Magyarország-Szerbia és Montenegró 7-8

2005.07.30. 23:19
A női válogatott előző napi sikere után, ezúttal a férfi pólósok játszhattak a világbajnoki címért. A szerbeket az olimpiai döntőben elszenvedett vereség miatt visszavágás míg a mieinket a címvédés motiválja. Az eredmény ugyanaz lett, mint az olimpián, sajnos azonban most a szerbek nyertek 8-7-re. Az olimpiai bajnok és címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott ezüstérmet szerzett a montreali vizes világbajnokságon.
A magyar férfi vízilabda-válogatott úgy szállhatott medencébe a montreali világbajnokság döntőjében, hogy előző napon a női együttes igazán magasra tette a lécet, miután az amerikaiak legyőzésével megnyerte a női tornát. Kásásékra plusz "terhet" rakhatott a tudat, hogy sikerükkel Magyarország lehet az első, melynek női és férfi együttese egyazon világbajnokságon aranyérmet szerez.

97 óta minden döntőt nyertünk a szerbek ellen

Kemény Dénes együttese Szerbia és Montenegró válogatottjával csapott össze a döntőben, és hogy valóban ez a két együttes a legjobb a világon, azt jól jelzi, hogy ez a két együttes szerepelt a tavalyi athéni olimpiai döntőben is. A szerbeket a visszavágás fűti, míg a mieinket a címvédés motiválja.

A mieink esélyeit növelheti, amióta Kemény Dénes a szövetségi kapitány, a szerbekkel vívott döntőket minden esetben a mieink nyertek. 97-ben a világbajnoki, valamint a tavalyi Világliga illetve olimpiai döntőben is magyar siker született. A helyosztók eredményeinek ismeretében az is tudottá vált, hogy a mieink a torna folyamán legyőzték a harmadik, a negyedik, az ötödik és a hatodik helyezettet is. A bronzmeccsen a görögök hosszabbítás után győztek 11-10-re a horvátok ellen.

1. negyed:

Az első ráúszás alkalmával Madaras hozta el a labdát, tehát az első akciót mi vezettük. Rögtön az elején magyar emberelőny, amit Biros vált góllá. (1-0) Szécsi véd remekül, majd Fodort állítják ki. Szapics előbb a kapufára lő, majd ismétlésként a kapu fölé. Mire kiegészülünk, Ikodinovics lő távolról nagy gólt. (1-1) Zlokovicsot kiállítják, Kiss lövését védi Sefik, de a kipattanó is a miénk. A szerbek labdát szereznek, Vujeszionovics lövésébe Madaras nyúl bele. Fodort másodszor is kiküldik, Trubojevics azonban fölé lő.

Kásás szór el egy labdát, de a szerb támadást Kiss Gergely blokkolja. Szapicsot küldik ki, Kásás lövését azonban blokkolják. Vujaszinovics lövését Szécsi tolja kapu fölé, a sarokdobás után Vujaszinovics bombáz kapufára. Újabb magyar előny, de a szerbek remekül védekeznek.

2. negyed:

Ismét Madarss hozza el a labdát a ráúszásnál, de ez a lehetőség is kimarad, szerencsére a túloldalon Szécsi véd remekül. Jokicsot kiiküldik Váriról, több lövésünket is hárítják, végül aztán Madaras lövése pattan be egy szerb kézről. (2-1) Várit kilüldik, de Ikodinovics próbálkozását Szécsi hárítja. Madaras megúszik, remekül passzol Szívóshoz, akit eltüntetnek a víz alatt, négyméteres. A büntetőt Kiss Gergely Sefikbe lövi. Az ellentámadás során Vargát kiállítják, Szavics pedig szinte azonnal egyenlít. (2-2)

Újabb kimaradt magyar lehetőség, majd ismét Szécsi véd, ezúttal Zlokovics próbálkozását. Újabb szerb kiállítás, majd Kiss Gergely lő hatalmas erővel a bal felső sarokba. (3-2) Szerb előny, és hiába védekezzük ki a hátrányt, amikor kiegészülünk, Szapics egyenlít. (3-3) A negyed végén újabb kimaradt magyar lehetőség.

3. negyed:

A harmadik ráúszásnál Kásás hozta el a labdát, de a magyar csapat még lövésig sem jutott el. Vargát állítják ki, és amikor már lejár a szerbek támadóideje és ki is egészülünk, Vujaszinovics messziről betalál. (3-4) Magyar előny, melynek során Madaras lő Sefik feje fölött a kapuba. (4-4) Magyar emberelőny, Kiss Gergely azonban nem figyel, így megúsznának a szerbek, de Madaras szabálytalankodik, így kiállítják.

Porobics szerb kapitány időt kért, majd Szécsi védi bravúrral Szapics lövését. A szerbek klasszisa dühében szabálytalankodik, amiért kiállítják. Magyar időkérés, és hogy eredményesebb, mint a szerb, azt jól bizonyítja, hogy Biros góllal fejezi be a támadást. (5-4) Az örömünk nem tarhat sokáig, Ikodinovics szinte azonnal egyenlít. (5-5) Vári lövését védi Sefik, majd a túloldalon egy megúszás után Szécsi hárít egymás után kétszer is bravúrosan. Egy-egy kontra falt mindkét oldalon, majd Szívós lövését védi Sefik, míg a túloldalon Szécsi teszi ugyanezt Triubojevics próbálkozásával.

4. negyed:

Ezúttal Szívós ment a labdáért, amit ő is sikeresen elhozott. Varga lövését blokkolják, a magyar kapu előtt Vargát kiállítják, Ikodinovics pedig betalál. (5-6) Steinmetzről kiküldik Janovicsot, de lövésik se jutunk, Kásás gyenge ejtését védi Sefik. Szapics lövését blokkolja Szívós és hiába úszik a labdáért Szécsivel együtt, Zlokovics a víz alól lő az üres kapuba. (5-7) Szerencsére Molnár centerben megveri Vujaszinovicsot és szinte azonnal szépít. (6-7)

Madaras kiállítása után újabb parádés Szécsi védés, majd kettős emberelőnyben senki nem lövi el, csak amikor már egy ember az előnyünk, Molnár egyenlít. (7-7) A következő szerb akcióbál Szécsi messzire kiúszva véd, majd kimarad a magyar lehetőség. Molnárt kiállítják, majd amikor kiegészülünk Ikodonovics lő gólt. (7-8) A magyar akció végén egy rossz bejátszás, és hogy ne tudjanak támadni, Kemény Dénes időt kér. Ez azt jelenti négyest lőhetnek a szerbek. Ha kimarad, mi támadhatunk. Ikodinovics kihagyja, és mi hiába támadhatunk, az elődöntőben hat gólt szerző Biros eladja a labdát.

Szerbia a világbajnok.

Szerbia és Montenegró-Magyarország 8-7 (1-1, 2-2, 2-2, 3-2)
A magyar gólszerzők: Biros 2, Madaras 2, Molnár 2, Kiss G.

férfi vízilabda, világbajnok:
Szerbia és Montenegró
2. MAGYARORSZÁG (Gergely István, Szécsi Zoltán, Szívós Márton, Fodor Rajmund, Biros Péter, Kásás Tamás, Vári Attila, Varga Dániel, Molnár Tamás, Steinmetz Ádám, Kiss Gergely, Kiss Csaba, Madaras Norbert)
3. Görögország 4. Horvátország 5. Spanyolország 6. Románia 7. Oroszország 8. Olaszország 9. Németország 10. Ausztrália 11. Egyesült Államok 12. Kuba