Elnököt buktatna huszonnégy atléta

2005.06.14. 15:42
A Magyar Atlétikai Szövetség elnöksége jövő heti rendkívüli ülésén tárgyalja a versenyzők által írt nyílt levél kapcsán kialakult helyzetet. Nem zárható ki, hogy azok a sportolók, akik nem írják alá a MASZ által kínált együttműködési szerződést, nem vehetnek részt az augusztusi helsinki világbajnokságon.
Huszonnégy atléta, köztük az olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltán és az Európa-bajnoki bronzérmes Vaszi Tünde hétfőn nyílt levélben lemondásra szólította fel a MASZ elnökségét és főtitkárát, mivel elfogadhatatlannak tartják tevékenységüket.

Visszautasított ultimátum

"A Magyar Atlétikai Szövetség által szerződésnek minősített - véleményünk szerint kizárólag ultimátumnak tekinthető - dokumentumot határozottan visszautasítjuk. A szerződés létrehozását önkényesnek, tartalmát pedig elfogadhatatlannak tartjuk" - áll a levélben.

Rábold Gusztáv MASZ-elnök a távirati irodának azt mondta, nem tudja, mi az indítéka az aláíróknak, akiknek többsége egy menedzser csoportjához tartozik.

Tudomásul kell venni az egymásra utaltságot

"Azt gondolom, hogy néhány elégedetlen edző vagy vezető felhasználta a sportolókat, de ez nem megoldás a kétségtelenül nehéz helyzetre. A MASZ nem tudja kompenzálni a klubok súlyos anyagi gondjait. A május huszonkilencedikén tartott közgyűlésen ugyanakkor az egyesületek is elfogadták a szövetség beszámolóit. Olyan, mintha a versenyzők nem lennének tisztában a hierarchikus rendszerrel, tudomásul kell ugyanis venni az egymásra utaltságot" - magyarázta az elnök.

Nincs pénze a szövetségnek

"A baj a nehéz anyagi helyzetben gyökeredzik, meg kell gondolnunk, mire költünk, hogy egyáltalán biztosítani tudjuk a szövetség működését. Az együttműködési szerződés az elnökség által elfogadott szakmai programon alapul. Korábban le volt írva, mennyi pénzt kapnak a versenyzők és ezért mi az elvárás. Most nincs pénz, ezért a feltételes mód a szerződésben" - tette hozzá.

Rábold úgy vélte, egyik lehetséges következménye lehet annak, ha az atléták nem írják alá a szerződést, hogy nem vehetnek részt a világbajnokságon.

Veszélyben a versenyzők vb-részvétele?

"Nem zárható ki ez sem. Nem tudom, a versenyzők miért nem mondanak konkrétumot, hogy a szerződésben szereplő tizenkét pont közül, melyikkel van problémájuk" - tette hozzá a MASZ-elnök.