Eltemették Gyulai Istvánt

2006.03.22. 17:17
Szerdán a pesterzsébeti temetőben több ezren kísérték utolsó útjára Gyulai Istvánt, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkárát.

Szerda délelőtt gyászmisét tartottak a másfél hete elhunyt volt sportriportert, Gyulai Istvánért a Szent István Bazilikában Gyulay Endre szeged-csanádi megyéspüspök, az elhunyt nagybátyja mondott misét.

#alt#
Gyulai István

Délután a pesterzsébeti temetőben búcsúztatták, ahol a gyászolók között megjelent Lamine Diack, az IAAF szenegáli elnöke, Szergej Bubka ukrán olimpiai bajnok, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vb-tagja, valamint Schmitt Pál, a MOB elnöke és Füleky András, a Nemzeti Sporthivatal alelnöke is. A gyászszertartást is Gyulay Endre vezette, aki hangoztatta, hogy Gyulai István igaz ember volt, szíve utolsó leheletéig igaz magyar.

Szülei mellé temették

A Magyar Televízió nevében Rudi Zoltán elnök búcsúztatta a köztévé egyik kiemelkedő személyiségét. Beszédében kiemelte, hogy Gyulai mindig, mindenütt első akart lenni. Újat, a legjobbat akarta, s közben segített mindenkinek, akinek csak tudott, főleg a magyar atlétikának és a magyar sportnak.

Lamine Diack az IAAF legmagasabb kitüntetését helyezte el a ravatalnál. A sírnál Békesi László, a Magyar Atlétikai Szövetség volt elnöke vett végső búcsút Gyulai Istvántól, majd a családi sírboltot, ahol az IAAF főtitkárának pedagógus édesapja és hitoktató édesanyja is nyugszik, elborították az emlékezés virágai.

A korábbi 28-szoros magyar bajnok atléta, egykori népszerű televíziós 63. életévében hunyt el március 12-én, monte-carlói lakásán. Gyulai 1970-től 1991-ig az MTV sportriportere volt, 1990-91-ben a sportosztály vezetője. 1984-től az IAAF tanácsának tagja, majd 1991-től főtitkára. Tíz évig dolgozott a MASZ alelnökeként, 2001-től a MASZ tiszteletbeli elnöke, a Magyar Sportújságírók Szövetsége örökös tiszteletbeli alelnöke. Tevékenységét 2002-ben Esterházy Miksa-díjjal, 2003-ban Magyar Örökség-díjjal ismerték el.