A Paks nyerte a férfi kosárlabda-bajnokságot

2005.06.12. 22:02
A Paksi Atomerőmű SE nyerte a férfi kosárlabda-bajnokságot, miután a döntő utolsó, ötödik mérkőzésén hazai pályán legyőzte a Debreceni Vadkakasokat. A két együttes hatalmas küzdelemben sokáig fej-fej mellett haladt, a hazaiak azonban az utolsó öt percben tízpontos előnyre tettek szert, amelyet sikerült megőrizniük a találkozó végéig.
A férfi kosarasokon kívül, valamennyi jelentős csapatjátékban már bajnokot avattak. A döntő döntőjének kikiáltott ötödik meccsre a Paks és a Debrecen együttese is úgy készülhetett, hogy hazai környezetben mindig megverték a másikat. Ez most a paksiaknak jelnetetett előnyt.

A hazaiak szerezték ez első kosarat Ziegler révén, melyre Horváth szinte azonnal válaszolt. Sitku kétpontosával, majd Kiss hármasával meglépett a Paks, és perceken belül hat pont volt az előnyük. A debreceniek a palánk alatt jól védekeztek, de a távoli kísérletekkel nem tudtak mit kezdeni, így állandósult a hazaiak előnye. A negyed hajrájáabn aztán feljöttek Szendreiék, így a végére csak három pont volt az Atomerőmű előnye.

A második negyed is hasonló koreográfiával kezdődött, hatalmas volt a küzdelem, egyik együttes sem tudott komolyabb előnyre szert tenni. Hatalmas küzdelmet hozott a harmadik játékrész is, mindkét palánk alatt nagy küzdelem zajlott, Ziegler például egy támadás alatt háromszor is "sapkázta" Szendreit. 38-38-nál egyenlített a Debrecen, majd pár pillanattal később már vezetett is. Azonban ez az állapot sem tartott túl sokáig, a Paks fordított, de a negyed végén ismét a Vadkakasoknál volt az előny.

A sűrű időkérésekkel tarkított zárónegyed óriási küzdelmet és hallatlan izgalmakat hozott, mindkét gárda mozgósította végső erőtartalékait. A paksiak valamivel koncentráltabbnak tűntek, míg a fáradó, hét perc alatt szerény négy pontot dobó ellenfél szinte kizárólag Anzulovicot kereste a labdákkal. A vége a döntő eddigi találkozóihoz hasonlóan hazai győzelem lett, ezzel az "atomosok" - kupagyőztesként először duplázva - 2002 után másodszor hódították el a bajnoki trófeát.

Férfi kosárlabda bajnoki döntő, 5. mérkőzés
Paksi Atomerőmű SE-Debreceni Vadkakasok 68-58
(21-18, 11-13, 17-19, 19-8)

A 73. férfi kosárlabda-bajnokságot megnyerő Atomerőmű SE csapatnévsora: Czigler László, Dohar István, Jilling László, Kiss Zsolt, Lőrincz Viktor, Cedric Melicie (francia), Mészáros Zalán, Chris Monroe (amerikai), Zvonimir Ridl (horvát), Jan Pavlik (cseh), Sitku Ernő, Wayne Smith (kanadai), Verli Róbert, vezetőedző: Zsoldos András