Majdnem minden egység döntős a racicei kajak-kenu-Eb-n

2006.07.07. 00:00
Ezer méteren csak a k-1-ben érdekelt Benkő Zoltánnak, ötszázon szintén neki és Joób Mártonnak kell a középdöntőben is szerepelnie a racicei kajak-kenu Európa-bajnokságon.

Akárcsak délelőtt, 1000 méteren, a délutáni 500-as előfutamok során is remekül szerepeltek a magyar versenyzők a racicei kajak-kenu Európa-bajnokságon, ennek köszönhetően a kilenc számból nyolcban már döntősök a piros-fehér-zöld egységek, egyedül a k-1-ben érdekelt Benkő Zoltán lesz kénytelen a péntek délutáni középfutamban is rajthoz állni.

Janicsék félgőzzel is az élen

Csakúgy, mint reggel, magyar részről ezúttal is Benedek Dalma szállt először vízre, s magabiztos versenyzéssel nyerte a kajak egyesek második előfutamát, így egyből a vasárnapi fináléba került. A férfiak hasonló számában Benkő is megtette a magáét, ugyanis ő is elsőként haladt át a célvonalon, de mivel ebben a számban sokan neveztek, innen nem lehetett egyből a legjobbak közé jutni. A kenusoknál a fiatal Mike Róbert kellemes meglepetésre a harmadik lett, így már ő is készülhet a döntőre. Negatív szenzációt szolgáltatott ugyanakkor, hogy a másik futamban indult, egyformán olimpiai, világ- és Európa-bajnok német Andreas Dittmert és cseh Martin Doktort szabálytalan versenyzés miatt kizárták, így ők ebben a számban nem folytathatják szereplésüket a kontinensviadalon.

A Kovács Katalin, Janics Natasa duó címvédőhöz, illetve olimpiai és világbajnokhoz méltóan nyerte futamát, de látszott a két klasszison, hogy már a bő fél óra múlva sorra kerülő négyesre is tartalékolnak, így fölényük nem volt a megszokott. A másik kajakpáros, a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kettős ezzel szemben közel egy hajóhossz előnnyel a riválisok előtt ért célba, míg a Kozmann György, Kolonics György kenus egység második helyével kvalifikálta magát a döntőre.

Magabiztos női négyes

A négyeseknél Kovács és Janics már jobban "odatette magát", talán ennek is köszönhető, hogy a Paksy Tímeával kezdődő és Fazekas Krisztinával végződő hajó a mezőny többi részére egy hajóhosszt verve jutott egyenes ágon a kilences fináléba. A férfi kajakos kvartett, a Sík Márton, Csamangó Attila, Boros Attila és Bozsik Gábor alkotta csapat remekül versenyezve másodikként zárt, és ez is elég volt ahhoz, hogy pénteken már ne kelljen újra vízre szállnia.

Hasonlóan az 1000 méterhez, c-4-ben a kevés induló miatt ezen a távon sem rendeznek előcsatározásokat, ezért a Fürdök Gábor, Csabai Edvin, Pulai Imre, Novák Ferenc egység máris finalista.

Egy kellemes meglepetés

"Mike Róbert továbbjutása kellemes meglepetést okozott, önmagához képest nagyon jól teljesített, a többiek pedig azt nyújtották, amit vártam tőlük" - értékelt Angyal Zoltán szövetségi kapitány az MTI érdeklődésére, majd hozzátette: szerinte férfi vonalon nagyon szoros csaták várhatók a hétvégi döntőkben.

Benkő 500-on is középdöntőzik

A délelőtti 1000 méteres előfutamokban próbálkozó magyar egységek közül hét egyből döntős lett, kettő pedig a pénteki középfutamban folytathatja szereplését. Az már a rajt előtt kiderült, hogy két hajónak - a címvédőként induló Kovács Katalin, Janics Natasa kajakpárosnak, valamint a Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor összeállítású kenunégyesnek - nem kell vízre szállnia a nyitónap első felében, ugyanis ezekben a számokban éppen annyian neveztek, ahányan egy döntőt megtöltenek. Így ezek a versenyzők - legalábbis ebben a számban - csak a szombat délelőtti fináléban mutatkoznak be.

Az egyeseknek természetesen rendeztek előcsatározásokat, azaz Benedek Dalmának, Benkő Zoltánnak (mindkettő k-1), valamint Joób Mártonnnak (c-1) meg kellett küzdenie a továbbjutásért. Előbbi kettő egyaránt másodikként fejezte be futamát, de míg ez a helyezés Benedek esetében egyből finálét, addig Benkőnek "csak" középfutamos folytatást jelentett, a férfiaknál ugyanis nem lehetett egyből a legjobbak mezőnyébe kerülni. Joób negyedik lett az orosz Makszim Opaljev, a spanyol David Cal, valamint a görög Andreasz Kiligkaridisz mögött (de megelőzte a csehek sztárját, Martin Doktort), így ő is a középfutamban folytathatja szereplését.

Kolonicsék döntősök

A párosoknál előbb a Kozmann György, Kolonics György kenus duó, majd a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajakkettes is magabiztosan nyerte futamát, és egyből a fináléba került. Ugyanez érvényes volt a két kajakos kvartettre: a Paksy Tímea, Kovács, Janics és Keresztesi Alexandra alkotta női hajó fölényes győzelemmel, a fiatal Sík Márton, Csamangó Attila, Boros Attila, Boros Gergely összeállítású férfi egység pedig egy harmadik hellyel kvalifikálta magát a legjobbak mezőnyébe.

"Nagyon örülök a férfi kajaknégyes sikeres bemutatkozásának, erős mezőnyben sikerült az első három közé és ezzel a döntőbe kerülniük. A többiek nagyjából azt nyújtották, amit vártam, szerencsére senkiben nem kellett csalódnom" - értékelt röviden az előfutamok után Angyal Zoltán szövetségi kapitány.

Pénteken, az Európa-bajnokság második napján 9 órától az 1000, 15 órától pedig az 500 méteres középfutamokat rendezik: magyar részről délelőtt Benkő (k-1) és Joób Márton (c-1), délután pedig mindössze Benkő lesz érdekelt.