Fogyatékkal verték a világ legjobbjait

2005.07.24. 09:13
A jelenlegi kiegyenlített versenysportban már nagyon ritka, hogy egy fogyatékos versenyző eséllyel vegye fel a harcot ép riválisaival. A két háború között viszont Halassy Olivér bal lábfeje nélkül is nyert két olimpiát, Takács Károly kézfeje elvesztése után is kétszeres bajnok lett lövészetben. Az amerikai Connolly elsorvadt balkeze ellenére is a kalapácsvetés legjobbja lett, a nyolc olimpiai aranyérmet szerzett Ray Ewry paralízise után utasította maga mögé ellenfeleit. Az amerikai futballban és a baseballban is értek el rokkant játékosok világhírű eredményeket.
"Ön a mozgássérültek Coubertinje" - mondta XXIII. János pápa Sir Ludwig Guttmannak a fogyatékos sportolók élharcosának, miután 1960-ban Rómában megrendezték az első Mozgássérültek Olimpiáját. Azóta a mozgalom a paralimpia nevet kapta, és Athénban már közel négyezer versenyző küzdött egymással tizennyolc sportágban.

1960-ban volt az első paralimpia

'60 előtt a fogyatékos sportolóknak értelemszerűen az egészségesekkel kellett felvenniük a versenyt, és számos példa igazolta, hogy ezt sikerrel tették. Mi több, jelenleg is vannak olyan klasszisok, akik rendellenességeik ellenére is világraszóló eredményekre képesek.

Halassy Olivér csonkán is kora klasszisa volt


Halassy Olivér
Az 1928-as amszterdami olimpián meghökkenten figyelte a világ, amikor a magyar vízilabda-válogatott tizenkilenc éves reménysége kijött a medencéből, és a bal lába közel tíz centivel rövidebb volt a jobbnál. Halassy még gimnazista korában veszítette el bal lábfejét és bokáját, amikor egy villamos átgázolt rajta.

Halassy Olivért mindez nem gátolta, igaz akkor még nem számított klasszisnak, két góllal kivette a részét az ezüstéremből. A soron következő két olimpián már vezéregyéniséggé vált, '32-ben tizenegy, négy év múlva hat találatot jegyzett, és a magyar csapat mindkétszer veretlenül lett első a játékokon. Halassy úszásban tízszer nyert országos bajnokságot.

Takács Károly átvette a pisztolyt a bal kezébe


Takács Károly
Ugyancsak megdöbbentette a világot a sportlövő Takács Károly, aki nemcsak megírta előre olimpiai győztes beszédét, de második aranyérme után derült ki róla, hogy ő eredetileg nem balkezes, csak hadgyakorlatozásakor egy kézigránát leszakította jobb kézfejét.

Takács zsenialitására jellemző, hogy gond nélkül vette át a fegyvert a bal kezébe, és az ötalakos sportpisztolyban - ez a későbbi gyorstüzelőpisztoly - kimagaslott a londoni és a helsinki olimpián társai közül.

Connolly rövidebb bal keze ellenére is megnyerte a kalapácsvetést

Az '56-os melbourne-i olimpián az amerikai Harold Connolly nyert testi fogyatékossága ellenére. Connolly sorvadt bal kézzel született, amelyik jobbjánál tíz centivel volt rövidebb, de ez sem gátolta meg abban, hogy a belorusz Krivonosovval szemben megnyerje az egyik legnagyobb erőfeszítést igénylő számot, a kalapácsvetést. Connolly 63.19 méteres olimpiai csúcsot ért el, hétszer javította meg a világcsúcsot, melyet 1960-ig tartott. Connolly pillanatnyilag - Pat Winslow oldalán - a paralimpiai mozgalomban ténykedik.

Rejtő Ildikó is legyőzte hátrányát
Az évkönyvek úgy emlékeznek vissza, hogy Rejtő Ildikóról gyerekként azt mondták, nem áll nagy jövő előtt, mert veleszületett halláskárosodása megakadályozza abban, hogy kiemelkedő vívó legyen. Azt is mondták róla: ez a hátránya leküzdhetetlen az egészségesekkel szemben, hiszen rossz hallása miatt az egyensúlyérzéke sem tökéletes, az pedig egy tőröző esetében rendkívül fontos. Rejtő ettől függetlenül maradandót alkotott, hiszen a '64-es tokiói olimpián kétszer csendült fel számára a magyar himnusz, a csapat mellett egyéniben is a legjobbnak bizonyult. Emellett három ezüst és két bronzéremmel is büszkélkedhet.
A hatvannyolc éves Rejtő jelenleg is hallászavarokkal küszködik.

A római olimpián robbant be az amerikai futónő, Wilma Rudolph, aki négyéves korában skarláttal és tüdőgyulladással került kórházba, az egyik lába megbénult, tízéves korában tanult meg újra járni, aztán teljesen felépült, és három aranyérmet szerzett. A száz és kétszáz méteres síkfutás mellett a váltó sikerében is jelentős érdemei voltak.

