Elhunyt a háromszoros Dakar-győztes

2004.09.30. 08:54
A 34 éves motoros klasszis, Richard Sainct a Fáraó-ralin kétszer is bukott, és a második halálos volt. Végzetes sérüléseit viszont minden bizonnyal az első balesetekor szerezte.
Balesetben életét vesztette Richard Sainct, a Dakar-rali háromszoros győztese.

A francia motoros a Fáraó-rali negyedik szakaszán kétszer bukott KTM-motorkerékpárján, a második végzetes volt.

Richard Sainct
Halálának részletei viszont még tisztázatlanok. A 34 éves versenyző az első ellenőrzőpont előtt esett el először, ám miután csapattársa, Fabrizio Meoni segített neki felállítania a motorját, visszaült és folytatta a száguldást. Meoni elmondta, Sainct kissé zavartnak tűnt, de ragaszkodott a folytatáshoz, így kénytelen volt útjára engedni.

A KTM-es rendben el is érte a második pihenőpontot, ahol a szerelői - mint később kiderült - semmi rendelleneset nem tapasztaltak vele kapcsolatban.

Az etap hajrájában viszont újra a földön fekve találták meg a francia motorost. Bár szemtanúja valószínűleg nem volt a bukásának, néhány perccel korábban újságírók és más versenyzők még látták, amint nagyon lassan haladt, de nyeregben volt. Ők arra gyanakodtak, hogy a gépével lehetett valami baj, ám valószínűbb, hogy Sainct az első balesetekor belső- vagy agysérülést szenvedett, mely csak órákkal később éreztette hatását.

Bár a mentőhelikopter alig öt perc alatt felvette a szerencsétlenül járt versenyzőt, az életét már nem tudták megmenteni.

Sainct 1999-ben, 2000-ben és tavaly diadalmaskodott a Párizs-Dakar-ralin, az egyik legjobb és legtapasztaltabb terepralisnak tartották.

"Mi is csak a mai verseny végén értesültünk a tragédiáról, nem tudjuk, mi történhetett" - mondta Palik László, aki Darázsi Gábor navigátorral vesz részt a viadalon.

"A mai 435 km-es táv pokoli nehéz volt, amelyen 230 km-en keresztül homokdűnéket kellett megmászni, és némelyiknél a szakadék volt a vége."

A tragédia után a KTM-csapat bejelentette, hogy visszalép a versenytől, amely viszont folytatódik.