Száz nap múlva rajt a debreceni torna-Eb-n

2005.03.11. 18:42
Idén rendeznek először egyéni Európa-bajnokságot a tornászok és akárcsak három éve a világbajnokságnak, a kontinenstornának is Debrecen ad otthont. A város már most készül a megmérettetésre, a szervezőbizottság összeállt. Nem sokkal az Eb után, június 29-én lesz százhúsz éves a Magyar Torna Szövetség.
Egész pontosan száz nap múlva kezdődik az I. Férfi és Női Egyéni Tornász Európa-bajnokság, melynek Debrecen ad otthont június 2. és 5. között. A tornászok nem először rendeznek nagy versenyt a városban: két és fél éve a világbajnokságot tartották itt az eseményre épült Főnix-csarnokban. Az idei év is zsúfolt lesz a debrecenieknek, áprilisban divízió I-es jégkorong világbajnokság, májusban duatlon-Eb, ezt követi a hőlégballon-Eb és a torna-Európa-bajnokság, az év végén pedig a cselgáncs csapat Európa-bajnokság zajlik majd a megyeszékhelyen.

Ötvenéves az Európa-bajnokság

Az eseménynek két különleges évfordulója is van: a tornászok éppen ötven éve rendeztek először Európa-bajnokságot - igaz akkor még Európa Kupának nevezték - és idén ünnepli fennállásának százhuszadik születésnapját a Magyar Torna Szövetség."Örülünk a nemzetközi szövetség felkérésének, nem véletlen történt ez, hisz tudták, hogy egy jól koordinált, sikeres csapat kezébe adják a szervezést" - értékelt Szalay Péter, az Eb szervezőbizottságának (SZB) médiaigazgatója.

"Fontos, hogy követendő példákat állításunk a fiatalok elé, mert a plázáson át a tévé bámulásáig mindent csinálnak, csak nem sportolnak, ezen szeretnénk változtatni" - jelezte Kósa Lajos, Debrecen polgármestere és egyben az SZB elnöke, miért is pártolja annyira városa a különböző sporteseményeket. A politikus feltett szándéka, hogy 2010-re bevezessék a kötelező napi egy testnevelésórát a debreceni iskolákban.

Összefogás a magyar torna jövőjéért

Négy korábbi olimpiai bajnokunk a nevét is adta a szervezéshez és részt is vállal az előkészületekben. Magyar Zoltán, montreali és moszkvai olimpiai bajnok, a Szöulban első Borkai Zsolt, Ónodi Henrietta, Barcelona aranyérmese és Csollány Szilveszter, a gyűrű sydneyi bajnoka csatlakozott a rendezőkhöz, igaz, az Egyesült Államokban élő Ónodi lehet, hogy az Eb idejére sem tud hazautazni.

Ezer résztvevő a százmilliós rendezvényen

A nyáreleji kontinensviadalra harmincnyolc ország közel kétszáz tornászát várják, ehhez jönnek még hozzá az edzők és a segítők, így összesen - az újságírókat is beleszámítva - közel ezer ember elszállásolásáról kell gondoskodni. Ez a szám még gyarapodhat, mert az egyéni nevezések határideje május 12.

A négynapos megmérettetés összköltsége meghaladja a százmillió forintot, melyet a szponzorok és a rendező város dobnak össze, ebből negyvenegymilliót ad Debrecen.

Az éremesélyes magyarok

A magyar torna Csollány Szilveszter világbajnoki címe óta nem hozza az eredményeket - Athénra mindössze két versenyzőnk kvalifikálta magát -, de hazai pályán jó eredményt remélnek Berki Krisztiántól, Fekete Leventétől, Gál Róberttől és Szarka Krisztinától is.

Jegyárusítás márciustól

A selejtezőket június 2-án és 3-án, míg az egyéni összetett versenyeket 4-én szombaton rendezik. A szerenkénti döntőkre vasárnap, a rendezvény zárónapján kerül sor. A Magyar Televízió körülbelül hét óra közvetítést tervez tizenhat kamerával. Az adás százötven ország százmillió tévénézőjéhez jut majd el.

A jegyek értékesítése március elsején indul el, az első két hónapban ötvenszázalékos kedvezménnyel lehet belépőket venni a Pegazus Toursnál, a Főnix-csarnokban, valamint a Szerencsjáték Rt. valamennyi fogadóirodájában. A szervezők 3200 ülőhelyre nyomtattak jegyet az érdeklődőknek. A legolcsóbb napi jegy - kedvezmény nélkül - kilencszáz, a legdrágább, döntőkre szóló négyezer forintba kerül. A bérleteket nyolcezer, illetve tizennégyezer forintos áron kínálják. Kedd óta üzemel a rendezvény hivatalos honlapja.