Vonat döntötte el az 'észak pokla' bicikliversenyt

2006.04.10. 19:24
A Paris-Roubaix egynapos országúti kerékpárversenyen egy vonat is nehezítette az indulók dolgát: a pályát keresztező szerelvény feltartotta a világbajnok Tom Boonent, aki így minden esélyét elveszítette a győzelemre. A mezőnytől korábban elhúzó Fabio Cancellara simán nyert, tiloson áthaladó üldözőit kizárták.
Egy tehervonatnak is köszönheti a Paris-Roubaix kerékpárversenyen szerzett győzelmét a svájci Fabian Cancellara.

Aki átment a piroson, kizárták

A Pro Tour-sorozat idén 104.-szer megrendezett klasszikus országúti versenyén a CSC Tiscali csapat versenyzője elhúzott a mezőnytől, így 10 kilométerre a céltól még épp áthaladt a vasúti kereszteződésen, ahol alig néhány perc múlva vonat haladt át.

Az őt üldöző Leif Hoste, Peter Van Petegem, Vlagyimir Guszev trió már a lecsukott sorompót és a piros jelzést figyelmen kívül hagyva hajtott át a síneken, míg a másodpercekkel mögöttük haladó Tom Boonent feltartotta a szerelvény.

Cancellara valószínűleg a vonat nélkül is nyer

A világbajnok és néhány társa több mint egy percig várt, míg elhaladt a vonat, és ezzel minden esélyét elveszítette a győzelemre.

Cancellara egyedül, nagy előnnyel tekert be, az őt követő triót viszont kizárták, mert a tiltás ellenére átmentek a vasúton. Így Boonen végzett a második, az olasz Alessandro Ballan a harmadik helyen. A belga hátránya mindössze 1 perc 51 másodperc volt, melynek nagy részét a sorompó miatt szedte össze, igaz, valószínűleg anélkül sem tudta volna befogni a győztest.

Az 'észak pokla' a legnehezebb egynapos

A 259 kilométeres Paris-Roubaix a legkeményebb egynapos verseny, az észak poklának is nevezik. Vasárnap napsütésben tekerhettek a résztvevők, de általában hideg, esős idő nehezíti, ám főleg az, hogy a hagyomány miatt 60 kilométert még mindig poros, csúszós macskakövön kell megtenni.

A Discovery csapat esélyesének, George Hincapie-nek a biciklije nem is bírta a rázkódást: kormányrúd-törés miatt nagyon esett, és fel kellett adnia a futamot. Az egyetlen magyar induló, Bodrogi László végigment, a 62. helyen tekert célba.

A Paris-Roubaix kerékpárverseny végeredménye
1. Fabian Cancellara (Swi / Team CSC) 6óra 7perc 54másodperc
2. Tom Boonen (Bel / Quick-Step) +1:51
3. Alessandro Ballan (Ita / Lampre) azonos idő
4. Juan Antonio Flecha (Spa / Rabobank) azonos idő
5. Bernhard Eisel (Aus / Francaise des Jeux) +3:24
6. Steffen Wesemann (Swi / T-Mobile) azonos idő
7. Frederic Guesdon (Fra / Francaise des Jeux) azonos idő
8. Bert Roesems (Bel / Davitamon - Lotto) +6:44
9. Christophe Mengin (Fra / Francaise des Jeux) azonos idő
10. Staf Scheirlinckx (Bel / Cofidis) +6:45"