A Telesport a Bajnokok Ligáját akarja

2005.11.10. 14:21
A Telesportnál úgy érzik, az idei évből kihozták amit lehetett, de jövőre még többet, még jobbat akarnak. A közszolgálati televízió sportosztálya jövőre három eseményre koncentrál: a budapesti úszó-Eb-re, a szegedi kajak-kenu-vb-re, valamint a labdarúgó-BL 2006 és 2009 közötti közvetítésének megszerzésére.
"Újabb kétéves szerződést kötöttünk a Moto GP versenyeinek és a kézilabda Bajnokok Ligája mérkőzéseinek közvetítéséről és négyéves megállapodást a vízilabdameccsek sugárzásáról. Sokak örömére visszakerül az MTV képernyőjére a kosárlabda is" - mondta Schulek Csaba, a Telesport főszerkesztője azon a sajtótájékoztatón, melyen az MTV sportosztálya elmúlt évi eredményeiről és a jövő évi terveiről tartott beszámolót.

Egyre több a sport az MTV-n

Schulek - aki éppen egy éve tölti be a pozíciót - kiemelte, idén január és november között tizenkét sportág eseményeiről 427 órában közvetített a közszolgálati televízió. Ezzel simán verik a két nagy kereskedelmi csatornát, de további újításokkal próbálkoznak még az idén is.

A jövőben a szombati 16:15 és a vasárnapi 22:15 órás műsorsáv mellett vasárnaponként 12:15 órától például vízilabda- és kosárlabda-mérkőzések közvetítésével jelentkezik a Telesport, hétfőn, szerdán és pénteken 23:25 órakor pedig tizenöt perces adással. Ezek között lenne olimpiai előzetes, szabadidősportokkal foglalkozó adás, míg hétfőnként az elmúlt hét eseményeire reagálva szeretnének egy vitaműsort.

Megmutatni, hogyan kell kajak-kenut közvetíteni

A jövő évi tervekkel kapcsolatban a főszerkesztő elmondta, a torinói téli olimpiáról több mint száz órányit tűznek műsorra, négy helyszíni tudósítóval. Nagy kihívást jelent a budapesti úszó-Európa-bajnokság, amelynek produkciós költsége eléri az egymilliárd forintot.

"Megszeretnénk mutatni a világnak, hogyan kell kajak-kenut közvetíteni" - utalt Schulek az idei poznani (Eb) és zágrábi (vb) közvetítésekre, melyeket szerte a világban kritikák érték. A szegedi kajak-kenu-világbajnoksággal szeretnék elnyerni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elismerését is, hogy a víváshoz és az öttusa lövészetéhez hasonlóan a 2008-as pekingi játékokról magyar szakemberek közreműködésével jussanak el a világba a sportág versenyei.

A BL lenne a csúcs

A legnagyobb dobás azonban minden bizonnyal a labdarúgó Bajnokok Ligája 2006 és 2009 közötti közvetítési jogainak megszerzése lenne. Kedden összeül egy kuratórium, amely azt hivatott eldönteni, milyen pályázatot nyújtson be az MTV, a délutáni határidőig. Schulek szerint a legkomolyabb "csomagot" szeretnék megszerezni, melyben a nap meccsének közvetítési jogán kívül, az összes találkozó összefoglalója szerepel. A Bajnokok Ligája közvetítési jogáért minden bizonnyal komoly harc várható, hiszen a Nemzeti sport információi szerint a Telesporton kívül, az RTL Klub egyik fő tulajdonosa, az IKO is ringbe száll. A decemberben induló Sport Klub az RTL-en látható valamennyi sportot (a Forma1-et kivéve) átvenné, és a csatornának jelentős szerepe lenne, a jövő évi labdarúgó vb közvetítésében is. Emellett hetente négy magyar bajnokit közvetítenének és átvennék a Sport1 és a Sport2 csatornán futó külföldi bajnokik közvetítési jogát is. Ebbe a képbe illene bele a Bajnokok Ligája közvetítése is, melynek joga jelenleg a Viasat3 csatornánál van.