Kilenc aranyérmet várnak a szövetségek a pekingi olimpián

2005.06.10. 16:18
A magyar sportvezetők kilenc olimpiai bajnoki cím, és összesen 30-34 érem megszerzését tartják elképzelhetőnek Pekingben. Athénban nyolc arany, hat ezüst és három bronz volt a mérleg, ami pontosan megegyezik a Sydneyben elért teljesítménnyel.
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a sportági szövetségek kiegészítéseit követően véglegesítette május hetedikén nyilvánosságra hozott irányelveit és programját a 2008-as olimpiával kapcsolatban.

A szakszövetségek az ötkarikás műsoron szereplő huszonnyolc sportág közül huszonötben, összesen 946 versenyzőt jelöltek az olimpiai felkészülési keretbe. A legtöbb sportolót az úszók (82), az atléták (70), a kézilabdázók (64), a röplabdázók (52) és a vízilabdázók (47) nevezték meg. Az Athénben legeredményesebb kajak-kenu irányítói ugyanakkor mindössze 34 versenyzőt válogattak ki előzetesen.

A kajakosok a legmerészebbek ezúttal is

Nyolc sportág: atlétika, birkózás, cselgáncs, öttusa, vívás és vízilabda tervez jelenleg legalább egy első helyezést, míg az úszók elképzelései szerint két aranyérem is megszerezhető, a kajakosok pedig hárommal számolnak.

Legutóbb, Athénban a kajakosok három aranyérmet nyertek - kettőt a nők, egyet a férfiak -, az úszók ellenben egyet sem, de a tervek szerint három év múlva nagyon komoly erőt képviselő generáció fog versenyezni.

Annus és Fazekas hiányában

Az atléták várhatóan Annus Adrián és Fazekas Róbert távollétében is a dobóatlétákra számítanak, elsősorban a tavaly ezüstérmes diszkosos Kővágó Zoltánra.

A birkózóknál bárki feltűnhet a soron következő három évben, de az Európa-bajnok Deák-Bárdos Mihály is vélhetően harcba száll első olimpiai érméért.

Dzsúdóban is újabb aranyérem?

A cselgáncsozók közül Braun Ákos pár hete nyert Európa-bajnokságot, az öttusázó Vörös Zsuzsa pedig nyilván címvédésre készül Pekingben. Hasonlóan a pólósokhoz, a vívóknál pedig legalább öt versenyszámban, mindhárom fegyvernemben reális az esély az aranyra, így előre képtelenség megjósolni, ki lehet a befutó, egyszersmind kire gondolhattak a szövetség vezérkarában.

További öt sportág - evezés, ökölvívás, sportlövészet, súlyemelés, torna - dobogós pozícióban reménykedik a kínai fővárosban. A tornász Berki Krisztián a hétvégén nyert Európa-bajnoki címet Debrecenben. Érdekesség, hogy kézilabdában pillanatnyilag nem számítanak érmes helyezésre.

A BMX-esek ott szeretnének lenni Pekingben

A huszonnyolc sportág közül a baseball, a szoftball, és a gyeplabda, valamint a női labdarúgás képviselői nem remélik a részvételi jog megszerzését.

Ezzel szemben az eddigi sikertelen próbálkozások ellenére a gumiasztal, a strandröplabda, valamint a Pekingben bemutatkozó kerékpáros BMX szakág elöljárói úgy vélik, sikerülhet versenyzőt kijuttatni a kínai fővárosba.

Zéró tolerancia a doppingkérdésben

A MOB, amelynek vezetése a június tizennyolcadikán sorra kerülő közgyűlésen terjeszti a tagság elé a tervet, a magyar versenyzőktől legalább húsz-huszonkét sportágban várja el a részvételt, lehetőleg minél nagyobb számban.

A bizottság az olimpiai keret valamennyi tagjától megköveteli, hogy tisztán, doppingmentesen készüljön és versenyezzen. Mindezt a közeljövőben szerződésben kell a keret tagjainak vállalni. A MOB eltökélt a zéró tolerancia elvének hazai meghonosításában a jövőben.

A támogatási rendszerrel kapcsolatban a MOB azt javasolja, hogy a célkitűzés első felében, 2006. végéig minden részvételre készülő sportág részesüljön állami támogatásban, még ha differenciáltan is. 2007-től az éremesélyesekre kell nagyobb figyelmet fordítani.