2006-ban Cseh László és Janics Natasa itthon nyerhet

2006.01.02. 13:14
A 2006-os évben lesz téli olimpia és labdarúgó világbajnokság, Magyarország úszó Európa-bajnokságot és kajak-kenu világbajnokságot is rendezhet. Cseh László és Janics Natasa nagy erővel készül, hogy egyeduralmát megtartsa. Talmácsi Gábor hétről-hétre a dobogóért küzdhet, jövő decemberben pedig az is kiderül, hogy a 2012-es futball Európa-bajnokság döntőjét a Puskás-stadionban rendezik-e.

JANUÁR: Nehéz Eb-csoportban a férfi kézisek, a focistáknak is sorsolnak majd

Az év ezúttal is a szokásoknak megfelelően kezdődik, a teniszezők Hopman Kupájával, illetve a Magyar Televízió által korábban oly kedvelt síugró négysáncversenyekkel. A női kézilabdázók pihenése sem ölt távlatokat, hiszen hetedikén már a tavalyi döntős macedón Szkopje otthonában kell fellépniük Görbicz Anitáéknak a Győrrel, míg a Dunaferr az orosz Togliattit fogadja. A hónap közepén elkezdődik az ausztrál nyílt teniszbajnokság Melbourne-ben, és a műkorcsolyázók Európa-bajnoksága is a franciaországi Lyonban, amelyiken 2004 bajnoka, Sebestyén Júlia sikeres főpróbát tarthat a februári olimpiára.

Huszadikán Egyiptomban elkezdődik a labdarúgó Afrika-kupa, rá egy hétre a férfi kézilabdázóink mutathatják meg a svájci Európa-bajnokságon, hogy az olimpiai negyedik helyezés nem egyszeri, kifutott eredmény volt, és jelenleg is a világ élvonalához tartoznak. A csoportjuk nem könnyű: Szerbia-Montenegró, Izland, Dánia, bravúrra lesz szükség.

Huszonnyolcadikán az egyelőre kapitány nélküli magyar válogatott várhatja, hogy az Európa-bajnoki selejtezőben kiket kap, a svájci Montreux-ben. A helyzet korántsem könnyű, hiszen az elmúlt évek gyenge szereplései miatt csak az ötödik kalapba osztották be a csapatot, vagyis papíron négy erősebbel kell felvennie a versenyt a 2008-as osztrák-svájci Eb-ért.

FEBRUÁR: Sztárparádé az olimpián és a Bajnokok Ligájában

#alt#
Jose Mourinho (fotó: epa)

Tizedikén meggyújtják Torinóban az olimpia lángot a magyar küldöttség talán húsz főt is számlálhat. Az olimpián ezúttal is fellépnek a világ legjobb hokisai, így az ő küzdelmük ígéri a legszínvonalasabb küzdelmet.

A futballélet nem áll meg, hiszen a Bajnokok Ligájában a Barcelona a Chelsea otthonába látogat, míg a Bayern München a Milant fogadja. Az UEFA-Kupában a legjobb tizenhatba jutás a tét, magyar csapat - magyar játékos is csak Dárdai Pál - ezúttal sem érdekelt.

MÁRCIUS: Alonso és Räikkönen folytatja, Talmácsi is belekezd

Nyolcadikán, nőnapkor már kiderül, melyik a végső győzelemre is esélyes futballcsapat búcsúzik idejekorán a BL-től. Tizenkettedikén a Bahreini Nagydíjjal elrajtol a Forma-1, ahol rögtön előrejelzést kaphatunk, hogy a Ferrari, illetve Michael Schumacher gyengélkedése átmeneti volt-e vagy tartós a visszaesés.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) Budapesten tartja soron következő kongresszusát, talán addig rendeződnek a pillanatnyilag meglehetősen kusza magyar viszonyok is.

A hónap végén Jerezben a gyorsasági motoros Talmácsi Gábor immár új csapat színeiben - a Hondához igazolt a KTM-től - mutathatja meg, hogy a tavalyi harmadik helye még csak a kezdet, és idén még ennél is többre lehet képes.

