Téli olimpián indulna a kajakos olimpiai bajnok

2005.03.16. 16:55
A negyvenhárom éves német Birgit Fischer nyolcszor nyert olimpiát a kajakosnők között, de nem tett le arról, hogy a bobosok között részt vegyen a jövő évi téli olimpián. A magyarok között a kenusbajnok Pulai Imre fontolgat hasonló terveket, igaz ő szánkóban.
Régi álmát valóra váltva hamarosan megismerkedik a bobozással Birgit Fischer, a németek nyolcszoros olimpiai bajnok kajakosa.

Valamennyi olimpiáján nyert aranyat

A huszonhétszeres világbajnok klasszis jelenleg az Egyesült Államokban, Los Angelesben edzőtáborozik, de a tervek szerint hazatérése után - egy majdani tesztelés reményében - felveszi a kapcsolatot a téli sportág szövetségi kapitányával, Wolfgang Hoppéval.

A negyvenhárom éves Fischer elárulta: azt sem zárja ki, hogy - amennyiben sikerül bekerülnie a csapatba - jövőre részt vesz a torinói téli olimpián. Ha kijutna, akkor hatodik olimpiáján vehetne részt, hiszen már '80-ban, Moszkvában is indult, ám Los Angelest keletnémetként neki is ki kellett hagynia.

Az edző szerint nem lesz egyszerű a kijutás


Birgit Fischer
Fischer eddig valamennyi olimpiáján aranyérmet nyert, legutóbb, Athénban a négyes vezéreként, épp a toronymagas favorit magyar egység előtt. Párosban ezüstig jutott, mert a Kovács Kati, Janics Natasa duó megelőzte. Fischert sikere után hazájában az év legjobb női sportolójának választották.

"Kívánom neki, hogy valóra válthassa az elképzeléseit, bár úgy gondolom, ez nem lesz egyszerű. A bátorságon kívül még nagyon sok minden kell ahhoz, hogy valaki ebben a sportágban a világ élvonalába kerülhessen" - kommentálta a hírt Hoppe, aki maga is ötkarikás bajnok, az 1984-es szarajevói téli játékokon két aranyérmet is szerzett.

A hazai úttörők: Pulai és Zala

A kajakosok és kenusok között nem Fischer az első, aki a hullámok hátáról a jégcsatornába vágyik: például a 2000-ben, Sydneyben C-2 ötszáz méteren olimpiai bajnok Pulai Imre is hasonló sportágváltáson gondolkodik. Pulai egyéniben lenne induló a szánkósok között, és a kiváló versenyző már tesztelte is a szánkót. A magyar olimpiai első helyezettek közül ő a tizedik, aki más sportágban is érvényesülne a játékokon.

Rajtuk kívül a kétszeres olimpiai bronzérmes, sokszoros világbajnok kenus, Zala György is téli olimpiára vágyakozik, ő szintén a bobosok között - négyesben - vívná ki a kvótát.