB jelezte: módosítás először csak 2012-es játékokon lehetséges. A nyolc év múlva sorra kerülő olimpia megrendezésére még öt város - Párizs, Madrid, London, New York és Moszkva - pályázik, a NOB 2005. július 5-én dönt a helyszínről.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.