Babára és fizetésre vágyik Kovács Katalin

2005.02.09. 13:36
Az olimpiai bajnok kajakos, Kovács Katalin jelenleg egyesületen kívül készül fel, eddigi edzőjével, Fábiánné Rozsnyói Katalinnal és párosbeli társával, Janics Natasával. A sportoló kipihentnek érzi magát, február végén keresztanya lesz, és nem titok: megfordult már a fejében, hogy ő is anya legyen.
Kovács Katalin azon kevés sikeres magyar olimpiai bajnokok egyike, akinek jelenleg nincs élő szerződése egyetlen klubbal sem, ezért nem lehet tudni: melyiknek szerez sikereket a jövőben. A bizonytalanságban csak egy a biztos: a kajakos felkészülését eddigi edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin irányítja továbbra is, s az Athénban aranyérmes párosban mellette ülő Janics Natasa sem hagyja el sikeredzőjét. Az edzőnőtől - legnagyobb megdöbbenésére - több tanítványa (Bóta Kinga, Szabó Szilvia és Viski Erzsébet) tovább állt a négyes ezüstérme miatt, ám a kenus kétszeres olimpiai aranyérmes Kolonics György és egy fiatal tehetség, Keresztesi Alexandra csatlakozott a bajnokokhoz.

Kipihent és van ideje magára

A kajakos láthatóan kipihent és boldog. "Az olimpia után két és fél hónap pihenő következett, melyet eleinte nehéz volt megszokni", ad magyarázatot. Kovács most már edz és az eddigiekhez képest kicsit lazább edzésterv lehetővé teszi számára, hogy a hétvégéken kicsit lazítson, ugyanis azok szabadok: "A legjobb, hogy most van időm egy kicsit magammal is foglalkoznom."

Tekintse meg athéni képeinket

A hónap végén huszonkilencedik születésnapját ünneplő - igaz, február 29. idén nem szerepel a naptárban - Kovács egyáltalán nem biztos, hogy MTK-ban folytatja pályafutását. A klubnélküliség többek között azért is kellemetlen számára, mert csapat nélkül fizetéshez sem jut. Az Index kérdésére mindössze annyi biztosat tudott csak mondani, hogy még februárban pont kerül az ügy végére, s nem marad egyesület nélkül. Jelenlegi nehéz helyzetén némileg javíthat, hogy a minap kapott egyéni szponzorától, a Mol Rt.-től egy kétmillió forintos üzemanyagcsekket.

Természetes a rivalizálás Janiccsal

Angyal Zoltán szövetségi kapitány még nem tudja, milyen összetételben száll vízre majd a kajaknégyes, mert az új szabály értelmében az egyéni eredmények alapján döntik majd el, ki ülhet a hajóba. Arra a kérdésre, milyen viszonyban van Janiccsal, Kovács így felelt: "A természetes rivalizálás van jelen az edzéseken, de csak a megfelelő keretek között, Natasával társak vagyunk és a párost is szeretjük, egymásért küzdünk egyfolytában".

Egy életszerű példával magyarázza, hogy mi az, ami még világ-, Európa- és olimpiai elsőként is kiváló teljesítményre sarkallja: "Olyan ez, mint az újságírás, ha maga elkészít egy riportot, interjút, utána már rögvest a következő témán jár az esze, így van ez a kajakozással is. Nagyon sok eredmény van a hátam mögött, de mindegyik eltér valamiben a többitől, külön élmény visszagondolni például a 2002-es egyéni világbajnoki győzelemre, és egészen más érzések fognak el, ha a tavalyi olimpiai sikeremet idézem fel. Azzal, hogy ennyi címet begyűjtöttem, még nem áll meg a világ: minél többször szeretném még átélni és megtapasztalni a sikert. "

Lassan jön a baba

Magánélete is változásokon megy keresztül: nemrég költözött új lakásba barátjával, a kenus Hoffmann Ervinnel. Kovács az Indexnek elárulta, hogy a családalapítás gondolata is felmerült kettejükben, de ezzel még biztosan várnak legalább négy évet, vagyis Peking utánig.

"Igaz, annyi idő alatt azért még bármi megtörténhet" - tette hozzá gyorsan a többszörös világbajnok. Addig is gyakorolhatja az anyaság és a gyermeknevelés szerepét, ha másként nem is: keresztanyaként. Ugyanis a születésnapjával majdnem egy napon keresztelőre hivatalos.