A hosszabbításban bukott el a magyar csapat a szerbek ellen

2006.06.18. 20:46
A magyar vízilabda-válogatott elveszítette a szerbek elleni Világkupa-döntőt a Margitszigeten. A mieink már az első negyedben kétgólos hátrányba kerültek, ezt a hajrában Kásás káprázatos és Varga vitatott góljával kiegyenlítette, a hosszabbítás utolsó másodpercében pedig Szívós egyenlített ismét, de a gólját nem adták meg a bírók. Kemény Dénes kapitány nem találta a szavakat. A magyarok sok előnyt hagytak ki, becsülettel küzdöttek, de egyszer sem vezetve kaptak ki, így hazai közönség előtt ezúttal sem tudtak nyerni.

Az átalakulóban lévő magyar vízilabda-válogatott a csoportmérkőzéseken az első két negyed után álomjátékkal verte riválisait. Az olaszokat ötnél hagyta állva, a görögök és a románok ellen egyaránt kilencgólos sorozatot produkált, így dőlt el simán mindkét találkozó.

Ötezeren várták a magyar sikert

A horvátok ellen az elődöntőben se volt igazán nehéz dolga Kemény Dénes csapatának, végül négy gól lett a különbség - 10-6 -, így jöhetett a szerbek elleni döntő, és a legnehezebb összecsapás.

A 2001-es Európa-bajnokságon a mieink nem tudtak hazai pályán nyerni, így most meg akarták mutatni a közönségnek, hogy az egyszerű kisiklás volt, és most akarták kárpótolni a több mint ötezres szurkolósereget.

Fodoré volt az első magyar gól

Az első gólra három percig kellett várni, akkor a szerbek fiatal tehetsége, Filipovics a jobboldalon megúszott, rávitte Szécsire a labdát, és a magyar kapus mellett egy csel után a kapuba lőtt.

A válaszra sem kellett sokáig várni, akkor Fodor Rajmund hat méterről egy pattintással vette be Stefik kapujának jobb felső sarkát. A télen, egy nemzetközi kupameccsen az egri Hegedűst kiütő Ciric távoli lövése utat talált a hálóig.

A mieink egy szimpla után egy kettős előnyt hagytak ki, Biros a kapuvasra lőtt. Az ellentámadás viszont eredményes volt, Szavics kapásból lőtt a kapuba.(1-3)

Kiss beforgatta és bevarrta

A második negyed ismét kihagyott magyar előnnyel kezdődött, majd átmeneti gólcsend és kihagyott magyar helyzetek után Kiss Gergely egy gyors támadás végén egy visszafordulásos cselt csinált meg a kapu előterében, és a vele szemben álló Stefik feje felett a kapuba vágta a labdát.

A másik oldalon is megvillant a balkezes Filipovics, aki a blokk mellett úgy tudta ellőni a labdát, hogy a rövid sarokba csapódott. Ezek után Ikodinovicsot - hihetetlenül durva birkózás után -, végleg kiállították a centerben lévő Steinmetzről, az öt méterről járó büntetőt pedig Kásás értékesítette. (Ikodinovics a vb-döntőn négy gólt lőtt ellenünk.) Filipovics továbbra is elemében volt, előnyből vágta be a labdát Szécsi feje felett a léc alá. (3-5)

Kipontozódott a szerbek fiatal klasszisa

A harmadik negyed is kemény játékot hozott - Molnárnak felrepedt a szája, már nem is jöhetett vissza -, a szerbek időt kértek, majd az előnyt jól kijátszották, de Gojkovics a felső lécre és a bal oldali kapufára lőtt.

A magyar támadás végén Filipovics visszahúzta a ziccerben kiemelkedő Varga Dánielt, és mivel ezzel a harmadik személyi hibáját követte el, már nem mehetett vissza a medencébe. A büntetőt ezúttal Biros vállalta el, és a jobb sarkot választotta.

Kissnek egy centi hiányzott az egyenlítéshez

A szerbek azonban nem hagyták, hogy még közelebb kerüljön és egyenlítsen a magyar csapat, mert Sapics révén - előnyből - újra kétgólos volt a különbség. Biros ezek után kapufát lőtt, a lecsorgót viszont Kiss Csaba szedte össze, eljátszotta, hogy továbbpasszol, de ehelyett a léc alá bombázott.

Az egyenlítésre még a negyed vége előtt ismét lehetőség nyílott, de nem sikerült, mert ugyan Kiss Gergely megúszott, egy másodperccel a dudaszó előtt lövés helyett az ejtést választotta, Stefik pedig hátranyúlt, és a kapufára tolta a labdát.

