'A keménységnek köszönheti az olimpiai aranyérmet'

2005.10.20. 21:38
Kanada első tornász olimpiai aranyérme nem születhetett volna meg a magyar Hajdu Zoltán Miklós nélkül. Hajdu a legfontosabb pillanatokban segítette az Athénban talajon első Kyle Shewfeltet, eljátszotta a villámhárító szerepét is, de keményen, nagy szigorral hajtotta az edzéseken a tehetséges versenyzőt. Az Indexnek azt is felfedte, milyen tanácsokkal bocsátotta útra az olimpiai döntő előtt. Hajdu egyelőre egy Las Vegas-i cirkuszban lép fel, de nem tett le az edzősködésről.
2006 elején kerül a mozikba a Fehér tenyér című magyar játékfilm, amelyik először dolgozza fel egy fontos versenyre fókuszálva egy élsportoló életét.

Nemzeti hős lett Kanadában Hajdu tanítványa

A főhős Hajdu Zoltán Miklós, aki tornászként nem szerzett nemzetközi hírnevet magának, edzőként viszont fontos szerepet játszott abban, hogy Kanada megszerezze története első ötkarikás érmét a sportágban, és ez mindjárt arany lett. Kyle Shewfelt azonnal nemzeti hős lett az országban, hiszen Athénból három arannyal térhetett haza a küldöttség. Shewfelt szinte valamennyi interjújában kiemeli, hogy élete nagyon fontos szakaszában, felnőtté válásakor, egy magyar edző felügyelte fejlődését: Hajdu Zoltán Miklós.

Hajdu pillanatnyilag Las Vegasban tartózkodik, az ottani hírneves Cirque du Soleil társulat tagja, ahol az Európa-bajnok Supola Zoltán és az Eb-ezüstérmes toronyugró, Lengyel Imre is fellép.

Egy társulatban az Európa-bajnokkal


Kyle Shewfelt

"Nem ugyanabban produkcióban szerepelünk, hiszen Supiék a Vízben, én pedig a Tűzben vagyok érdekelt. A kettő között az a különbség, hogy az első inkább cirkuszi elemeket foglal magába, a másodikban viszont a színészi teljesítményre helyeződik a hangsúly" - mondta az Indexnek Hajdu.

A jelenleg harminckét éves egykori tornász '98-ban került Kanadába, és már az is filmbe illő, milyen körülmények között. A Ferencváros két évvel korábban látta vendégül a kanadai tornászcsapatot, amelyik egy hétig Magyarországon készült, és részt vett egy kiskunhalasi emlékversenyen.

Jó tett helyében jót várj

"Próbáltam mindenben segíteni nekik, és erre igazán akkor volt nagy szükség, amikor az egyik srác útlevele a visszautazás előtt egy nappal eltűnt. Gyorsan elintéztük a konzulátuson a szükséges papírokat, így rendeződött az ügy. Tudták rólam, hogy edző szeretnék lenni, a szemléletemet megismerhették néhány nap alatt, és úgy búcsúztunk el, ha kedvem támad valamikor Kanadában dolgozni, akkor nagy örömmel várnak. Miután végeztem a főiskolán, és meglett a képesítésem, már majdnem megfeledkeztem az ajánlatról, amikor újra hívtak, telefonon. Alig hittem a fülemnek, hogy még emlékeznek rám, és hogy még mindig hálásak nekem" - magyarázta.

A részletes edzéstervvel kezdődött a bizalom

Hajdu miután elintézte a munkavállalási papírjait, Calgaryba szegődött, és itt találkozott ismét Kyle Shewfelttel, aki nemcsak az edzőjével nem jött ki, de egy kicsit a világgal is haragban állt. Hajdu munkába állt, és elnyerte a bizalmát. "Részletes edzéstervet készítettem számára, amelyikben egy évre, de egy napra, de még egy órára is pontosan lebontottam a felkészülést, és ez megtetszett az igen maximalista Kyle-nak" - ismertette.

