Három magyar arannyal kezdődött az ifjúsági úszó-Eb

2005.07.15. 11:13
Kétezer néző előtt hat magyar éremmel, közte három első hellyel kezdődött csütörtökön az ifjúsági úszó Európa-bajnokság. Verrasztó Dávid és Hosszú Katinka négyszáz vegyesen lett a legjobb, Jakabos Zsuzsanna kétszáz pillangón.
Csütörtök délután Lamperth Mónika belügyminiszter a margitszigeti Hajós Alfréd uszodában hivatalosan megnyitotta az ifjúsági úszó Európa-bajnokságot. A politikus reménykedett abban, hogy az eseményt ugyanolyan profi módon szervezik és rendezik, mint a jövő évi felnőtt kontinensbajnokságot. Mondta mindezt annak ellenére, hogy a fejlesztési, felújítási munkálatok, amelyek feltétlenül szükségesek a 2006-os Eb előtt, még el sem kezdődtek.

Hosszú és Jakabos: arany és ezüst egy nap alatt

Nem sokáig kellett várni az első magyar aranyra, hiszen az első döntőben megszületett. A legutóbbi olimpián is indulási jogot szerzett pécsi Jakabos Zsuzsanna ranglista-vezetőhöz méltó módon nyerte meg a 200 pillangó döntőjét.

Nem akart mögötte elmaradni Hosszú Katinka sem, aki Jakabos távollétében a négyszáz méteres vegyesúszás favoritjának számított. Úgy is versenyzett, és magabiztosan utasított maga mögé mindenkit.

Verrasztó hajszállal előzte meg Kisst

Jóval nagyobb csatát hozott a férfiak hasonló távú viadala, hiszen az aranyéremért Verrasztó Dávid (Jövő SC) és az ajkai Kiss Gergő vívott öldöklő küzdelmet. Végül előbbi hajszállal jobbnak bizonyult, így felnőtt világbajnok édesapja nyomába eredt.

A három elsőségen kívül az ötven méteres hátúszásban Szabó János ezüstöt érdemelt ki, éppúgy, mint a 4x200-as női gyorsváltó, amelyikben Hosszú és Jakabos is helyet kapott. A váltót a németek kevesebb mint egy másodperccel verték.