Talmácsi: Becsuktam a szemem, és húztam a gázt

2005.06.06. 17:13
Vasárnap harminckét év után nyert újra magyar pilóta futamot a gyorsasági motoros vb-n: Talmácsi Gábor a 125 köbcentis kategória Olasz Nagydíján győzött. A boxutca mókamesterének az ünneplésre nem volt ideje, de első GP-győzelme után a világbajnoki címet sem tartja elérhetetlennek.
Vasárnap harminckét év után győzött ismét magyar pilóta a gyorsasági motoros vb-n. Az Olasz Nagydíjon Talmácsi Gábor a 125 köbcentiméteres géposztályban nyert, előtte 1973-ban Drapál Jánosnak a 250-es kategóriában sikerült hasonló.

Menet közben kuplungot javított


Tekintse meg képeinket!
A mugellói futam látványosan és drámaian alakult, Talmácsi jó rajt után kissé visszaesett, mert gondok voltak a motorjával. "Remekül rajtoltam, de a kuplunggal gond volt, folyamatosan csúszott, és így visszavett a teljesítményből. Menet közben megpróbáltam rajta állítani, valamennyire sikerült is, de négy-öt körön át még nem volt tökéletes. Aztán, nem tudom pontosan hogyan, de megjavult. Ez nagy szerencse, mert a kuplung nem szokott helyrejönni" - mesélt az Indexnek a vasárnap történtekről Talmácsi.

Ráadásul az, hogy bőven százötven kilométer per órás tempónál kellett szerelnie a motorját, még csak a kalandok kezdete volt, hiszen az utolsó kanyar előtt a huszonnégy éves versenyző még csak a negyedik helyen futott.

A célegyenesben már csak reménykedett

"A hajrára Kallio és Faubel egy kicsit elhúztak tőlem, ezért a harmadik helyet vettem célba. Az utolsó kanyarban sikerült is bebújnom Luhti mellé, majd azt vettem észre, hogy Kallio megcsúszik, és Faubellel együtt buknak. Rögtön tudtam, hogy nyerhetek, de arra nagyon kellett figyelnem, hogy Luthi a hosszú célegyenesben ne előzzön vissza. A kigyorsítás szerencsére jól sikerült, és nem csináltam mást, csak húztam neki, még a szememet is becsuktam. Reméltem, hogy ellenfelem nem bújik ki a szélárnyékból". Végül hat század különbség megmaradt közöttük.

Nem számított sem a győzelemre, sem a kettős kiesére a magyar versenyző, de korábban már előfordult vele, hogy csupán százméterekkel a leintés előtt került az élre: "Rengeteg futamon indultam, biztosan nyertem versenyt hasonló módon, de pontos dátumot és helyet nem tudok mondani. Persze ez lényegtelen is, a motorsportban benne van az esés, egyszerűen túlvállalták magukat. Portugáliában velem történt ugyanez, én szintén vezettem a versenyt, amikor buktam".

Világszenzáció a sikere

Talmácsinak már az elmúlt években is voltak jó eredményei a világbajnoki futamokon, vezetett versenyeken, indult az első sorokból, mégsem lett a magyar sajtó kedvence. Van, akinek elég volt bekerülnie másfajta motorsport-szériába, máris sztár lett, őt viszont még a győzelme után is szinte csak külföldi újságírók várták a díjátadás után, annak ellenére, hogy mindenkinek, ráadásul bőbeszédűen nyilatkozik.

"Azt hiszem, világszenzáció a győzelmem, hiszen magyar pilóta harminckét éve nem nyert gyorsasági vb-futamot. A leintés után éreztem, hogy mekkora siker ez, rengetegen kérdezgettek, főleg külföldiek" - mondta.

Kedvenc pályái következnek


Klikk a képre!
Az óriási siker ellenére sem lehetett túl nagy ünneplést csapni, hiszen ezen a hétvégén már Barcelonában folytatódik a sorozat, kedden már Katalóniába kell utaznia, így haza csak a jövő héten érkezik. 'Talma' szüleivel vasárnap egy étteremben vacsorázott, hétfő este pedig olasz menedzserénél jönnek össze néhányan, hogy felidézzék a vasárnapi pillanatokat. "Videóról megnézzük a futamot, akkor remélem, végre én is elhiszem, hogy nyertem".

Sőt, mivel a pontversenyben csak tizenkét egységgel van lemaradva a vezető Luthi mögött, akár a vb-címre is lehet esélye. "Elérhetőnek tűnik, hiszen a hátrányom nem nagy. Ráadásul most jönnek azok a pályák, Barcelona, Assen, amelyeket kifejezetten kedvelek. A mezőny pedig nagyon kiegyenlített, hiszen az idei öt futamon eddig öt különböző pilóta győzött" - értékelt.

A következő nagydíj a barcelonai Circuit de Catalunyán lesz, amely fekszik Talmácsinak és a KTM-nek is.

Magyarország=Gyönyörű lányok és Talma

"Barcelonát kifejezetten kedvelem, és ismerem. Tavaly egy tesztelésen több mint háromszáz kört teszteltem a pályán. Pénteken még azt mondtam volna, hogy jobb leszek Barcelonában, mint Mugellóban, de szerencsére ez már nem történhet meg, mert az első helyen nem lehet javítani" - viccelődött a pilóta, akit motoros társai az egyik legszórakoztatóbb figurának tartanak.

Az Eurosport angol kommentátora például a boxutca mókamesterének nevezte, és ő sem tagadta, gyakran ugratja a többieket. "Szerintem arra gondolt, hogy kedvelnek a társaim, és mindenkivel jóban vagyok. Persze szoktam viccelődni is velük, és a rajt előtti üzeneteim is sikert arattak már" - árulta el a GP-győztes, aki olyan transzparenseket szerkesztett - persze angolul -, mint a "magyar vagyok, és nem turista" vagy a "Magyarország=gyönyörű lányok és Talma".