Hétfőn megmondta, kedden megdöntötte a világcsúcsot

2005.06.15. 12:31
Hétfőn Asafa Powell kijelentette, kedden megdönti a 100 méteres síkfutás világrakordját, és az athéni atlétikai versenyen állta is a szavát: 9,77-re javította a legjobb időt.
"Erős vagyok, úgy érzem, kedden megdöntöm a világcsúcsot" - nyilatkozta az athéni atlétikai nagydíj előtt Asafa Powell, majd másnap 9,77-re javította a 100 méteres síkfutás legjobb idejét.

Egy századot faragott

A jamaicai sprinter könnyedén előzte meg ellenfeleit a tavalyi olimpia színhelyén, és túlszárnyalta Tim Montgomery addigi 9,78-as csúcsát, amelyet 2002 szeptemberében teljesített az amerikai.

"Boldog vagyok, hogy azon a pályán javíthattam meg a világcsúcsot, ahol Greenenek is sikerült. Tudtam, hogy meg tudom csinálni" - utalt Powell arra, hogy Maurice Greene 1999-ben szintén az athéni olimpiai stadionban faragta 9,79-re a csúcsot. (Persze ez nem teljesen igaz, mert közben a régit lerombolták és új arénát húztak a helyére)

Ben Johnson doppingolt, Montgomery eltiltás előtt


Asafa Powell
Fenti két riválisán kívül csak Ben Johnsonnak sikerült 9,80 alá mennie, de szöuli olimpiai győzelme után megbukott a doppingvizsgálaton, eredményét törölték, és eltiltották. Valószínűleg ez vár Montgomeryre is, az ő párizsi rekorddöntését ugyan hitelesítették, de nehány hónappal később felmerült, hogy ő is tiltott szereket használ. A BALCO-botrányban főszerepet játszik, ügye hamarosan a döntőbírák elé kerül, és csoda lenne, ha felmentenék.

Júniusban nem szoktak csúcsokat futni

Ennek ellenére Montgomery volt az első, aki gratulált Powellnek. "A legjobbakat kívánom neki, sokkoló, hogy ennyire a szezon elején képes volt megjavítani a rekordomat" - közölte menedzserén keresztül.

Az amerikai sprintereknél jóval vékonyabb felépítésű Powell valóban rettentő korán ért el óriási eredményt. Szokatlan, hogy valaki ilyen hamar csúcsformába kerüljön, hiszen az atlétikai szezon májustól októberig tart, a legnagyobb versenyek augusztus elején kezdődnek.

Hol vannak az emberi határok?

Természetesen eszünkbe juthat a kérdés, ha már júniusban ilyen formában van, mi lesz még később? "Majd a szezon végén meglátják, mire vagyok képes - mondta a csupán 22 éves futó az Eurosportnak. - Az eredmény azt mutatja, képtelenség megmondani, hol vannak az emberi határok."