Annus Adrián keményen tartotta magát

2005.02.09. 16:40
Szerda délután véget ért az olimpiai aranyérmétől megfosztott kalapácsvető, Annus Adrián meghallgatása a lausanne-i Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS). Az Indexet a sportoló egyik tanúja, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) igazgatója, Molnár Zoltán tájékoztatta a részletekről. Ítélet akár már a héten elképzelhető, de nem kizárt, hogy hat hetet kell rá várni.
A lausanne-i Hotel de la Paix-ben kedd reggel kezdődött meg az olimpiai aranyérmétől megfosztott kalapácsvető, Annus Adrián pere. Annustól az utólagos doppingellenőrzés megtagadása miatt vették el első helyét, aki ezek után fordult a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz.

Húszkilónyi irattal

Elsőként a MOB elnökét, Schmitt Pált hallgatta meg a választott bírókból álló testület, és a magyar sport első emberének egy órán keresztül kellett válaszolnia a kérdésekre. Utána a MOB igazgatójára, az athéni olimpiai csapat vezetőjére, Molnár Zoltánra került sor.

"Két órán keresztül válaszoltam a kérdésekre, rengeteg felvetést hangzott el, igen szokatlan volt számomra a helyzet. Tömören kellett felelnem, nem volt idő a körbemagyarázásra" - közölte Molnár, akit meglepett, hogy nem tekinthetett be a jegyzeteibe. Felkészültségéről ugyanakkor megjegyezte, hogy húszkilónyi iratot vitt ki a svájci városba.

Meghallgatás, majd zárt tanácskozás

Annus Adrián Annus és ügyvédje, a magyar származású, osztrák dr. Eva Maria Barki végig jelen volt Molnár meghallgatásán, mint ahogy a többi tanúvallomást is végighallgathatta. A MOB-igazgatónak részletesen fel kellett vázolnia, hogyan tájékoztatták a magyar olimpiai csapatot a doppingellenes harcról, mennyi ismerettel rendelkeztek versenyzőink. Emellett a hazai ellenőrzések helyzetéről is beszélnie kellett.

Azt is el kellett mondania, milyen intézkedéseket tettek Annus előkerítése érdekében. Molnár vallomása után a bírák három órán át tanácskoztak zárt ajtók mögött, utána szólították Mérei Lászlót, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) főtitkárát. Ő engedélyezte, hogy Annus elhagyja az olimpiai falut.

Doppingellenőrök nem voltak Lausanne-ban

Az igazgató elárulta, azokat a doppingellenőröket nem látta, akiknek utólag mintát kellett volna szolgáltatnia még az olimpiai ideje alatt Jákon az Európa-bajnoknak. Úgy véli, Annus nagyon keményen tartotta magát, feszült volt, de határozott és eltökélt. "Remélem utoljára voltam itt, és többször nem kényszerülök ilyen meghallgatásra" - összegzett Molnár Zoltán.

A MOB elnöke, Schmitt Pál szerdán a Nap-keltének úgy nyilatkozott, hogy az ügy kulcskérdése továbbra is az, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ellenőrei miért rendelték a bucsui határátkelőhelyhez Annust. Schmitt úgy tudja, hogy nem jutott el ez az értesítés Annushoz.

Minimális esély

Az augusztus végén idegösszeomlást szenvedő Annus házánál augusztus huszonhatodikán este jártak az ellenőrök, akik újságírói érdeklődésre letagadták, hogy ellenőrök lennének, majd visszakérdeztek, hogy egyáltalán mi az a WADA? A NOB-hoz ugyanakkor egy olyan jelentést küldtek el, hogy veszélyben érezték magukat, és ellenséges szurkolói hangulat fogadta őket. Ezek után határoztak úgy, hogy a bucsui határátkelő osztrák oldalára rendelik Annust, aki erre a találkozóra nem ment el. A WADA szabályzata úgy rendelkezik, hogy a sportolót nem lehet kényszeríteni egy kijelölt állomásra, hanem az ellenőröknek kell a sportoló által a megnevezett helyen végrehajtani a vizsgálatot. Szakemberek szerint meglehetősen szokatlan, hogy határállomáson kell mintát adni sportolóknak.

Annus ügyében előfordulhat - a meghallgatások szerda délután értek véget -, hogy már a héten jogerős, egyszersmind megfellebbezhetetlen ítélet születik, de nem kizárt, hogy hat hetet kell rá várni. Kolláth György alkotmányjogász szerint tíz százalék esély van arra, hogy bebizonyítsa igazát, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára viszont kizártnak tartja.