Mária
-6 °C
-2 °C

Pörgess, Feri!

2005.11.14. 12:49
Kapcsolódó cikkek (1)
A miniszterelnök nem tudja a kocsmai nemzeti sport alapvető szabályát, így a megszeppent játékostársak hagyják, hogy Gyurcsány Ferenc pörgessen. Csocsómeccs az önfeledt kormányfővel.

Egy hetilap születésnapi rendezvényére voltam hivatalos egy haverommal. A sötét teremben mindenhol halkan beszélgető emberek, pofavizit, álölelések, haverkodás. Nem az én műfajom, maradt a pult, korsó sör, természetesen műanyagpohárban. A terem sarkában csendesen porosodik a csocsóasztal, a szokásos bajnokok sehol, kiváló alkalom a gyakorlásra.

"Kurva rossz helyen támaszkodsz"

A műszer söröspohártartó rekesze viszont nem használható, valami öltönyös támaszkodik rajta, nyilvánvalóan fogalma sincsen, hogy ez nem egy furcsán kiképzett pult a sarki kocsmában, hanem komoly sporteszköz. Udvariasan figyelmezetetem: "Haver, kurva rossz helyen támaszkodsz, nem tudom letenni a söröm, köszi" - mondom, az öltönyös megfordul, köhint egyet és azt mondja: "Bocs, nem tudtam".

#alt#
Néhány perc önfeledt szórakozás
(fotó: index)

Ez önmagában nem annyira megdöbbentő, viszont a Süsü kancellárjára hasonlító hang, és a szemüveg egyértelművé teszi, hogy maga Gyurcsány Ferenc az, akit ilyen udvariasan elküldtem a bús picsába.

Ösztönösen behunyom a szemem és várom a hátamba lépő bakancsokat, a füstgránátokat, hiszen a Közt. Őrezred bölcsészeknek álcázott kommandósai nyilvánvalóan három másodpercen belül lecsapnak a Min. Elnököt inzultáló emberre, azaz rám, "Csak csocsózni akart", vizualizálom a sírkövemen a feliratot.

Feri hoz egy sört és beáll

Másodpercek telnek el, semmi erőszak, semmi retaliáció, sőt, a döbbenetből gyorsabban ocsúdó haverom felteszi a kérdést: "Feri, akarsz csocsózni?"

Kicsit meghökken, majd megvonja a vállát, szemében rég elfeledett KISZ-táboros emlékek képe villan, és azt mondja: "Persze, hozok egy sört és jövök." Elmegy - tényleg sörért. Én nem szeretnék Ferenccel egy csapatban lenni, én mindig az aktuális hatalommal szeretek packázni, így Feri, a srác, a haver csapatában kap helyet, természetesen elöl.

A srác visszatér műanyagpoharával, leteszi sörét (most már tudja, hogy azok a lyukak mi célt szolgálnak), és kezet nyújt az asztal felett. "Gyurcsány Ferenc vagyok" - mondja, várom a programbeszédet, de most nem kisnyugdíjasokat kell felzaklatnia, vagy öreg aktivistákat feltüzelnie, úgyhogy ennyiben maradunk.

Csillogó szemekkel pörget

Haver bedobja a pénzt, meghúzza a kart, potyognak a golyók, Feri, a srác pedig csillogó szemekkel áll. "Dobd be a golyót - utasítom a min. elnököt, aki mosolyogva, szinte szabadkozva megragadja a kis fehér műanyag labdát, és lendületesen a játértérbe dobja.

Ugyanezzel a lendülettel Feri olyan vadul kezdi el pörgetni csatárait, hogy az elektromos művek helyszínen tartózkodó beszerzője érdeklődve néz az asztal felé. A labda egy (mások mérése szerint egy egész egytized) másodperc alatt a kapunkban. Feri boldogan kiált fel: "Góóóóól!"

Előbukkan a trauma

Megvárom a kötelező öt másodpercet, majd megszólalok. "Azt tudod, hogy ezért bármilyen kocsmában..., szóval, nem igazán szabad pörgetni, na" - buknak ki belőlem a sértődött szavak, látom, hogy Feri, a srác nem érti, szemüvege mögött kicsit párásodik tekintete. "Értsétek meg, minket soha nem engedtek csocsózni, egyszer, még amikor úttörő voltam, majdnem játszhattam a rexasztalnál, de nem engedték a nagyok, ne bántsatok már, fiúk, nem tehetek róla" - olvasom ki tekintetéből. Na jó, van szívem, megkönyörülök rajta.

"De, ugye ez kivételes alkalom, a király - itt párás tekintetem Feri, a srác szemüvegére emelem, remélem, hogy érti, hogy értem - szóval a király hozza a szabályokat, és ha ő azt mondja - itt jelentőségteljesen körbenézek, remélve hogy a többiek is értik - akkor bizony van pörgetés."

Önfeledt szórakozás

Feri, a srác megkönnyebbül, vadul dobálja a golyókat, eszeveszetten pörget, kiabál, lelkesedik, majd amikor gigászi csatában alulmaradunk, boldogan öklöz a levegőbe, megköszöni a játékot, és vidáman a tánctér felé veszi lépteit. Útközben lerúgja szandálját, megtörli nóziját, eldobja a kislapátot és a homokformát, és Feri, a srác újból Gyurcsány Ferenc, Magyarország miniszterelnöke lesz.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.