Tartották a kétgólos különbséget

A zárónegyed elején ismét kihagytak egy előnyt Birosék, de a szerbeknek sem sikerült értékesíteniük először, de a következő alkalommal már nem hibáztak. Nem úgy a másik oldalon megint Biros, akit a húzásnál megtámasztottak, így a kapuig sem jutott el a labdája.

Kemény érthető zavarban
Kemény Dénes kapitány elcsukló hangon nyilatkozott a Magyar Televíziónak. Arra a kérdésre, hogy mi van most a lelkében, csak annyit mondott: "azt most el bírja képzelni." A csalódottságát firtató következő kérdésre egy nagy levegővétel után széttárta a kezeit, majd ironikusan úgy felelt: "nem, boldog vagyok." Kemény láthatóan zavarban volt, és visszakérdezett, van-e ezeknél jobb kérdés.

Aztán hamarosan, némileg higgadtabban így formált véleményt: "megvolt minden esélyünk a sikerre, ennyi sugárzó és fanatikus szurkoló előtt nagyon szerettünk volna nyerni. Néhány harminc körüli játékosnak nem adatott meg újra, és nekem sem, hogy megörvendeztessük ezt a csodálatos közönséget. Nagyon csalódott vagyok."

A következő magyar támadás újra ötméterest hozott, most Kiss Gergely vállalkozott, és az alsó sarokba "csúsztatott." Sapics harmadik gólja megint előnyből született - 6-8 volt ekkor az állás -, Szívós azonban létszámfölényben egy blokkoló kezet lőtt ki.

Sapics elindult a zsűriasztal felé

Ötvenkilenc másodperccel a vége előtt Kásás tökéletesen kicentizett ejtése visszahozta a reményt, ami még inkább erősödött, amikor Szécsi fontos labdát fogott. Aztán nagy káosz támadt, mert a szerbek azt hitték, hogy a magyar kapitány időt kért egy páros kiállítás után, Varga Dániel pedig váratlanul a kapuba lőtt. Kemény azonban nem kért időt, a gólt pedig megadták. A szerb tízes, a tetoválással teli több mint egymázsás Sapic ezek után kimászott a vízből, de türtőztette magát, és nem borította fel a zsűriasztalt.

A hátralévő idő tizenöt másodperc volt, a szerbeknek volt még helyzetük, de akkor Szécsi hárított, és jöhetett a hosszabbítás.

A háromperces ráadás Janovics pattintásával kezdődött, erre Kásás nyolc méterről egy hatalmas felső sarkos bombával válaszolt. Az első három perc Madaras kiállításával végződött, így a ráúszásnak dupla tétje volt, és mivel Szívós elhozta a labdát, Madarasnak nem lépett érvénybe a büntetése.

Szívós vitatott gólja

Ötvennégy másodperccel a vége előtt kiállították Szívóst, Manojlovics időt kért, megbeszélték a figurát, gól is lett belőle. A játékvezetőknél nem volt összhang, és úgy tűnt, hogy szabálytalan volt a gól.

A soron következő magyar előny kimaradt, Kiss Gergely lövését Stefik hárította, a labda viszont a mieinknél maradt, és újabb előnyt kaptunk. Szívós egy másodperccel a vége előtt kilőtte a jobb felső sarkot, de a találatot nem adták meg a bírók, mert öt méteren belülről esett, mert a szabályok szerint a szabaddobást nem lehet egyből ellőni ötön belülről, le kell passzolni.

Hazai pályán megint nem sikerült

A magyar csapat sok előnyös helyzetet hagyott ki, és ugyan becsülettel küzdött, a sírból hozta vissza a meccset, a hazai közönség előtt megint nem sikerült világversenyt nyernie.

Jegyzőkönyv:
Magyarország-Szerbia és Montenegró 9-10 (1-3, 2-2, 2-1, 3-2 - 1-1, 0-1) - hosszabbítás után
góldobók: Kásás 3, Kiss G. 2, Fodor, Biros, Kiss Cs., Varga Dániel 1-1, illetve Filipovic, Sapic 3-3, Ciric, Savic, Janovic, Pijetlovic 1-1
A 13. Világkupa végeredménye (az első négy egyszersmind kvalifikálta magát a 2007-es világbajnokságra): 1. Szerbia-Montenegró, 2. Magyarország, 3. Spanyolország, 4. Horvátország, 5. Olaszország, 6. Románia, 7. Görögország, 8. Oroszország