Konstrukciós hiba okozta az adriai vitorlásbalesetet

2005.05.05. 16:33
A szakértői vizsgálatok szerint konstrukciós hibák okozták április végén a horvátországi vitorlásversenyen azt a balesetet melynek következtében egy magyar vitorlás életét vesztette.
Lezárultak a szakértői vizsgálatok, melyek a Mira Mare Kupa - adriai vitorlásversenyen történt halálos kimenetelű baleset okait vizsgálták. A hajókat biztosító cég munkatársai megállapították, hogy a balesetet egyértelműen konstrukciós hibák okozták.

Krimi Zoltán kapitány a Tv2 reggeli műsorában csütörtökön elmondta, a leszakadt tőkesúly szerepét átvevő árboc miatt borult fel a hajó, majd mindössze tizenöt másodperc alatt el is süllyedt. Ugyanakkor a kapitány azt is hozzátette, a versenyen használt vitorlásokat gyártó cég, a Bavaria szerint a hajók rendelkeztek a német szabványoknak megfelelő engedélyekkel.

A horvátországi versenyen egy magyar versenyző életét vesztette, miután április 25-én este, az erős szélben, a tengerbe borult a magyar hajó és hiába sietett a többi hajó a személyzet segítségére, Budavári Zoltán - aki rutinos hajós volt - a tengerbe fulladt. Akadtak, akik szívinfarktusra gyanakodtak, de a boncolás kiderítette, hogy a magyar vitorlás halálát fulladás okozta.

Az eset után a szervezők felfüggesztették a versenyt, amit az elmúlt csütörtökön hivatalosan is befejezettnek nyilvánítottak. A szervezőbizottság ezzel együtt közleményben arról számolt be: a rendelkezésre álló adatok alapján "a tragédia oka a versenyhajó tőkesúlyának kitörése volt.