A klubnál a hatévestől a tizennyolc évesig valamennyi korosztállyal foglalkozott, és az akkori edző a megváltót látta benne, hiszen ő már belefásult a munkába, míg Hajdu új színt és lendületet vitt az edzésekbe. "Sokat segített nekem, azt hiszem én is neki, látta fanatizmusomat, megbízott bennem. Emellett hirtelen villámhárító is lettem Kyle és közte" - emlékezett vissza.

Shewfelt elnézést két, ha lazsált

Elismerte, hogy brutális volt a Shewfelttel eltöltött első közös év, keményen dolgoztak, de már szó sem lehetett az itthon megszokott testi fenyítésről, vagy éheztetésről, más pedagógiai eszközök kerültek előtérbe. "Itthon nem lehetett kérdéses, kinek van igaza, a tanítvány csak a rövidebbet húzhatta. Jómagam ezt a rideg keménységet áttranszformáltam, valamennyi edzésen verseny is volt a nagy hajtás mellett. Talán ennek a keménységnek is köszönheti Kyle, hogy olimpiai bajnok lett belőle talajon" - állította.

Shewfelt önmagával szemben is nagyon kritikus volt, de korrektségére jellemző, ha kisebb-nagyobb gondjai - iskolai ügyek, csajozás - miatt lazsált és fegyelmezetlenebb volt az edzésen, akkor elnézést kért edzőjétől. Hajdu önmagát rendre asszisztensként nevezte meg.

Hajdu a szülővárosában búcsúzott a tornától


Hajdu Zoltán Miklós

Nem tagadta, Shewfelt tehetsége az első látásra szembetűnő volt, és nagyon örült és büszke volt arra, hogy élete egyik fontos periódusában ő is ott lehetett mellette. A következő fontos állomás a 2002-es debreceni világbajnokság volt, ahová együtt érkeztek.

Hajdu szeretett volna a magyar csapat tagjaként tornászni - az edzősködés mellett részt vett a tengerentúli háziversenyeken -, de megsérült a tatai edzőtáborban. "Egyszercsak elzsibbadt a baloldalam, mint később kiderült, nyaki sérvem alakult ki. Így nem indulhattam, de a szervezők megszántak, és a döntők előtt bemutathattam a gyakorlatomat. Életem vágya teljesült ekkor, hiszen a szülővárosomban hatezer ember előtt tornászhattam" - magyarázta.

Ha beleállsz - megnyered

A most huszonkét éves Shewfelt negyedik lett Debrecenben, és a munkájuk ekkor megszakadt, mert Hajdut ismét megkereste a cirkusz, és most már nem mondott nemet. A kapcsolatuk azonban azóta is tart, az olimpia előtt is rendszeresen beszéltek, emailen keresztül is érintkeztek.

Az olimpiai döntő előtt azt írta neki, ha beleáll az ugrásokba, akkor megnyeri. "Tudom, hogy te vagy a legjobb" - biztattam. A tornász ezt meg is tette, és mivel a két nagy esélyes: a román Dragulescu valamint a bolgár Jovcsev "elpattogott", így Shewfelt nyakába került az aranyérem.

Elérzékenyülve emlékszik vissza

"Az elsők között hívott fel, hogy megköszönje a törődést, hogy a nehéz pillanatokban kiálltam mellette, hogy a problémáinál segítettem. Ma is őrzöm a leveleit, és nem könnyű uralkodni magamon, hogy ne szökjön könny a szemembe, ha újra olvasom azokat" - érzékenyült el.

Hajdu a róla készült filmben tanítványa is szerepet kapott, mindketten önmagukat alakítják. A filmre büszke, és reméli, hogy sikeresen mutatják be. Jövőjével kapcsolaton csak annyit mondott: nem fejezte be örökre az edzősködést, bár most minden energiáját a cirkusz köti le.