Cseh újabb csúcsot úszott, Gyurtát négyen is megverték

2005.06.27. 10:24
A tizenkilenc éves Cseh László összesen tizenegy aranyat szerzett az országos úszóbajnokságon, két rekordot állított fel. Az olimpiai ezüstérmes Gyurta csak ötödik lett kedvenc távján, kétszáz mellen, ám ettől függetlenül utazhat a vb-re. Az olimpiai bajnok, egy hete autóbalesetet szenvedett Kovács Ágnes esetében a szövetség vezérkara a versenyzőre bízta a döntést az indulást illetően. A júliusi, montreali vb-re készülő csapat eddig nyolc főt számlál.
A nyitónapi teljesítményéhez hasonlóan, amikor ötven háton állított fel új magyar rekordot, a százhetedik úszóbajnokság zárónapján is csúccsal indított Cseh László, aki ezúttal kétszáz háton adta át a múltnak saját eddigi legjobbját (1:58.72 p). Az új magyar csúcs: 1:58.54 perc, ami nemzetközileg is magasan jegyzett eredmény.

Gyurtának esélye sem volt a szintidőre

A Kőbánya SC klasszisa alig szusszanhatta ki magát, máris szólították a száz pillangó döntős mezőnyét, közte őt is. Felkészültségére, kitűnő formájára jellemző, hogy ebben a számban is nyerni tudott a csúcstartó ferencvárosi Gáspár Zsolt előtt, kilencedik idei bajnoki aranyát begyűjtve ezáltal.

Az olimpiai ezüstérmes Gyurta Dániel ugyanakkor ahogyan várható volt, gyengén szerepelt. Nála a formahanyatlás igencsak tetten érhető volt ezen az ob-n, mondhatni a várakozásnak megfelelően többen - szám szerint négyen - is megelőzték a 200 méteres mellúszás döntőjében.

Zubor a legjobb sprinter

Nyert - a világbajnoki kiküldetéshez előírt időtől csaknem három másodpercre lemaradva - Gyurta klubtársa, Molnár Ákos a tavaly a rövidebb távokon Eb-bronzérmes Bodor Richárd előtt.

A klasszikus távon, száz méteres gyorsúszásban a harmincéves Zubor Attila - visszaverve a feltörekvő fiatalok támadását - megőrizte a leggyorsabb magyar sprinter címét.

Cseh favorit, Risztov nem

Zubor ennek ellenére nem lehet ott a hét fős vb-csapatban, amelyikben értelemszerűen Cseh a legnagyobb ász, és egyben a montreali világbajnokság favoritja a vegyesúszó számokban. Riválisa ezúttal is az amerikai Michael Phelps lesz, aki Athénban hat aranyérmet szerzett.

A magyar csapat tagja még Risztov Éva, de ő sérülése után nem utazik vérmes reményekkel. A vegyesúszó Jakabos Zsuzsanna, a pillangózó Boulsevicz Bea is teljesítette a szintet, hasonlóan a gyorsúszó Nagy Rékához.

Három mellúszó kapott esélyt

Három férfi mellúszó viszont nem ért célba az előre meghatározott időn belül, de az olimpiai ezüstérmes Gyurta Dánielt a szövetség elnökének, Gyárfás Tamás tájékoztatása alapján tapasztalatszerzés céljából viszik ki. (Gyurta a Nemzeti Sportnak ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a felajánlás ellenére sem utazik.) Az ötven méteren vb-harmadik egri Flaskay Mihálynak és Bodor Richárdnak pedig azért szavaznak bizalmat, mert a szintidő közvetlen közelében voltak.