Vereséggel kezdett az Alba Volán a Kontinentális Kupán

2006.01.13. 19:48
Minimális különbségű vereséget szenvedett a házigazda Alba Volán-FeVita a svájci Zürich Lions csapatától a jégkorong Kontinentális Kupa székesfehérvári négyesdöntőjének nyitómérkőzésén.

Akárcsak tavaly, idén is Székesfehérvár ad otthont a második számú európai hokis kupafinálénak. A 2005-ben bronzérmes Alba Volán ezúttal a svájci Zürichhel találkozott először, és két kivédekezett emberhátrány után viszonylag gyorsan gólt kapott. Lindemann a kapu mögül visszatett korongot vágta a hálóba közelről.

A folytatásban már a hazaiak is veszélyeztettek, és a nyomás alatt tartott Zürich svéd csatára, Karlberg óriásit hibázott, Rajzhoz passzolt, aki pedig élt a lehetőséggel.

Volán vezetés a második harmadban

A második harmad elején - a nyitószakaszhoz hasonlóan - megint többször emberelőnybe kerültek a svájciak, Budai azonban remekül védett, egyszer pedig a védők mentettek helyette a gólvonalról. A szünet előtt a sok kimaradt helyzet miatt türelmüket vesztő vendégektől két játékost is kiállítottak, majd Gröschl - a fehérváriak NHL-ben draftolt korongosa (1999., Edmonton Oilers) - kapásból a keresztléc alá bombázott Ocskay pontos átadását követően.

A hazai szempontból lélektanilag jókor jött találat hatására a Zürich a záró játékrészben hihetetlen iramot diktált, és kettős létszámfölényben egyenlített: Steiner elementáris erővel lőtt a bal alsó sarokba. Két perc múlva Richard - egy volt NHL-es - lépett ki, és a bal felső sarokba lőtt.

Sulander kellett a győzelemhez

A későbbiekben is főleg a Zürich veszélyeztetett, ám a hajrában volt esély az egyenlítésre, amikor Budai helyett is mezőnyjátékos ment a jégre, de az igazi bravúr elmaradt. Sőt, a vendégek világbajnoki ezüstérmes finn kapusa, Sulander kis híján betalált az üresen maradt hazai kapuba.

A vereség ellenére az Alba Volán minden dicséretet megérdemel, hiszen alaposan megnehezítette a világ élmezőnyéhez tartozó, több válogatott játékossal felálló svájciak dolgát.

Eredmény:
Kontinentális Kupa, 1. forduló:
Zürich Lions (svájci) - Alba Volán-FeVita 3-2 (1-1, 0-1, 2-0)
gól: Lindemann (5.), Steiner (47.), Richard (49.), illetve Rajz (15.), Gröschl (39.)