Ultiszövetséget alapítottak Magyarországon

2006.02.24. 17:12
Szombaton már ultiverseny lesz, a jövő hónapban pedig megkezdődik a hazai ultibajnokság, hogy megalakult a Magyar Ultiszövetség. Lesz négy ász, valamint csendes száz.

Sárospataki és mezőberényi ultis asztaltársaságok kezdeményezésére megalakult a Magyar Ultiszövetség. Céljuk, hogy az ultit hivatalosan elismert sportággá tegyék, mondta az Indexnek Regőczi Miklós, a szövetség alelnöke.

Tízezrek ultiznak

Magyarországon sportszövetség alakításához egységes szabályokra és száz igazolt versenyzőre van szükség. A kezdeményezés után nem sokkal összegyűlt a szükséges számú versenyző. A megalakulásról a Nemzeti Sporthivatal (NSH) hoz végleges döntést.

Az első versenyt szombaton, Budapesten, a Kálvin térnél, a Berliner sörözőben szervezik. Március 18-án pedig már országos bajnokságot rendeznek.

Hamarosan ultikönyv

A szövetség tagjai a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) is el akarják ismertetni ezt a hagyománosan magyar sportot, amihez még öt országban kellene szövetséget alakítani. Az egyésges szabályokat egy a közeljövőben kiadandó ultikönyvben fektetik le.

Az ultimo az egyik legrégebbi és legnépszerűbb magyar kártyajáték, amit értelemszerűen magyar kártyával játszanak. Hárman vagy - egy osztóval kiegészülve négyen - játszhatják. Ilyenkor egyvalaki megjátszik egy variációt, a másik kettő pedig megpróbálja megakadályozni, hogy a vállalás sikerüljön.