ÁPRILIS: A hokisok újabb éremért utaznak

A hónap végére pörögnek fel az események áprilisban, hiszen a magyar jégkorong-válogatott éremszerzés reményében érkezik a franciaországi divízió I-es világbajnokságra. A frissen honosított játékosokkal - Ondrejcik, Holeczy - sokan még azt sem tartják kizártnak, hogy sikerüljön végre az első hely megkaparintása.

A birkózókra és a súlyemelőkre Európa-bajnokság vár, előbbi sportág versenyzőinek lehetnek vérmesebb reményei Moszkvában.

MÁJUS: Federer hiánypótlásra készül, a magyarok a Wembley-ben

Tizedikén már kiderül, hogy az UEFA-kupa döntőjét melyik együttes nyerte, egy hétre rá pedig már az, hogy a Bajnokok Ligája párizsi döntőjében ki ünnepelhet.

Tizenkilencedikén teszik meg az első lépéseket a torinói sakkolimpián, ahová, ha a magyar csapat Lékóval, Polgárral és Almásival képviselteti magát, akkor feltétlenül éremesélyes. Ha nem, akkor vélhetően a legjobb hat helyezésért is keményen kell küzdenie.

Ugyanezen a hétvégén kerül sorra vízilabda Euroliga négyes döntője, amelyikben várhatóan érdekelt lesz ezúttal is - legalább - egy magyar csapat, és talán még abban is lehet bízni, hogy ismét Magyarországra kerül a rendezés joga.

A hónap végén nyitnak a Roland Garros pályái, és kiderülhet, hogy a svájci világelső, Roger Federer közelebb jut-e egyetlen hiányzó Grand Slam-trófeájának begyűjtéséhez, vagy a spanyolok és az argentinok most is meghiúsítják terveit. A tavaly a juniorok között győztes Szávay Ágnes már most bizonyíthatja, hogy hamarosan számolni kell vele a felnőttek között is.

Harmincadikán történelmet írhat a magyar labdarúgó-válogatott, hiszen az újjáépített Wembley-stadion megnyitóját az angolok a magyarokkal képzelik el. Annyi biztos, hogy Lothar Matthäus nélkül is várják a csapatot, az azonban egyelőre kérdéses, hogy elkészül-e addig a hipermodern aréna, vagy Manchesterben játszanak Geráék a világbajnokság előtt Beckhamékkel.

JÚNIUS: Megnyerik-e hatodszor a brazilok a vb-t?

Ebben a hónapban mindent elhomályosít a labdarúgó-világbajnokság, ahol a brazilok címvédésre készülnek, és jelenleg messze kimagaslik erejük a többi csapathoz képest. De a favoritok el szoktak bukni, erről Magyarországnak közeli tapasztalatai vannak, de a hollandok is elvéreztek a '74-es döntőben.

#alt#
Cseh László (fotó: epa)

Magyar szempontból kiemelten fontos még a margitszigeti vízilabda Világkupa, Wimbledonban viszont jóval kisebb magyar befolyásra számíthatunk.

JÚLIUS: Cseh László három aranyat szerezne

Rögtön elsején elindul a harc a Tour de France-on a hétszeres bajnok amerikai Lance Armstrong trónjáért, a magyar vívókra pedig Eb vár a törökországi Izmirben.

Az öttusázóknak ki sem kell mozdulniuk, ők Budakalászon harcolhatnak a kontinens legjobbjaival, az ökölvívók a bulgáriai Plovdivban igyekeznek érmeket, illetve első helyeket szerezni. Erre az idei év alapján legnagyobb esélye a vb-ezüstérmes Bedák Pálnak van, de Káté Gyula sem búcsúzhat még egyszer olyan korán, mint a kínai vb-n.

A hónap végén Budapest kerül előtérbe, hiszen az úszók Európa-bajnokságának Budapest adhat otthont. Az idén világbajnoki címig, és világcsúcsig jutó Cseh László úgy gondolkodik, hogy mindhárom számában - 200 és 400 vegyes illetve 100 hát - első szeretne lenni. (Arról is szó van, hogy a 200 méteres hátúszásban is versenyez.) Az olimpián feltűnt, azóta pedig eltűnt Gyurta Dániel segíthet neki abban, hogy ne egy fős legyen az éremhalmozók csapata, ő a 200 méteres mellúszásban igazolhatja tehetségét.

