Elmarad Kaszparov világbajnoki döntője

2004.09.24. 10:15
Nem rendezik meg a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) világbajnoki címéért kiírt Ruszlan Ponomarjov-Garri Kaszparov párosmérkőzés. Kirszan Iljumzsinov FIDE-elnök moszkvai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a címvédő ukrán Ponomarjovval nem tudtak megállapodni a részletekben. Kaszparov korábban aláírta a szerződést.
A csatára szeptember 18. és október 6. között került volna sor Jaltán, s az első lépést Leonyid Kucsma ukrán és Vlagyimir Putyin orosz államfő tette volna meg. Az elképzelések szerint az ukrán és az orosz nagymester rivalizálásának a győztese lenne az ellenfele az egyesített vb-címért a Lékó Péter és az orosz Vlagyimir Kramnyik közötti klasszikus világbajnoki találkozó nyertesének.

Utóbbi összecsapást eredetileg idén nyáron tartották volna meg, azonban a jogtulajdonos Einstein-csoportnak még nem sikerült megfelelő támogatót találnia, amely biztosítaná a Lékó-Kramnyik párharc egymillió dollárra becsült díjalapját és a helyszínt sem jelölték ki. Budapest a kormány támogatását élvezve jelezte, hogy készen áll a rendezésre.

Kállai Gábor nemzetközi nagymester, a magyar szövetség szakmai igazgatója attól tart, hogy a Kaszparov-Ponomarjov találkozó elmaradása negatívan befolyásolhatja Lékóék pároscsatáját is.

"Komoly félelmeink vannak, s Péter teljesen kiszolgáltatott helyzetben várja, hogy végre asztalhoz ülhessen Kramnyikkal" - mondta Kállai. "A FIDE-címmeccs meghiúsulásának következménye lehet, hogy Kaszparov esetleges új FIDE-világbajnokként már 2004 elején játszani szeretne az egyesített sakkvilágbajnoki címért. Ahhoz, hogy Lékó e csúcsrendezvényben is érdekelt lehessen, feltétlenül fontos, még idén összecsaphasson Kramnyikkal a klasszikus sakkozás világbajnoki címéért. Annak ellenére, hogy e vb-döntő létrejöttéért mindent megteszünk, a szükséges díjalap még továbbra is hiányzik. Péter az összeg nagyságától függetlenül kész a párosmérkőzésre, de meg kell érteni, hogy Kramnyik a világbajnoki elsőségért nem viszi ingyen a bőrét vásárra."