A lett származású, de Amerikába vándorolt Jon Konrads úszó az ezerötszáz méteres távon nem talált legyőzőre ugyanezen az olimpián. Neki az orvosok az úszást tanácsolták a paralízis utóhatásainak leküzdésére.

Ewry paralízise után lett a világ legeredményesebb atlétája

Hasonlóan nem volt maradandó sérülése, de gyerekkori paralízise után évekig tolószékhez volt kötve minden idők legeredményesebb atlétája, aki összesen nyolc aranyérmet szerzett a játékokon. Ray Ewry magas-, távol- és a hármasugrásban három olimpián is - 1900, 1904, 1908 - aranyérmet nyert.

A magasugró Walter Davis is átesett e betegségen, ő is felépült belőle, és a helsinki olimpián a dobogó legfelső fokára állhatott, majd világcsúcsot is felállított. Az ötvenes években a kosarasok között is kipróbálta magát, és a Philadelphia Warriors-szal (1956) valamint a St.Louis Hawks-szal (1958) NBA bajnokságot nyert.

Bleier rokkantként nyert négy bajnoki címet

Az amerikai futball egyik legendás alakja, Rocky Bleier negyven százalékos rokkantan ért el négy bajnoki címet. Bleiert Vietnamba küldték, ahol egy gránát a közvetlen közelében robbant fel. Jobb lábán és lábfején komoly sérüléseket szenvedett, de rehabilitációja után iszonyatos küzdelembe kezdett, saját magának állított össze kínzó edzésprogramot. Leküzdhetetlennek ítélt hátránya ellenére helyet kapott a Pittsburgh Steelers kezdőcsapatában, és a hetvenes években - huszonöt touchdown-jával - vette ki részét a sikerekből.

Dempsey rekordját még senki sem döntötte meg

Bleiernél is súlyosabb sérüléseket szenvedett Tom Dempsey, aki elveszítette jobb lábszárát, és jobb alkarját is. Fogyatékossága ellenére 1970-ben egy máig érvényben lévő mezőnygólt ért el, hatvanhárom yardról juttatta a kapuba a labdát. (Rekordját 1998-ban állították be.)


Rejtő Ildikó olimpiai győzelmekor

"Sohasem hagytam, hogy hátrányos helyzetűként kezeljenek, és bebizonyítottam, hogy kisebb testi hibával is lehet értékes életet élni" - jelentette ki győztes rúgása után a New Orleans játékosa.

Gray az egyetlen egykezű baseball-játékos

Baseballban Pete Gray ért el fantasztikus eredményeket annak ellenére, hogy a jobb kezét hatévesen egy autóbalesetben elveszítette. Gray 1942-ben lett profi játékos a kanadai-amerikai ligában és negyvenkét mérkőzésen szerepelt. Két évvel később nagy feltűnést keltett remek átlagteljesítményével, és öt hazafutásával, a déli körzet legértékesebb játékosának választották meg. A következő évben már a legjobbak között vették számításba, a St. Louis Browns színeiben kezdte az idényt, ahol hetvenhét mérkőzésen lépett pályára.

Pár évvel később Lou Brissie is hihetetlen eredményekre volt képes rokkantan. Brissie a második világháborúban az olasz fronton sebesült meg, mindkét lába roncsolódott. Egy lövedék a bal sípcsontját harminc darabra hasította szét, eltört a bal bokája és a jobb lábfeje. Az amputációt makacsságának köszönhetően kerülte el, de huszonhárom műtéten átesett.


Takács Károly (jobbra) és tanítványa

Az eleinte látványosan bicegő Brissie 1947. szeptember huszonnyolcadikán a Philadelphia Athletics dobójátékosaként mutatkozott be a Major League-ben, ahol hat évig profiskodott. A balkezes dobójátékos 436 alkalommal ejtette ki az ellenfél ütőjátékosát karrierje során, legeredményesebb évadjában, 1949-ben még az All-Star mérkőzésen is szerepelt.

A gátfutó Johnson nem lát az egyik szemére

A gátfutó olimpiai bajnok - '96-ban volt a leggyorsabb - Allen Johnson mind a mai napig bebizonyítja, hogy fogyatékossága ellenére is képes felvenni a versenyt a teljesen egészségekkel. Johnson ötéves kora óta nem lát az egyik szemére, ami túlzottan nem zavarja a futásban, egyelőre elmaradhatatlanok nélküle a komoly versenyek.

Kuntics rokkantként is a legjobbak között volt
A magyar labdarúgó válogatottban májusban bemutatkozott Takács Ákos valamennyi mérkőzésen hallókészülékkel lép pályára, ami eleinte zavarta, ám mostanára már megszokta. A ferencvárosi játékos ugyan azon gondolkodott már, hogy kudarcai után abbahagyja a futballt, de a sporttól semmi esetre sem szeretne elszakadni, hiszen atlétának állt volna. A Ferencváros szerb légiósa, Zoran Kuntics, aki a Bajnokok Ligájához segítette 1995-ben az egyesületet, már negyvenszázalékos rokkanttá volt nyilvánítva, amikor a Fradiban ontotta góljait. Kunticsnak az egyik lába rövidebb volt a másiknál.