AUGUSZTUS: A kajakosok a szegedi vb-n tarolnának

Hogy Budapest még inkább a fókuszba kerüljön, arról a hatodikai F1-es Magyar Nagydíj gondoskodhat, ráadásként akkor fejeződik az úszók Eb-je is. Az atlétikai Európa-bajnokságon nem számíthatunk kiemelkedő szereplésre, annál inkább huszadikán a szegedi kajak-kenu-világbajnokságon. Legutóbb nyolc aranyat szereztek a Maty-éren.

Közvetlenül ezek után az angliai Etonban az evezősök szállnak vízre, és a Varga, Hirling páros megmutathatja, hogy a világbajnoki aranyérem megszerzése mellett a megvédése is megy nekik.

#alt#
Kovács Katalin és Janics Natasa (fotó: epa)

Férfi kosárlabda-világbajnokságon, Japánban, kiderülhet, hogy a nem az elithez tartozó amerikaiak képesek-e megszorítani az argentinokat, illetve az európaiakat, akik közül a nagyhatalomnak számító szerbek nem vívták ki a részvétel jogát, és egyáltalán nem biztos, hogy szabadkártyában részesülnek.

SZEPTEMBER: Az ősi rivális otthonában Kásásék

Elsejétől az ősi rivális otthonában, Belgrádban vághat vissza Európa-bajnokságon a férfi vízilabda-válogatott a vb-döntőben elszenvedett vereségért. A magyar kapitány, Kemény Dénes ezúttal is számít a fiatalokra, akik közül néhányan már most jelentős lépéseket tehetnek afelé, hogy számításba jöjjenek a pekingi keret kialakításánál.

A nőket már nem Faragó Tamás, hanem Szilágyi Péter vezeti, de számára sem jöhet más számításba, mint a dobogó elérése, kivált, hogy a lányok 2005-ben vb-címet szereztek Montrealban.

A hónap végén a birkózók Kínában ismerkedhetnek az ország viszonyaival, és megtapasztalhatják, miként készülnek az ázsiaiak az olimpiára. A vívók a vb-érmekért Torinóban lépnek pástra, a súlyemelő-vb ismét egy olyan egzotikusnak szémító országot - a Dominikai Köztársaságot - igyekszik bevonni a sportág vérkeringésébe, ahol eddig kevésbé jelentős "szakítókultúra" volt.

OKTÓBER: Sikeres lesz-e a dániai magyar vándor?

#alt#
Talmács Gábor (fotó: epa)

Véget ér a Forma-1 és a gyorsasági motorosok világbajnoksága, olimpiai sportágban mindössze egy világverseny lesz ebben a hónapban: akkor a dániai Aarhusban szólítják a szerekhez a tornász Berki Krisztiánt és Gál Róbertet. Előbbi Európa-bajnok a lovon, utóbbi talajon vb-bronzérmes.

NOVEMBER: Vörös Zsuzsa Közép-Amerikában

Az öttusázók guatemalai világbajnokságán kívül a röplabdázók is vb-érmekért küzdenek, de az előbbi a kiemelten fontos magyar szempontból. Az olimpiai bajnok Vörös Zsuzsa ezúttal is aranyéremre esélyes, de a férfiaktól - elsősorban - Balogh Gábortól is kiemelkedő eredményre számíthatunk.

DECEMBER: Lesz-e labdarúgó-Európa-bajnokság harmadszorra?

A Németh András vezette női kézilabda-válogatott a svédországi Eb-n bebizonyíthatja, hogy még az idei, vb-bronzérmet is felülmúlóan képes játszani.

Ám talán még ennél is nagyobb érdeklődés övezi majd a magyar-horvát közös Eb-pályázat szereplését az UEFA végrehajtó bizottsága előtt, december tizenötödikén.

Magyarország harmadszor pályázik az Eb-re - eddig kétszer lett második -, és ha elnyerné a 2012-es rendezési jogot, az mindenképpen segíthetne a futballnak, hiszen legalább korszerű stadionok épülnének. A bajokat persze egycsapásra nem oldaná meg, de még nagyobb lökést adhatna a sportág megtisztulásához.