Új-Zélandról érkezett az új magyar pólókapitány

2006.01.31. 16:23
Két napja még az új-zélandi női vízilabda-válogatott kapitánya volt, keddtől azonban már a világbajnoki címvédő magyart irányíthatja Szilágyi Péter. A negyvenéves szakember mögött közel húszéves múlt áll, és sikeres pályázata után veheti át Faragó Tamás örökét, aki a családja miatt hagyta el a csapatot. Az új kapitány tele reményekkel lát munkának, igaz, ha a csapat nem lesz a négy között valamelyik világversenyen, fel is mondhatnak neki.
Az athéni olimpiai hatodik helyezése után tavaly világbajnoki aranyérmet nyert a Faragó Tamás vezette női vízilabda-válogatott, majd az olimpiai bajnok játékos november elején váratlanul bejelentette, jövőben a családjával, hármas ikreivel szeretne törődni. A Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége pályázatot írt ki a posztra, amit Szilágyi Péter nyert meg.

Szép feladat, buktatókkal

Szilágyi kedden írta alá szerződését, mert hétvégén még az új-zélandi válogatott kispadján ült, és lett harmadik csapatával a brit Nemzetközösségi Játékokon Ausztrália és Kanada mögött.

"Harmincórás út után optimistán írhatom alá a szerződésemet, egy szép feladatot vállaltam el. A magyar csapat mindig éremesélyesként indul a világversenyeken, velem sem szeretném, ha ez a kitétel megváltozna, a szerződésembe is belefoglalták, ha a válogatott nem lesz a négy között valamelyik világversenyen, bármikor felbontható a megállapodásom. Az esélyeket kiszámoltam, és ha rajtam nem múlik, hogy Pekingig vezessem a lányokat" - kezdte mondandóját az egri születésű negyvenéves szakember.

Pócsik Dénes ösztönözte

Hozzátette, hogy ő annak a generációnak a tagja, amelyik nem rendelkezik számottevő sportági múlttal, és már nagyon korán, szinte az érettségije után edző lett, diplomát 1990-ben kapott. "Az olimpiai bajnok Pócsik Dénes ösztönzött, neki köszönettel tartozom, hiszen lényegében ő indított el a pályán, ő biztatott arra is, hogy elfogadjam az új-zélandiak ajánlatát" - ismerte el. Szilágyi a jelenlegi férfi kapitány, Kemény Dénes apja, Ferenc felügyelete alatt kezdte a szakmát.

Rögzítette, hogy a posztot a szakma csúcsának tartja, nem nyomasztja, hogy a vb-címvédőt kell átvennie, mert sokat tanult és pallérozódott külföldön, így alkalmasnak érzi magát a tisztségre. Új-Zélandon türelmesebb, nyugodtabb, toleránsabb lett, mint amikor még itthon volt.

Eredményesség, nagy önbizalom

A csapaton nem akar változtatásokat végrehajtani, de ha a helyzet úgy kívánja, akkor megteszi. "Tudtommal mind a tizenhárom aranyérmes játékos vállalja a válogatottságot, és már szerdán megismerkedek a kerettagokkal, két edzést is vezénylek nekik" - magyarázta.

Az Indexnek érdeklődésére, hogy milyen jelzőt szeretne a 2006-os év mellé, határozottan felelt: "eredményeset, semmi mást nem akarok." Kifejtette, tele reménnyel és nagy önbizalommal vág neki megbízatásának, előde, Faragó Tamás tanácsait is kikérte már.

"Nem hiszem, hogy megváltoztatnak a hazai körülmények, mi több, még inkább a maximalizmusra fogok törekedni" - vallotta be.